Биполярно разстройство и творчество

Общ преглед

Много хора, живеещи с биполярно разстройство, са се проявили като много креативни. Има много известни художници, актьори и музиканти, които имат биполярно разстройство. Сред тях са актрисата и певицата Деми Ловато, актьорът и кикбоксърът Жан-Клод Ван Дам и актрисата Катрин Зита-Джоунс.

Други известни хора, за които се смята, че са имали биполярно разстройство, са художникът Винсент Ван Гог, писателят Вирджиния Улф и музикантът Кърт Кобейн. И така, какво общо има творчеството с биполярно разстройство?

Какво е биполярно разстройство?

Биполярното разстройство е хронично психично заболяване, което причинява екстремни промени в настроението. Настроенията се редуват между щастливи, енергични възходи (мания) и тъжни, уморени ниски нива (депресия). Тези промени в настроението могат да се случат няколко пъти седмично или само няколко пъти годишно.

Има три основни типа биполярно разстройство. Те включват:

 • Биполярно I разстройство. Хора с биполярно заболяване Имам поне един маниакален епизод. Тези маниакални епизоди могат да бъдат предшествани или последвани от голям депресивен епизод, но депресията не е необходима за биполярно I разстройство.
 • Биполярно разстройство II. Хората с биполярен II имат един или повече тежки депресивни епизоди с продължителност най -малко две седмици, както и един или повече леки хипоманични епизоди с продължителност най -малко четири дни. В хипоманични епизоди хората все още са възбудими, енергични и импулсивни. Симптомите обаче са по -леки от тези, свързани с маниакални епизоди.
 • Циклотимично разстройство. Хората с циклотимично разстройство или циклотимия изпитват хипоманични и депресивни епизоди в продължение на две години или повече. Промените в настроението са по -малко тежки при тази форма на биполярно разстройство.

Въпреки че има различни видове биполярно разстройство, симптомите на хипомания, мания и депресия са сходни при повечето хора. Някои често срещани симптоми включват:

Депресия

 • постоянни чувства на крайна скръб или отчаяние
 • загуба на интерес към дейности, които някога са били приятни
 • проблеми с концентрацията, вземането на решения и запомнянето на нещата
 • тревожност или раздразнителност
 • яде твърде много или твърде малко
 • спи твърде много или твърде малко
 • мислене или говорене за смърт или самоубийство
 • опит за самоубийство

Мания

 • изпитвате прекалено щастливо или изходящо настроение за дълъг период от време
 • тежка раздразнителност
 • да говорите бързо, бързо да превключвате различни идеи по време на разговор или да имате състезателни мисли
 • невъзможност за фокусиране
 • стартиране на множество нови дейности или проекти
 • чувствам се много капризен
 • спите твърде малко или изобщо не спите
 • действа импулсивно и участва в опасно поведение

Хипомания

Симптомите на хипомания са същите като симптомите на мания, но се различават по два начина:

 1. При хипомания промените в настроението обикновено не са достатъчно тежки, за да попречат значително на способността на човек да извършва ежедневни дейности.
 2. По време на хипоманичен епизод не се наблюдават психотични симптоми. По време на маниакален епизод психотичните симптоми могат да включват заблуди, халюцинации и параноя.

По време на тези епизоди на мания и хипомания хората често се чувстват амбициозни и вдъхновени, което може да ги подтикне да започнат ново творческо начинание.

Има ли връзка между биполярно разстройство и творчество?

Сега може да има научно обяснение защо много творчески хора имат биполярно разстройство. Няколко скорошни проучвания показват, че хората, които са генетично предразположени към биполярно разстройство, са по -склонни от други да проявят високи нива на креативност, особено в артистичните области, където силните вербални умения са полезни.

В едно проучване от 2015 г. изследователите са взели коефициента на интелигентност на почти 2000 8-годишни деца и след това са ги оценили на 22 или 23 години за маниакални черти. Те открили, че високият детски коефициент на интелигентност е свързан със симптоми на биполярно разстройство по -късно в живота. Поради тази причина изследователите смятат, че генетичните характеристики, свързани с биполярно разстройство, могат да бъдат полезни в смисъл, че те също могат да произвеждат полезни черти.

Други изследователи също са открили връзка между генетиката, биполярното разстройство и творчеството. В друг проучване през 2015 г., изследователи анализираха ДНК на повече от 86 000 души, за да търсят гени, които увеличават риска от биполярно разстройство и шизофрения. Те също така отбелязват дали хората работят или са свързани с творчески области, като танци, актьорство, музика и писане. Те открили, че креативните личности имат до 25 процента по -голяма вероятност от хората без творчество да носят гени, които са свързани с биполярна и шизофрения.

Не всички хора с биполярно разстройство са креативни и не всички творчески хора имат биполярно разстройство. Изглежда обаче, че има връзка между гените, които водят до биполярно разстройство, и творчеството на човек.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss