Болест на Крон: Запознанства 101

Болестта на Crohn може да се появи при хора на всяка възраст. Обикновено се представя в края на тийнейджърите и началото на 20 -те години, отлично време за запознанства за мнозина.

Без значение на каква възраст сте, диагнозата на Крон може да бъде трудна, особено ако сте неженени. Ако се срещате с болестта на Crohn, може да се чудите кога трябва да кажете дата за състоянието си. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се ориентирате в света на запознанствата.

Социални мрежи за Crohn’s

Една от възможностите при запознанства с Crohn’s е да се свържете с други хора със същите проблеми. Възможно е те също да са изпитали трудности при запознанства и да разберат през какво преминавате. Интернет форумите за хора с Crohn’s може да са идеалното място за начало. Сайтовете за социални мрежи като Ostodate.com или MeetAnOstomate.org също могат да бъдат чудесни места за срещи с други.

Важно е обаче да се отбележи, че някои изследвания показват, че болестта на Crohn може да има генетична връзка. Някои промени в генетичния код изглежда правят някои хора по -податливи на развитие на възпалително заболяване на червата, като това на Crohn. Тъй като генетичните връзки все още се изследват, хората в детеродна възраст с болестта на Crohn може да предпочетат да се срещат извън общността на Crohn, за да намалят потенциалния риск от заболяването при децата си. Но помнете, как тялото се справя с генетичната информация, никога не е просто.

Справяне със симптомите по време на среща

През първите няколко месеца след поставянето на диагнозата може да ви е по -лесно да стоите настрана от новите взаимоотношения, докато се научите да управлявате симптомите си. Може да откриете, че трябва да отделите доста време, за да разберете повече за симптомите си и как да се справите с техните възходи и падения. Подобно на всяко хронично заболяване, след като развиете своя собствена система за управление за живеене с болестта на Crohn, може да успеете да приспособите по -добре някой друг в живота си.

Един от най-големите проблеми, с които може да се справите рано, са обострянията. Предвид непредсказуемостта на пристъпите, може да ви бъде от полза да имате план за справяне с този потенциално стресиращ аспект на Crohn’s. Наличието на партньор, който може да бъде гъвкав и е готов да прави промени в последния момент, може да бъде значителна полза и да осигури така необходимата подкрепа.

Кога да кажете на партньора си

Едно от най -трудните решения, които всеки човек с някакво хронично заболяване трябва да вземе, е кога да каже на новото лице в живота си за състоянието си. Макар че това вероятно не е разговор за първата среща, важно е да разберете по -рано дали това е човек, на когото можете да се доверите с лична информация.

След като сте били на няколко срещи и изглежда, че може да искате да продължите да се виждате с този човек, вероятно е подходящ момент да повдигнете темата. В първоначалния си разговор за болестта го дръжте възможно най -опростен. Няма смисъл да разкривате интимните подробности за ежедневните си симптоми. Просто обяснете болестта и какво означава тя за вас и вашето ежедневие. Уверете се, че вашият партньор знае, че това не трябва да пречи на поддържането на страхотни отношения.

Ако вашата среща има повече въпроси, може да искате да ги насочите към един от многото информационни уебсайтове за Crohn’s. Има и брошури и информационни листове, които можете да изтеглите преди да говорите.

Справяне с тези, които не могат да се справят

Не всеки се чувства удобно да се среща с някой, който има заболяване. По -добре е да знаете това отпред, а не по -късно във връзката, когато сте създали привързаност. Не забравяйте, че когато сте били наясно с вашия Crohn’s, сте направили всичко възможно да бъдете честни за вашето здраве.

В някои ситуации обаче може да започнете да се срещате с някой, който изглежда добре с болестта ви, докато всъщност не получите обостряне или усложнение. Въпреки че може да бъде болезнено човекът, за когото сте се грижили, внезапно да се отдръпне от вас, имайте предвид, че това не е ваша вина и че не всеки има инструментите, за да ви осигури необходимата подкрепа. Дългосрочен партньор трябва да бъде този, който иска да бъде с вас, когато сте здрави и когато сте болни. Не забравяйте, че всеки човек ще изпита болест в даден момент от живота си. Важно е да намерите някой, който да бъде до вас, независимо от всичко.

Може да има много пречки и предизвикателства при срещите, когато имате болестта на Crohn, но бъдете търпеливи. Важно е да се обградите с хора, които ви разбират и подкрепят, независимо от това как болестта може да повлияе на живота ви.

Какво е за вкъщи?

Срещите често са изпълнени с предизвикателства и болестта на Crohn може да добави още един слой сложност. Да бъдеш добре информиран за болестта на Crohn и да съобщиш своя опит с болестта може да бъде полезно. Това включва намирането на подкрепата, от която се нуждаете в началото, от тези, които са важни за вас. Когато сте готови, честността с датата ви може да отсее партньор, който не е в нея в дългосрочен план. Казването на новия ви партньор също може да ви помогне да намерите някой, който да ви подкрепя и да се грижи за вас по начин, който е здравословен и за двама ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss