Болест и млечни продукти на Крон

Млякото и другите млечни продукти са отлични източници на калция, минерала, от който всеки се нуждае, за да изгради и поддържа здрави кости. Въпреки това, много хора с болестта на Crohn избягват млечните продукти от страх, че това ще причини неприятни симптоми, като излишък на газове, коремни спазми и диария. Макар че е вярно, че млечните продукти могат да предизвикат тези симптоми при някои хора, обикновено това е така, защото те имат непоносимост към лактоза.

Хората с непоносимост към лактоза имат проблеми с храносмилането на захар, известен като лактоза. Лактозата се съдържа изключително в млякото и млечните продукти. Хората се раждат със способността да разграждат лактозата на по -малки, по -смилаеми компоненти. Тази начална стъпка в храносмилането се постига с помощта на ензим, наречен лактаза. Лактазата е пригодена да разгражда молекулата на лактозата на по -малки съставки, които след това се абсорбират от червата.

Много възрастни обаче губят способността да произвеждат лактаза. Това затруднява тялото им да смила продукти, съдържащи лактоза. В резултат на това хората с непоносимост към лактоза могат да изпитат някакъв неприятен чревен дискомфорт, когато консумират млечни продукти. Степента на непоносимост може да варира от човек на човек. Някои хора могат да консумират мляко и млечни продукти в малки количества и да не изпитват никакви проблеми. Други може да са с непоносимост към лактоза и трябва да приемат допълнителни хапчета лактаза, за да им помогнат да усвоят правилно млечните продукти.

Въпреки че млечните продукти могат да причинят храносмилателни проблеми при хора с непоносимост към лактоза, това не е непременно нещо, което хората с болестта на Crohn трябва да избягват. Дори ако някой с болестта на Crohn е с непоносимост към лактоза, възможно е безопасно да се консумират някои млечни продукти, които съдържат много малко лактоза. Те включват:

  • кисело мляко
  • избистрено масло
  • отлежали и твърди сирена, като пармезан и отлежал чедър

Елиминационната диета

Млякото често е една от първите храни, които хората с болестта на Crohn премахват от диетата си. Въпреки това, не всеки човек с болестта на Crohn всъщност има непоносимост към лактоза, така че избягването на всички млечни продукти може да не е необходимо. Това дори може да бъде контрапродуктивно, защото млечните продукти са отличен източник на калций. Това е особено важно хранително вещество за хора с болест на Crohn, тъй като някои лекарства и малабсорбция могат да причинят калциев дефицит.

Вместо да избягвате ненужно млечните продукти, може да е по -добре да опитате елиминираща диета. Елиминационната диета е подход, който може да помогне за идентифициране на хранителни алергии или хранителна непоносимост. Водите дневник за храна в продължение на няколко седмици, като вземате под внимание всяка храна, която ядете и как се чувствате след яденето. Отбелязвате също колко от храната сте яли и кога сте яли.

Проследяването на напредъка ви трябва да ви помогне да определите кои храни предизвикват симптоми. След като откриете потенциални задействания, премахнете ги от диетата си за период от две седмици до два месеца. Ако симптомите изчезнат, може да се предположи, че имате непоносимост към елиминираната храна. Това може да бъде потвърдено чрез внимателно добавяне на храната обратно към вашата диета. Ако симптомите се появят отново, може да се предположи, че храната не се понася добре. Ако симптомите продължават по време на елиминиращата фаза, може да се приеме, че храната не е част от проблема и храната може да бъде въведена отново в диетата.

Има ли връзка между млекопроизводството и болестта на Crohn?

Смята се, че болестта на Crohn е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт. Въпреки че точната причина за това възпаление не е известна, експертите са съгласни, че храната не играе роля в задействането му. През последните години обаче някои учени предложиха възможна връзка между млечната индустрия и болестта на Crohn.

Ето защо: Кравите могат да се заразят с микроб, известен като mycobacterium avium подвид paratuberculosis (MAP). При кравите този зародиш е свързан с заболяване, известно като болест на Джон. Подобно на болестта на Crohn, състоянието причинява възпаление в лигавицата на червата. Когато някой погълне говеждо или мляко, замърсено с MAP, може да се зарази и с него. MAP обикновено се среща при хора с болест на Crohn, така че някои учени сега предполагат, че MAP може да бъде допринасящ фактор за развитието на болестта. Въпреки че не вярват непременно, че зародишът причинява болестта на Crohn, те твърдят, че това може да предизвика възпаление и разрушаване на чревната лигавица.

Възможната връзка между MAP и болестта на Crohn все още не е доказана и остава много противоречива. Ако проучванията в крайна сметка потвърдят връзката, откритието потенциално може да доведе до по -добро лечение на основната инфекция с MAP и всички свързани симптоми на болестта на Crohn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss