Бране на скалпа: Дерматиломания ли е?

Общ преглед

Когато прокарате ръцете си през косата или над главата си, може да спрете, за да чоплете произволни неравности, които откривате по повърхността на скалпа си. Повечето хора правят това от време на време, обикновено без дори да се замислят.

Но за някои хора дразненето на скалпа може да е симптом на дерматиломания. Това е състояние, подобно на обсесивно-компулсивно разстройство.

Ще предизвика ли загуба на коса?

Обикането на скалпа не винаги води до загуба на коса. Но това увеличава риска от развитие на фоликулит. Това е често срещано състояние, което се случва, когато космените фоликули са възпалени. Има няколко вида фоликулит, но обикновено се причинява от бактериална инфекция.

Когато пипнете скалпа си, той може да създаде малки отворени рани, които са уязвими към инфекция и фоликулит. С течение на времето фоликулитът може да унищожи космените фоликули и да причини трайна загуба на коса.

Какво е дерматиломания?

Дерматиломанията понякога се нарича разстройство на бране на кожата или разстройство на екскориацията. Основният му симптом е неконтролируемо желание да чопкате определена част от тялото си.

Общите цели на бране включват

 • нокти
 • кожички
 • акне или други подутини по кожата

 • скалп
 • струпеи

Хората с дерматиломания са склонни да изпитват силно чувство на безпокойство или стрес, което се облекчава само като се захващат с нещо. За мнозина брането осигурява силно усещане за облекчение или удовлетворение. Имайте предвид, че бране не винаги е съзнателно поведение. Някои хора с дерматиломания го правят, без дори да го осъзнават.

С течение на времето брането може да доведе до отворени рани и струпеи, което осигурява повече неща за бране. Получените белези могат да ви накарат да се чувствате самоуверени или разстроени, особено ако имате малко или никаква коса. Тези чувства могат допълнително да увеличат тревожността и стреса, създавайки цикъл на поведение, който често е трудно да се прекъсне.

Как се лекува дерматиломания?

Има някои неща, които можете да опитате сами, за да прекъснете навика да чопляте скалпа си. Повечето от тях се фокусират върху това да държите ръцете и ума си заети.

Следващия път, когато почувствате желание да изберете или се окажете несъзнателно, опитайте:

 • пукащо фолио с балончета
 • рисуване или писане
 • четене
 • отивам на бърза разходка из блока
 • медитирайки
 • с помощта на фиджет кубчета или спинъри
 • стискане на стрес топка
 • да говорите с близък приятел или член на семейството за това, което чувствате в този момент

Има и неща, които можете да направите, за да намалите изкушението да избирате, като например:

 • полагайте съзнателни усилия да предпазите скалпа си от удари и порязвания, които може да се изкушават да чопляте скалпа си
 • използване на лечебен шампоан, като шампоан с кетоконазол, за управление на всякакви състояния на скалпа, като пърхот, които могат да насърчат бране

Трябва ли да отида на лекар?

Горните методи не работят за всеки. Ако ви е трудно да спрете да берете, помислете за търсене на помощ от терапевт. Много хора намират облекчение чрез провеждане на когнитивно-поведенческа терапия. Този тип поведенческа терапия помага да пренастроите вашите мисловни модели и поведение.

Можете също така да си уговорите среща с лекар, за да обсъдите възможностите за лечение. Антидепресантите могат да помогнат за справяне с основните проблеми с тревожността. Ако все още нямате доставчик на психично здраве, нашият инструмент Healthline FindCare може да ви помогне да се свържете с лекари във вашия район.

Ако се притеснявате за цената на лечението, опитайте да се свържете с който и да е местен университет. Някои психологически програми предлагат безплатна или евтина терапия със студенти. Можете също да попитате потенциалните терапевти дали имат плъзгаща се скала за хонорарите си, която ще ви позволи да плащате каквото можете. Това е доста често срещан разговор, така че не се чувствайте неудобно да го повдигате.

Вие също трябва да посетите лекар, ако редовно забелязвате подутини по скалпа или имате значителна загуба на коса. Това може да са признаци на състояние на скалпа, което се нуждае от лечение.

Разберете какво може да причини рани или струпеи по скалпа ви.

Долния ред

Понякога дразненето на скалпа ви обикновено не е голяма работа, въпреки че увеличава риска от фоликулит, който може да причини трайна загуба на коса. Но ако установите, че ви е трудно да устоите на желанието да чопляте скалпа си, може да има психологически компонент във вашето бране. Има много начини за управление на дерматиломанията, но може да се наложи да опитате няколко неща, преди да намерите това, което работи за вас.

Ако не сте сигурни откъде да започнете, помислете за присъединяване към група за подкрепа, за да се свържете с други, живеещи с дерматиломания. TLC Foundation изброява както лични, така и онлайн групи за поддръжка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss