Бъбречно заболяване и сепсис: Как едното може да доведе до другото

Сепсисът може да предизвика възпаление в цялото ви тяло и да ви изложи на висок риск от бъбречна недостатъчност. От друга страна, наличието на бъбречна недостатъчност може да отслаби имунната ви система и да увеличи риска от сепсис.

Сепсисът е животозастрашаващо състояние, причинено от интензивен отговор на имунната ви система към инфекция. Почти всякакъв вид на инфекция може да доведе до сепсис.

Сепсисът предизвиква възпаление в цялото ви тяло, което може да доведе до многоорганна недостатъчност. Всъщност сепсисът е най-честият рисков фактор за остра бъбречна недостатъчност и присъства в 26% до 50% на хора с остра бъбречна недостатъчност. Острата бъбречна недостатъчност или острото бъбречно увреждане е внезапна загуба на бъбречна функция.

Наличието на бъбречна недостатъчност също може да повиши риска от развитие на сепсис. Хората с бъбречна недостатъчност често имат отслабена имунна система, което може да ги изложи на повишен риск от инфекции.

Прочетете, за да научите за връзката между сепсис и бъбречно заболяване.

Как са свързани сепсисът и бъбречното заболяване?

Сепсисът може да доведе до остра бъбречна недостатъчност, а бъбречната недостатъчност може да увеличи риска от сепсис. Ето един поглед към това как двете са свързани.

Сепсисът може да причини остра бъбречна недостатъчност

Сепсисът е водеща кауза на остра бъбречна недостатъчност при хора, които са критично болни. Острата бъбречна недостатъчност често може да бъде обърната, но също така ви излага на риск от дългосрочни бъбречни усложнения.

Изследователи все още изследват точно защо сепсисът води до увреждане на бъбреците. Повечето от това, което се знае, идва от изследвания върху животни или аутопсии. Фактори теоретизирани да играят роля включват:

 • възпаление
 • дисфункция на малки кръвоносни съдове
 • метаболитно препрограмиране, при което тялото ви дава приоритет на захарите пред мазнините като основен източник на енергия, което може да доведе до „енергиен недостиг

Хората със сепсис са склонни да имат по-тежки остра бъбречна недостатъчност в сравнение с хората с бъбречна недостатъчност, които нямат сепсис. Те също така имат по-висок риск от смърт от бъбречна недостатъчност.

Бъбречното заболяване ви излага на риск от сепсис

Наличието на бъбречно заболяване може да ви изложи на риск от развитие на сепсис чрез отслабване на имунната ви система и увеличаване на шансовете ви за развитие на инфекция на кръвта.

Бъбречно заболяване и вашата имунна система

Хората с хронично бъбречно заболяване често имат отслабена имунна система. Това до голяма степен се дължи на събирането на токсини в кръвта, които не са правилно филтрирани.

Диализа и кръвни инфекции

Хората на диализа имат място за съдов достъп, където катетър (тънка тръба) или присадка се вкарва в кръвоносен съд. Наличието на място за съдов достъп може да въведе бактерии в кръвта ви и да ви изложи на риск от развитие на сепсис. Повече от 14 000 инфекции на кръвния поток са възникнали при хора на диализа в Съединените щати през 2020 г.

Вашият риск от инфекция зависи от това кой тип място за съдов достъп имате.

В голямо проучване от 2020 г. на повече от 870 000 души изследователите установиха, че около 30% от хората на хемодиализа в Съединените щати от 2006 до 2014 г. са развили сепсис при средно проследяване от 1,64 години. Хората с катетри и присадки са имали значително по-висок риск от хората с фистули. Хемодиализата е най-разпространеният вид диализа.

Симптоми на сепсис и остро бъбречно заболяване

Сепсисът и острата бъбречна недостатъчност са спешни медицински случаи. Важно е незабавно да получите спешна медицинска помощ. Обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ, ако вие или някой, с когото сте, има симптоми на някое от двете състояния.

сепсис

Симптомите на сепсис при възрастни могат да включват:

 • объркване, неясна реч, несвързаност

 • затруднено дишане или много бързо дишане

 • обрив, който не избледнява, ако търкаляте чаша върху него
 • синя, сива или петниста кожа, език или устни (хората с тъмна кожа могат да видят по-добре обезцветяването на дланите или стъпалата си)
 • треска, треперене или усещане за студ

 • лепкава или изпотена кожа
 • силна болка

При бебета или малки деца може също да забележите, че те:

 • са по-сънливи от нормалното
 • не отговарят и не се хранят нормално
 • имате слаб и необичайно висок вик

Симптоми на остра бъбречна недостатъчност

Симптомите на остра бъбречна недостатъчност обикновено се появяват в рамките на часове до дни и могат да включват:

 • диария
 • сънливост
 • по-ниско отделяне на урина от нормалното
 • дехидратация
 • объркване

Лечение на сепсис и бъбречно заболяване

Лечението на сепсис и остра бъбречна недостатъчност изисква спешна помощ в болница, където лекари или здравни специалисти могат да ви наблюдават отблизо, за да предотвратят животозастрашаващи усложнения. Лечението до голяма степен включва лечение на основната инфекция и управление на вашите симптоми.

Лечението може да включва:

 • Антибиотици: Антибиотиците помагат на тялото ви да се бори с бактериалните инфекции. Всеки час, през който антибиотиците се забавят, се свързва с 8% повишен риск от смърт при хора със сепсис и остра бъбречна недостатъчност.
 • Антивирусни средства: Антибиотиците не са ефективни при вирусни инфекции, така че вместо това може да Ви бъдат дадени антивирусни лекарства. Антибиотиците обикновено се прилагат, когато причината не е известна.
 • Течности: Течностите, приложени чрез интравенозна (IV) линия, могат да помогнат за предотвратяване на дехидратация или бъбречна недостатъчност.
 • Кислород: Може да Ви бъде даден кислород през маска или тръба, за да се повишат нивата на кислород, циркулиращ в кръвта Ви.
 • Лекарства за кръвно налягане: Може да получите вазопресори за повишаване на кръвното Ви налягане, ако кръвното Ви падне опасно ниско.
 • Други лекарства: Вашият медицински екип може също да прилага лекарства за:

  • балансирайте кръвната си захар
  • предотвратява образуването на кръвни съсиреци
  • предотвратяване на други усложнения
  • контролирайте нивата на калий и калций
 • Диализа: Ако сепсисът е причинил остра бъбречна недостатъчност, може да се нуждаете от диализа, за да намалите нивата на токсични химикали, повишени твърде високо в кръвта ви, които обикновено се филтрират от бъбреците ви.

Колко сериозен е сепсисът с бъбречна недостатъчност?

Сепсисът с остра бъбречна недостатъчност е потенциално животозастрашаващ. Ако не се лекува незабавно, може да доведе до полиорганна недостатъчност и смърт.

В проучване от 2022 г. изследователите установиха, че смъртността сред 1122 души със сепсис е била 16,59%, но смъртността се е повишила до 25,68% при хора, които също са имали бъбречна недостатъчност.

Хората на диализа имат a 30 до 50 пъти по-висок риск от смърт от сепсис в сравнение с хората, които не са на диализа.

Можете ли да преживеете сепсис с бъбречна недостатъчност?

Да, можете да преживеете сепсис с бъбречна недостатъчност, но бързата медицинска помощ е от съществено значение.

През 2018 г проучванеизследователите откриха доказателства, че хората, които се възстановяват от остра бъбречна недостатъчност и сепсис до момента, в който бъдат освободени от болницата, имат подобна дългосрочна преживяемост като хората, които се възстановяват от сепсис без бъбречна недостатъчност.

Някои хора могат да се възстановят напълно от сепсис. Времето, необходимо за възстановяване, зависи от фактори като:

 • тежестта на вашия сепсис
 • цялостното ви здраве
 • колко време си в болницата
 • дали получавате лечение в интензивно отделение (ICU)

Острата бъбречна недостатъчност може да доведе до усложнения през целия живот, включително хронично бъбречно заболяване.

В проучване от 2022 г. изследователите установиха, че хората, изписани от болницата със сепсис, са изложени на значително по-висок риск от последващи проблеми с бъбреците.

Долния ред

Сепсисът е животозастрашаващо състояние, причинено от реакцията на имунната ви система към инфекция. Острата бъбречна недостатъчност е често срещано усложнение на сепсиса. И двете условия изискват незабавна спешна медицинска помощ.

Хората с бъбречно заболяване също са изложени на повишен риск от развитие на сепсис поради честото отслабване на имунната система и висок риск от инфекция на кръвта, свързана с диализата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss