Вашето пълно ръководство за лечение на херпес зостер

Лечението на херпес зостер обикновено включва перорални антивирусни лекарства и кремове за локално приложение. Други възможности за облекчаване на симптомите включват стероидни инжекции и различни домашни средства.

Херпес зостер, или херпес зостер, първо се появява като обрив и мехури по кожата ви. Експертите препоръчват да започнете лечението в рамките на 3 дни след появата на обрив. В противен случай може да изпитвате симптоми по-дълго.

Сериозните симптоми на херпес зостер включват хронична болка, промени в зрението и променен кръвен поток към мозъка. Болка, която продължава повече от месец или два, се нарича постхерпетична невралгия (PHN).

Говорете с лекар, за да получите диагноза и лечение. Те обикновено могат да диагностицират херпес зостер от физически преглед, но може да се нуждаете и от лабораторен тест, за да потвърдите херпес зостер.

Лечението обикновено започва с антивирусни лекарства, но домашните средства също могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта от симптомите. Тежките случаи на херпес зостер може да изискват допълнителни лекарства.

Антивирусни лекарства за херпес зостер

Антивирусните лекарства, приемани през устата, са първата линия на лечение на херпес зостер. Най-добре е да ги започнете в рамките на 3 дни след появата на обрив или мехури.

Антивирусните средства ще:

 • помогнете на вашия обрив и мехури да заздравеят по-бързо
 • забавете разпространението и развитието на вашия обрив и мехури
 • намаляване на болката от обрива и мехурите
 • намаляване на вероятността от развитие на по-тежки симптоми

Антивирусните лекарства за херпес зостер включват:

 • ацикловир
 • фамцикловир
 • валацикловир

Локални лекарства за херпес зостер

Локалните лекарства обикновено не са лечение от първа линия за херпес зостер. Въпреки това, медицински специалист може да ги препоръча за подпомагане на симптомите, особено PHN, което засяга 10–18% на хора с херпес зостер.

Кремовете за локално приложение, които могат да помогнат при PHN, включват:

 • Лидокаин: Често предлаган като пластири, лидокаинът е едно от най-поносимите локални лечения за PHN, според 2017 преглед. Лепенките с рецепта помагат за намаляване на болката директно в областта, където я изпитвате, до 12 часа наведнъж.
 • Капсаицин: Можете да нанасяте крем с капсаицин до четири пъти на ден за помощ при нервни болки. Въпреки това, някои хора с херпес зостер изпитват усещане за парене с този крем.
 • Евтектична смес от местни анестетици (EMLA) крем: Кремът EMLA е смес от лидокаин и друг анестетик, наречен прилокаин. EMLA се използва по-често за лечение на PHN в миналото но все още може да работи като заместител на лидокаин.

Един казус подчертава 26-годишен с мехури от херпес зостер, причиняващи болка и дискомфорт. Тя получи алтернативно локално лечение, включващо маточина, женшен, лавандула, женско биле и стомни от тромпет. Лечението помогна за облекчаване на болката и намаляване на размера и броя на мехурите в рамките на няколко дни.

Антидепресанти и антиконвулсанти за херпес зостер

Може да се нуждаете от по-високо ниво на лечение за херпес зостер, ако развиете PHN.

Антидепресантите могат да помогнат при нервна болка, но лекарят трябва да предпише и наблюдава това лекарство. Два често срещани антидепресанта, които лекарите предписват за PHN, са дулоксетин (Cymbalta), инхибитор на обратното захващане на серотонин-норадреналин (SNRI) и амитриптилин, трицикличен.

Лекарят ще Ви предпише ниска доза, за да започнете и ще наблюдава симптомите Ви, както и страничните ефекти на лекарството.

Антиконвулсантите също могат да лекуват нервна болка от PHN и се нуждаят от лекарско предписание. Те могат да включват габапентин (Neurontin) и прегабалин (Lyrica).

Лекарят ще предпише ниска доза и ще я коригира според нуждите. Може да изпитате нежелани реакции от лекарството и може да отнеме няколко седмици, преди да подейства.

Стероидни инжекции за херпес зостер

Вашият лекар може да препоръча стероидна инжекция за PHN за лечение на болка чрез намаляване на отока.

Пероралните кортикостероиди също могат да намалят болката от херпес зостер. Те обаче могат също така да потиснат имунната система, така че Вашият лекар ще трябва да определи дали са подходящо лечение за Вас.

Домашни средства за лечение на херпес зостер

Херпес зостер може да бъде много болезнен и неприятен, но можете да намалите тези неприятни симптоми у дома по следните начини:

 • Уверете се, че поддържате местата с мехури по кожата си чисти и защитени с защитен крем като вазелин и бинтове.
 • Нанесете хладни компреси върху местата с мехури за до 10 минути няколко пъти на ден.
 • Потопете се във вана с овесени ядки, за да успокоите кожата.
 • Използвайте каламинов лосион върху мехури с струпеи, за да се справите със сърбящата кожа.
 • Вземете лекарства за болка без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, за да намалите болката и дискомфорта.

Съвети за живот с херпес зостер

Заздравяването на херпес зостер може да отнеме няколко седмици, така че ще трябва да коригирате начина си на живот, докато се възстановявате от състоянието. Ето някои ефективни начини да живеете с херпес зостер:

 • Уверете се, че си почивате, яжте балансирани ястия и се отпуснете, за да можете да се излекувате по-бързо.
 • Носете удобни, широки дрехи.
 • Опитайте лесни упражнения според указанията на лекар.
 • Намерете релаксиращи дейности, които да правите, докато се лекувате, като гледане на телевизия, четене на книги или участие в незначителни хобита.
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Херпес зостер е често срещано състояние и може да ви накара да имате въпроси. Ето някои от най-често срещаните за състоянието.

Какво лекува херпес зостер бързо?

Херпес зостер реагира най-добре на антивирусни лекарства, взети в рамките на 3 дни след появата на симптомите. Посетете незабавно Вашия лекар, ако забележите обрив или мехури по кожата си. След като получите диагноза, успокойте се, за да ускорите възстановяването си.

Колко време отнема херпес зостер да изчезне?

В повечето случаи херпес зостер ще изчезне след това 3–5 седмици.

Какво предизвиква епидемия от херпес зостер?

Херпес зостер може да се появи при всеки, който е имал варицела през живота си. Може да сте по-податливи, ако имунната ви система е потисната, независимо дали поради стрес, възраст, болест или лекарства.

Какви са етапите на херпес зостер?

Херпес зостер често започва с болка или усещане за парене в тялото ви. Един ден или повече по-късно ще последва обрив. Няколко дни след обрива се появяват мехури.

По отношение на заздравяването, мехурите обикновено се изчистват след 7-10 дни. Заздравяването на обрива може да отнеме 2-4 седмици, но болката може да продължи 1-2 месеца.

Болката, която продължава, се счита за постхерпетична невралгия (PHN). Това може да бъде хронично или да изчезне след месеци или години.

Херпес зостер заразен ли е?

Можете да разпространите херпес зостер, ако някой докосне отворените ви мехури, така че трябва да ги покриете, докато зараснат. В противен случай състоянието не е заразно.

Важно е да получите лечение за херпес зостер веднага щом забележите симптоми. Антивирусните лекарства са първата линия на лечение, но има и други лекарства, които помагат за намаляване на симптомите.

Нелекуваният херпес зостер може да продължи по-дълго и да доведе до по-тежки състояния като PHN. Говорете с лекар относно профилактиката и лечението на херпес зостер.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss