Безопасно ли е да се ядат фъстъци по време на бременност?

Алергиите към фъстъци се увеличават и могат да причинят сериозни реакции, включително анафилаксия. Ако очаквате бебе, може да се чудите дали има нещо, което можете да направите, за да намалите риска на детето си да развие тази потенциално сериозна алергия.

Една често срещана грижа е дали яденето на фъстъци или фъстъчени продукти по време на бременност е безопасно за вашето бебе. Това ще направи ли бебето по-вероятно да има алергия към фъстъци или излагането на фъстъци по време на бременност ще предложи известна защита?

Истината е, че учените работят върху начини да предскажат кои деца са по-склонни да имат алергия към фъстъци, но няма известен начин да се предотврати развитието на алергия. Ето какво трябва да знаете за фъстъците и алергиите към фъстъци, ако сте бременна.

Основи за алергия към фъстъци

Алергиите към фъстъци и ядки са сред най-честите хранителни алергии в Съединените щати. Симптомите могат да включват:

 • изтръпване в устата
 • стомашни спазми или гадене
 • копривна треска
 • затруднено дишане
 • подуване на езика
 • анафилаксия

Анафилаксията е най-сериозната реакция и може да бъде животозастрашаваща. Ако възникне анафилактичен шок, кръвното налягане на човек спада, дихателните пътища се свиват, сърдечната честота се ускорява и пулсът става слаб. Възможно е също така силно гадене и повръщане. Обадете се незабавно на 911, ако изглежда, че някой изпитва анафилаксия.

Ако някой е диагностициран с алергия към фъстъци, той или тя трябва да носи автоматичен инжектор за епинефрин (EpiPen), когато излиза. Епинефринът е ключов медикамент, използван при лечението на анафилаксия. Устройството също трябва да е лесно достъпно у дома. Понякога излагането на фъстъци или фъстъчени продукти във въздуха е достатъчно, за да предизвика реакция.

Обикновено алергията към фъстъци се диагностицира през първите две години от живота. Въпреки това, в зависимост от експозицията, алергията може да се прояви едва по-късно. Ако подозирате, че детето ви има алергия към фъстъци, не забравяйте да посетите алерголог за изследване.

Алерголог може да препоръча кожен тест с убождане, който отлага малко количество фъстъчен протеин под кожата, или кръвен тест. Ако резултатите са неубедителни, алергологът може да препоръча премахване на фъстъци или фъстъчени продукти от диетата за две до четири седмици. Тази „елиминационна диета“ може да помогне да се определи дали премахването на фъстъци подобрява симптомите.

Фъстъци по време на бременност

Ако не сте алергични към фъстъци, трябва да се чувствате в безопасност, ако ги консумирате по време на бременност. Ако имате алергия към фъстъци или друга храна, трябва да ги избягвате по всяко време. Не забравяйте, че фъстъците може да се крият в различни храни, включително:

 • шоколадови изделия и бонбони
 • Азиатска кухня
 • зърнени храни
 • гранола барове
 • други артикули, преработени на места, които също обработват фъстъчени продукти

Фъстъците всъщност са интелигентен избор на храна за бременни жени. Те съдържат протеини и фолиева киселина. Добавките с фолиева киселина и фолиева киселина се препоръчват по време на бременност, за да помогнат за предотвратяване на вродени дефекти, особено на развиващия се мозък и гръбначен стълб.

Разбира се, вашето обоняние и вашите вкусови предпочитания могат да се променят значително по време на бременност. Ако фъстъците не са съгласни с вас, намерете други източници на протеин и фолиева киселина. Може да се препоръчат добавки с фолиева киселина, независимо от вашата редовна диета.

Генетика и алергии през целия живот

Алергиите към фъстъци, подобно на други алергии, обикновено се срещат в семейства. Неотдавна се смяташе, че ако някой в ​​семейството ви е имал алергия към фъстъци, трябва да избягвате фъстъци по време на бременност. Консумацията на фъстъци по време на бременност сега се счита за безопасна, ако майката няма алергия към фъстъци, независимо от фамилната анамнеза.

Експертите по алергии твърдят, че докато децата често надрастват алергиите към мляко и яйца, алергиите към фъстъци, заедно с алергиите към ядки, е по-вероятно да бъдат през целия живот.

Насоките от 2017 г. на Националния институт по алергии и инфекциозни болести препоръчват всички деца с тежка екзема или алергия към яйца да се считат за висок риск от алергия към фъстъци. Те трябва да бъдат прегледани от специалист по алергии за по-нататъшна оценка и тестване.

Ако имате въпроси относно храните по време на бременност, консултирайте се с диетолог, който е специализиран в работата с бъдещи майки. Вашият доставчик на здравни услуги също може да бъде добър ресурс. Бременността може да бъде прекрасно, но тревожно време. Винаги, когато имате притеснения, търсете отговорите, за да можете да се насладите на тези месеци колкото е възможно повече.

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss