Болестта на Алцхаймер причинява ли агресивно поведение?

Болестта на Алцхаймер е мозъчно разстройство и вид деменция, характеризираща се предимно със загуба на памет и объркване. Някои хора с Алцхаймер или друга деменция могат да изпитат значителни промени в личността, които могат да включват раздразнително или агресивно поведение.

Тези промени могат да бъдат трудни за управление както за тези с Алцхаймер, така и за техните близки и лица, които се грижат за тях. Ето как да разпознаете агресивните поведенчески симптоми при хора с Алцхаймер, какво знаем за това защо те се появяват и текущите стратегии за справяне и управление.

Колко често се среща болестта на Алцхаймер?

Алцхаймер е топ 10 причина за смърт при възрастни в Съединените щати. От 2020 г. 5,8 милиона Американците на възраст 65 и повече години са имали заболяването.

Знаци и симптоми

Най-ранните симптоми на болестта на Алцхаймер обикновено са пропуски в паметта и трудности с ежедневните задачи. Това може да изглежда като проблем със запомнянето на срещи или дори да се дезориентирате в собствения си квартал. Когато болестта започне да оказва влияние върху начина, по който някой обикновено действа и се държи, това често се нарича „промяна в личността“.

Първоначално промените в личността обикновено включват апатия, повишена тревожност или моменти на необяснима тъга. Хората с лека до умерена болест на Алцхаймер често стават по-нетърпеливи и по-малко „филтрирани“ в нещата, които казват и правят. Те могат да направят неуместни коментари или обидни обвинения, които изглеждат много нехарактерни.

С напредването на болестта на Алцхаймер вероятността от възбуда и раздразнителност се увеличава. А 2016 проучване предполага, че до 90% от случаите на Алцхаймер включват тези видове поведенчески промени.

Възможни са викове и понякога физическо насилие като блъскане или ритане. Хората с болестта на Алцхаймер могат физически да се противопоставят на помощта, докато се преобличат или приемат лекарства. Тези поведения могат да бъдат едни от най-разстройващите аспекти на болестта на Алцхаймер, тъй като причиняват емоционален стрес на близките и пречат на грижите.

Ако сте болногледач, член на семейството или друг човек, който се грижи за човек с Алцхаймер, важно е да запомните, че тези промени в поведението са резултат от болестта и не са насочени лично към вас.

причини

Не винаги е ясно защо човек с болестта на Алцхаймер започва да проявява агресивно или насилствено поведение. Но има някои фактори, които широко се считат за общи компоненти на промените в личността, свързани с Алцхаймер. Нека преглед.

Физически фактори

Един от най-разочароващите аспекти на болестта на Алцхаймер, както за индивида с болестта, така и за хората, които се грижат за тях, е, че когнитивните промени, причинени от болестта, могат да повлияят на способността за ясно общуване на прости концепции.

Например, някой с болестта на Алцхаймер може да се чувства неудобно или да изпитва болка, но да не може да изрази тези усещания устно.

Такива усещания могат да бъдат симптоми на инфекция на пикочните пътища (UTI), състояние, което обикновено придружава болестта на Алцхаймер, или на друга инфекция или нараняване. Може би човекът просто е гладен или жаден.

Неспособността да се съобщи ясно физическо състояние или нужда може да създаде допълнителен дискомфорт, гняв и чувство на неудовлетвореност.

Лошият сън, друго често срещано усложнение на Алцхаймер, може да направи индивида особено раздразнителен през деня.

Човек с Алцхаймер в подобни ситуации може да се нахвърли поради чувството, че е извън контрол или нечут, да стане съпротивителен или дори агресивен.

Странични ефекти на лекарствата

Хората с болестта на Алцхаймер често са на различни лекарства за деменция, както и лекарства за лечение на други съпътстващи здравословни състояния като сърдечни заболявания или артрит.

Медикаменти, съдържащи антихистамина дифенхидрамин (като Benadryl и Tylenol PM), често използвани за болка и алергии, могат да влошат проблемите с паметта и объркването.

В някои случаи взаимодействието на няколко лекарства води до странични ефекти като раздразнителност.

Фактори на околната среда

Способността на индивида да се справя с многолюдна или шумна среда може да се промени с появата на болестта на Алцхаймер или друг вид деменция. Наличието на няколко души в малка стая или твърде ярка светлина може да накара някой с Алцхаймер да се почувства стресиран, претоварен или неудобен.

Дезориентацията, причинена от болестта на Алцхаймер, може да накара някого да се почувства изгубен или несигурен за обкръжението си, дори в пространствата, в които прекарва много време. Това може да доведе до безпокойство, страх и изблици на гняв.

Времето от деня също може да бъде основен фактор, влияещ върху поведението на хората с Алцхаймер. При много деменции късните следобеди и ранните вечери са свързани с влошени симптоми и повишена агресивност. Това явление е известно като залез.

А Доклад за 2016 г предполага, че около 20% от хората с болестта на Алцхаймер изпитват редовно залез, особено през зимата и есента.

Болестта на Алцхаймер е хронично, прогресиращо заболяване, при което симптомите се влошават с времето. Ако сте болногледач или член на семейството, не можете да се обвинявате за промените в личността и поведението, коитоса извън вашия контрол и контрола на индивида с Алцхаймер.

промени в настроението

Депресията и тревожността обикновено следват появата на болестта на Алцхаймер като отговор на промените в живота, които тя носи.

В началото на прогресията на Алцхаймер човек може да е наясно със своите проблеми с паметта, объркване и затруднения в комуникацията. Те често осъзнават, че състоянието им се влошава и губят представа за себе си. Това създава дълбоки, сложни чувства на скръб, страх и гняв.

Някой с Алцхаймер вероятно ще пропусне възможността да шофира или да се занимава с хобита и други дейности, които някога са им харесвали. Загубата на независимост поради здравословно състояние може да бъде травматизираща, особено когато някой с Алцхаймер все още осъзнава тази загуба. Чувството за безпомощност може да накара хората да избухнат от разочарование или за да си възвърнат някакъв вид контрол.

Управление

Когато забележите промени в поведението и личността на някой с болестта на Алцхаймер, започнете да разглеждате някои от по-очевидните и управляеми причини. Обърнете внимание на възможните задействания и модели. Например, поведението започна ли след въвеждането на ново лекарство? Дали агресивното поведение обикновено се появява късно през деня или когато има твърде много активност?

Ако вашият близък е в заведение за квалифицирани медицински сестри или за подпомагане на обитаване, говорете със здравните специалисти на заведението за всички модели или задействания, които са забелязали. Попитайте какви стратегии могат да бъдат ефективни и дали лекарствата или промените в графика могат да помогнат.

лекарства

Има много лекарства, използвани за лечение на симптомите на болестта на Алцхаймер и забавяне на нейното прогресиране. Понастоящем обаче няма лекарства, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на неговите невропсихиатрични симптоми по-специално.

Медикаментите, използвани за лечение на болестта на Алцхаймер, включват холинестеразни инхибитори (като донепезил, ривастигмин и галантамин), които спомагат за подобряване на комуникацията между нервните клетки, и мемантин, част от клас лекарства, наречени NMDA рецепторни антагонисти.

Мемантинът забавя невротоксичността в мозъка на хора с Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания, което означава, че намалява увреждането на нервната система.

А Проучване от 2021 г изследването на ефектите на холинестеразните инхибитори и мемантин при хора с умерена болест на Алцхаймер предполага, че комбинацията от двете лекарства може да бъде полезна за намаляване на импулсивното и агресивно поведение. Необходимо е допълнително проучване, тъй като тези резултати все още не са възпроизведени.

Имайте предвид, че лекарствата, предназначени за една цел, могат да помогнат по други начини. Антидепресантите, например, могат да помогнат при лечението на депресия, но също така е доказано, че облекчават проблемите с безсънието и подобряват качеството и количеството на съня.

Говорете със здравен специалист относно режима на лечение на вашия любим човек. Поискайте да бъде прегледано, за да се потърсят възможни взаимодействия или случаи, при които дадено лекарство може да бъде премахнато, дадено в по-ниска доза или дадено по различно време на деня.

Здравни прегледи

Искате да изключите болка или други медицински проблеми, като гадене или замайване, възможно най-скоро. Всеки вид физически дискомфорт може да доведе до гневно и агресивно поведение.

Попитайте дали лицето е било тествано за UTI или друга инфекция или нараняване, като рана от залежаване. Опитайте се да се уверите, че вашият любим човек има редовни медицински прегледи и бъдете настроени към невербалните признаци на дискомфорт.

Корекции на графика

В някои случаи промяната на части от ежедневието на човек е достатъчна, за да направи разликата:

  • коригиране на времето за лягане
  • промяна на часовете, в които се сервират ястията
  • планиране на срещи или дейности сутрин вместо следобед или вечер

Важно е да информирате други близки, когато човек с Алцхаймер изпитва сериозни промени в личността и поведението. Това може да предотврати изненадващи приятели и семейство и да гарантира, че всички са на една и съща страница.

Успокояваща среда и дейности

Подходите, за да накарате някой с Алцхаймер да се чувства по-сигурен и у дома, включват:

  • добавяне на семейни снимки и познати предмети в нова среда, като например заведение за грижи
  • избягване на твърде много бъркотия в пространството на човека
  • възпроизвеждане на любимата музика на човека
  • отделяне на време за приятни дейности, като създаване на изкуство, разходки или прекарване на време с терапевтично куче
  • планиране на време с любимите хора

Бъдете готови да разместите нещата, ако една дейност по някакъв начин причинява раздразнителност или безпокойство. Може да отнеме няколко опита, преди да разберете кои часове от деня са най-подходящи за определени дейности.

Използването на спокоен, успокояващ глас е важно, когато прекарвате време с или се грижите за някой с деменция. Ако сте в напрегната ситуация с човек, който има болестта на Алцхаймер, опитайте се да не ескалирате, като крещите или ставате физически, освен ако не сте за самозащита.

Можете да научите повече за това как да управлявате залеза и агресивното поведение при хора с Алцхаймер от Национален институт по стареене.

Outlook

Въпреки че не всеки с болестта на Алцхаймер показва агресивно или насилствено поведение, важно е да разберете, че тези симптоми са възможни с напредването на болестта. Когато живеете с или се грижите за човек с Алцхаймер, трябва да сте подготвени да разпознаете промените в личността и поведението и да ги управлявате.

Психичните въздействия на Алцхаймер могат да затруднят човека да разбере ситуацията си, да изрази себе си и да общува, когато изпитва болка, умора или глад.

Тези предизвикателства могат да накарат хората с Алцхаймер да бъдат разочаровани и разстроени. В някои случаи това може да изглежда като съпротива срещу вашата помощ, докато в други случаи човек може да се нахвърли физически.

Проблемите с психичното здраве, лекарствата и факторите на околната среда могат да допринесат за агресивното поведение при хора с Алцхаймер. Чувството за безпомощност или дезориентация може да накара хората да реагират със съпротива или насилие, за да почувстват отново контрол.

Важно е да се пазите, дори когато се грижите за другите. Ако вече не чувствате, че можете да се справите с грижите за любим човек, който проявява признаци на агресия и насилие поради болестта на Алцхаймер, обсъдете това незабавно с екип за грижи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss