Вашето ръководство за ефекта на антидепресантите върху тестостерона

Изследването е все още ново, но антидепресантите могат да понижат тестостерона при някои хора. Този страничен ефект обаче е лечим и обикновено е лек.

Ако сте един от милиони хора които приемат антидепресанти за психичното си здраве, вероятно вече сте запознати с разнообразието от странични ефекти, които понякога могат да причинят.

Например както физическите симптоми, така и промените в настроението са често съобщавани странични ефекти, особено когато за първи път започнете да приемате антидепресанти.

Но има един потенциален страничен ефект, който антидепресантите могат да причинят, за който може да не сте наясно: промени в нивата на тестостерон.

В тази статия изследваме какво казва изследването за въздействието на антидепресантите върху нивата на тестостерон, включително как да лекуваме ниския тестостерон, причинен от антидепресанти.

Езикът има значение

В тази статия използваме „мъжки“ и „женски“, за да обозначим нечий пол, определен от техните хромозоми, и „мъже“ и „жени“, когато говорим за техния пол.

Полът се определя от хромозомите, а полът е социална конструкция, която може да варира в различните времеви периоди и култури. Признава се, че и двата аспекта съществуват в спектър, както исторически, така и от съвременния научен консенсус.

Тази статия също така обсъжда ефектите на антидепресантите върху тестостерона както при мъжете, така и при жените.

Могат ли антидепресантите да причинят нисък тестостерон или хормонален дисбаланс?

Изследванията за ролята на антидепресантите върху тестостерона са оскъдни. Въпреки това, наличните изследвания по темата прави показват, че антидепресантите могат да имат ефект върху различни хормони в тялото – включително тестостерон.

Един преглед от 2021 г. изследва наличните изследвания за въздействието на антидепресантите върху нивата на тестостерон и естроген.

Според изследователите, въпреки че изглежда, че антидепресантите влияят върху нивата на тестостерон и естроген, резултатите от проучването са смесени. Например, изглежда, че антидепресантите намаляват нивата на тестостерон в някои проучвания, но повишават нивата на хормоните в други.

В едно проучване от 2017 г. обаче изследователите анализираха въздействието на шест от най-широко използваните селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) върху нивата на андроген и естроген.

От шестте тествани SSRI, всички те намаляват нивата на тестостерон и повишават съотношението на естроген към тестостерон. Шестте изследвани лекарства са:

 • циталопрам
 • есциталопрам
 • флуоксетин
 • флувоксамин
 • пароксетин
 • сертралин

Така че, докато изглежда, че има връзка между антидепресантите и промените в нивата на тестостерон, са необходими повече изследвания, за да се определи степента на тази връзка.

Ефекти от ниския тестостерон

Тестостеронът играе важна роля в човешкия метаболизъм при всички полове. Тестостеронът не само е водещият хормон в пубертета при мъжете, но също така играе роля в сексуалното желание, здравето на костите, образуването на мускули, производството на червени кръвни клетки и много повече. Това е основен хормон.

Тъй като тестостеронът има толкова важна функция в човешкото тяло, ниският тестостерон може да причини широк спектър от симптоми.

Ефектите от ниския тестостерон при мъжете

При мъжете ниският тестостерон може да причини редица симптоми, включително:

 • понижено настроение
 • промени в концентрацията
 • хронична умора
 • промени в мускулната и костната маса
 • промени в телесното тегло
 • намалено сексуално желание
 • затруднения с ерекцията

Ефектите от ниския тестостерон при жените

Въпреки че ниските нива на тестостерон може да не са толкова очевидни при жените, те все още могат да причинят шепа симптоми, като например:

 • понижено настроение
 • хронична умора
 • мускулна слабост
 • костна слабост
 • намаляване на сексуалното желание
 • промени в сексуалното удовлетворение

Алтернативи на антидепресантите

Ако приемате антидепресанти и искате да обмислите други възможности за лечение, независимо дали поради потенциални странични ефекти или други причини, ето две алтернативи, които да разгледате:

 • Психотерапия: Доказано е, че терапията е полезна не само при депресия и тревожност, но и при много други състояния на психичното здраве. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се счита за една от най-ефективните форми на терапия за депресия и тревожност. Има обаче много терапевтични подходи, които трябва да се вземат предвид в зависимост от вашето състояние.
 • Други лекарства: Антидепресантите често са едно от първите лекарства, които лекарите предписват за депресия и тревожност, но други опции за лечение също могат да бъдат ефективни при лечението на тези състояния. Например, комбинираните терапии показват обещаващи резултати за лечение на депресия, докато неантидепресантните лекарства могат да бъдат полезни за хора, живеещи с тревожни разстройства.

Уверете се, че винаги обсъждате всякакви промени в лекарствата с Вашия лекар. Спирането на антидепресантите трябва да се регулира внимателно, за да се избегнат странични ефекти.

Лечение на нисък тестостерон, причинен от антидепресанти

Ако смятате, че изпитвате нисък тестостерон, причинен от употребата на антидепресанти, първата стъпка е да се свържете с Вашия лекар, за да обсъдите вашите опасения.

Ако установят, че нивата на тестостерон са ниски, те могат да предложат предложения за начин на живот или да предпишат лекарства, които да ви помогнат да възстановите нивата си обратно към нормалното.

Лечението на нисък тестостерон може да включва няколко подхода. Стратегиите за начина на живот, като например промяна на диетата или включване на определени витаминни или минерални добавки, понякога могат да помогнат за повишаване на ниските нива на тестостерон.

Въпреки това, ако вашият тестостерон е необичайно нисък, вашият лекар може да предпише тестостеронова заместителна терапия, за да ви помогне бързо да възстановите нивата си.

Ако антидепресантите причиняват ниските ви нива на тестостерон, може също да решите, че искате да промените лекарствата или да спрете напълно приема на антидепресанти. Въпреки това, въпреки че това е лично решение, все пак трябва да се консултирате с вашия лекар, преди рязко да промените или спрете някое от вашите лекарства.

Мога ли да приемам тестостерон, докато съм на антидепресанти?

Независимо дали приемате тестостерон за попълване на ниски нива или като част от грижа за потвърждаване на пола, знайте, че е безопасно да приемате тестостерон, докато приемате антидепресанти.

Всъщност изследванията показват, че тестостеронът може действително да подобри ефективността на антидепресанта, както и да функционира като антидепресант:

 • В едно проучване от 2015 г. изследователите установиха, че транссексуалните хора, приемащи високи дози добавки с тестостерон, са увеличили свързването на транспортера за обратно поемане на серотонин.
 • Преглед от 2019 г. установи, че не само изглежда, че тестостеронът активира серотониновата система, но също така увеличава невропластичността на мозъка.

За вкъщи

Антидепресантите играят важна роля в лечението на психичното здраве на милиони хора. Ако приемате антидепресанти за вашето психично здраве, това е, защото вие и вашият лекар сте решили, че ползите от лечението надвишават потенциалните рискове.

Въпреки това, ако се притеснявате за въздействието, което антидепресантите могат да окажат върху нивата на тестостерон, свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите опасенията си.

Независимо дали решите да продължите да приемате лекарството си или да проучите други възможности за лечение, никога няма да навреди да научите повече за най-добрите възможности за лечение на вашето психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss