Вашето ръководство за нивата и прогресията на късогледство

Късогледството може да варира от лека до правна слепота. Има тенденция да прогресира с напредване на възрастта, но е налична превенция.

Известно още като късогледство, късогледството се отнася за човек, който има зрение, при което обектите близо до лицето се виждат лесно, но предметите на разстояние са замъглени. Късогледството обикновено е част от семействата – което означава, че ако имате родител или баба и дядо с късогледство, не е изненадващо, ако и вие го развиете.

Късогледството нараства и е един от най-често срещаните проблеми със зрението в световен мащаб, но повечето хора могат да коригират проблема, като изберат очила, контактни лещи или коригиращи операции като LASIK.

Много хора не знаят, че късогледството, както и при много други телесни състояния, е от спектър, вариращ от почти неудобство до считане за юридически сляпо.

Нива на късогледство (миопия)

Има два вида късогледство: силно късогледство и ниско късогледство.

Както подсказва името, ниско късогледство се счита за леко късогледство. Официално това означава, че човек се нуждае от по-малко от 3 диоптъра – мерна единица, използвана за обозначаване на увеличение – за да постави обект на фокус. В зависимост от тежестта, човек с ниско късогледство може да се нуждае от очила само когато шофира или работи по задачи, които изискват гледане от разстояние.

За разлика от тях някой с високо късогледство може да попадне в една от двете категории.

  • Умереното късогледство изисква 3 до 6 диоптъра, за да се коригира проблемът със зрението.
  • Тежкото късогледство (което също се квалифицира като високо късогледство) изисква 6 или повече диоптъра за корекция.

За разлика от човек с ниско късогледство, умереното или тежко късогледство обикновено изисква някаква форма на помощно средство за коригиране на зрението (очила или контактни лещи), което да се носи през целия ден – не само за определени задачи.

Тип диоптри Значение
ниско късогледство до 3 диоптъра минимално късогледство; може да се нуждае от очила само за избрани дейности
високо късогледство
(умерено късогледство)
3-6 диоптъра изисква очила за ежедневни дейности
високо късогледство
(тежко късогледство)
6+ диоптъра изисква очила за ежедневни дейности

Какво можете да направите за прогресирането на късогледството?

Стъпките, които можете да предприемете, за да забавите прогресията на миопията, зависят от възрастта на лицето. Докато само операцията може да обърне късогледството, има опции за предотвратяване на значително влошаване на зрението ви.

Предотвратяване на прогресията при деца и юноши

От всички групи превенцията е най-вероятно да бъде ефективна при деца и тийнейджъри. Ако имате дете с късогледство, има няколко възможности да говорите с Вашия лекар:

  • Регулирайте времето на екрана: Прекарването на време навън и извън екраните е един от най-добрите начини за забавяне на влошаването на късогледството. Те може да препоръчат намаляване на общото време пред екрана или да опитате опции за таблет без светлина, за да намалите напрежението на очите.
  • Капки за очи с рецепта: Изследванията показват, че атропинови капки за очи с ниска концентрация (0,01%), използвани всеки ден, могат да помогнат за предотвратяване на прогресирането на миопията, когато се използват в продължение на няколко години. Едно проучване предполага че приблизително 80% от децата, които използват капките, изпитват забавена прогресия на късогледството.
  • Ортокератология (ortho-k): Това лечение използва твърди контактни лещи, за да принуди роговицата да се изравни леко, с доказана история на забавяне на прогресията. И все пак, тъй като тези контактни чорапи трябва да се носят дори по време на сън, съществува риск от инфекция – особено ако дете или тийнейджър не ги почиства правилно, както е необходимо.
  • Контактни лещи с периферно дефокусиране: Тези контактни лещи са специално предназначени за деца на възраст между 6 и 12 години. Тези лещи разполагат с различни зони на фокусиране, като помагат за изостряне на зрението в центъра и умишлено замъгляват периферното зрение. Смята се, че целенасоченото периферно замъгляване помага за забавяне на прогресията на късогледството.

Важно е да имате предвид, че ако детето ви е диагностицирано с късогледство в ранна възраст, трябва да очаквате късогледството да прогресира с възрастта. Въпреки това, в повечето случаи тяхното предписание ще се стабилизира, след като достигнат 20-те си години.

Предотвратяване на прогресия при възрастни

За възрастни най-добрата форма на превенция обикновено включва коригираща хирургия. Повечето хора са запознати с LASIK, рефракционна хирургия, която коригира съществуващата форма на роговицата, за да подобри зрението на човек. Но съществуват и други коригиращи операции.

Фоторефрактивната кератектомия (PRK) е операция, подобна на LASIK по това, че се използва лазер за промяна на формата на роговицата. Въпреки това, той се различава по това, че горното капаче, което покрива роговицата, е напълно отстранено.

Индивидите с тежко късогледство може да не са добри кандидати за традиционните рефракционни операции. При тези сценарии могат да се извършат операции за смяна на рефрактивни лещи (RLE) или факични вътреочни лещи (IOL).

Какво ниво на късогледство е законно сляпо?

Технически погледнато, квалификацията на „юридически слепи“ звезди с предписание, което е 20/200 или по-лошо. Това означава, че трябва да сте на поне 20 фута от обект, който човек с нормално зрение може да види на 200 фута.

Но за да бъдете диагностицирани като юридически сляп, има едно предупреждение. Тази диагноза означава, че дори когато ви бъдат дадени коригиращи лещи, вие все още не можете да постигнете бенчмарка 20/200.

За късогледство това би попаднало в подкатегорията тежко късогледство при диагнозата висока степен на късогледство.

Късогледство и увреждане

Късогледството понякога може да бъде разочароващо, но в повечето случаи не се квалифицира като увреждане. Но, както при всяко друго условие, има предупреждения.

Ако дадено лице също изпитва по-екстремни свързани симптоми като отлепване на ретината, зрението му се влошава до степен, че е диагностициран като законно сляп или е претърпял пълна загуба на зрение, това лице може да кандидатства за подкрепа за инвалидност.

Това означава, че човек, който иска да остане на работа, може да изиска работното му място да осигури разумни приспособления, като визуални помощни средства или поддръжка за достъпност. Освен това това лице може да кандидатства за социално осигуряване за инвалидност (SSDI), ако приеме, че е работило достатъчно преди увреждането си, за да отговаря на условията за получаване на финансова помощ.

Lighthouse Guild предоставя подкрепа за хора от всяка възраст, които се справят със загуба на зрение. Свържете се онлайн или им се обадете на (212) 769-6318.

За вкъщи

Късогледството е много често срещан зрителен проблем, който засяга приблизително 41% от американците. За повечето хора изборът на очила или контактни лещи е повече от достатъчен, за да виждат ясно.

При децата късогледството има повече превантивни решения, вариращи от намалено време пред екрана до капки за очи и специални контактни лещи. При възрастни, освен очилата или контактните лещи, операцията обикновено е най-доброто решение.

Въпреки че повечето хора няма да изпитат късогледство, което прогресира до юридическа слепота, Законът за американците с увреждания (ADA) изисква местата на работа, както и работодателите, да осигурят разумни условия. Освен това, знайте, че ако сте юридически слепи, може да имате право на финансова помощ чрез Администрацията за социално осигуряване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss