Безопасност на почистващите продукти: Всичко, което трябва да знаете

Чистият дом е задоволителен, но е важно да се вземе предвид благосъстоянието на членовете на домакинството, когато се използват и съхраняват почистващи продукти.

Когато става въпрос за почистване и дезинфекция на вашия дом, имате много ефективни възможности, от които да избирате.

Но е важно да научите и разберете как да използвате и съхранявате продуктите безопасно. Според анализ на Националния съвет за безопасност над 10 000 наранявания, свързани със сапун и перилни препарати, са настъпили при деца на възраст до 4 години в САЩ през 2021 г.

Децата и домашните любимци не са единствените, които могат да бъдат наранени от почистващи продукти. Неправилната употреба може също да навреди на хората, които използват почистващия продукт.

Партнираме си с Clorox®, за да ви предложим седем съвета за по-безопасно почистване.

Четете внимателно етикетите

Съхранявайте продуктите в оригиналната им опаковка, ако е възможно. По този начин инструкциите за употреба и предупрежденията за безопасност винаги са лесно достъпни. Поглеждайте бързо етикета всеки път, когато използвате продукта, за да се запознаете с всички предупреждения и указания.

Потърсете информация като:

 • колко от продукта да използвате
 • дали трябва да проветрявате пространството, докато използвате продукта
 • какво да правя в случай на злополука
 • предпазните средства, които трябва да носите, като маски, ръкавици или очила

Ако ги използвате правилно, почистващите продукти са безопасни за употреба. Но неправилната употреба може да причини:

 • респираторни проблеми като кашлица, хрипове, задух или астма
 • зачервени, раздразнени очи или усещане за парене в очите
 • кожни изгаряния или обрив
 • кървене от носа
 • главоболие
 • световъртеж

Помислете също така да разгледате потенциални изтегляния на продукти, особено ако имате почистващи продукти, които са стояли в шкафа ви известно време. Можете да намерите тази информация на cpsc.gov/Recalls.

Не смесвайте почистващи продукти

Това е голямо не-не.

Смесването на почистващи продукти не ги прави по-ефективни или спестява време.

Комбинирането на оцет, белина или амоняк може да освободи опасни газове като хлороформ. Те могат да причинят дразнене на очите, кожата или дихателните пътища. Те могат също така да ви накарат да загубите съзнание – а в някои случаи вдишването на тези газове може да бъде фатално.

Правилото за забрана на смесване важи и за почистващи формули, които съдържат оцет, белина или амоняк. Много популярни дезинфектанти съдържат белина. И няколко продукта съдържат амоняк, като например:

 • препарати за почистване на прозорци
 • почистващи препарати за баня
 • почистващи препарати за стъкло
 • лак за мебели

Най-безопасната стратегия за почистване е да използвате един продукт наведнъж.

Clorox® Clean-Up® Cleaner + Bleach е формулиран да убива 99,9% от бактериите и вирусите, включително вируса, който причинява COVID-19. Той също така е предназначен за почистване на различни повърхности, включително маси за смяна на пелени, високи столове и др.

Използвайте защита

Защитата на кожата и очите ви може да е необходима, когато използвате определени агресивни почистващи препарати. Можете да проверите етикета, за да разберете дали производителят препоръчва защита за ръцете или очите.

Когато използвате белина, опитайте се да не я оставяте да влезе в контакт с кожата или очите ви. Носете ръкавици и предпазни очила, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва. Ако краката ви могат да влязат в контакт с него, носете гумени ботуши. Чорапите не предлагат достатъчна защита.

Носете маска, когато използвате почистващи спрейове, които могат да раздразнят дихателната ви система. А Преглед на изследванията за 2020 г отбелязва, че едно проучване свързва излагането в ранна детска възраст на почистващи продукти, особено ароматизирани продукти като освежители за въздух, с хрипове и астма.

И ако имате деца или домашни любимци в дома, дръжте ги далеч от стаите, когато използвате агресивни почистващи продукти като белина.

Проветрете района

Частиците от почистващите препарати могат да висят във въздуха няколко минути след употреба. Те могат да причинят дразнене на очите, кожата или гърлото. Вашият риск от респираторно заболяване също се увеличава с всяка експозиция.

Адекватната вентилация може да ви помогне да предотвратите вдишването на химикалите.

За да увеличите вентилацията в помещението:

 • Отворете вратите или прозорците, за да позволите на въздуха да циркулира, ако това е безопасно.
 • Използвайте вентилаторивключително смукателни вентилатори, в кухнята или банята.
 • Включете вашата HVAC система.
 • Избягвайте използването на силни почистващи продукти в затворени пространства като килери.

Съхранявайте предметите правилно

Децата под 5 години са възрастовата група с най-голяма вероятност да попаднат в спешното отделение след поглъщане на почистващи продукти като белина. Дръжте почистващите продукти запечатани и съхранявани на място, когато не ги използвате, за да предотвратите случайно поглъщане.

И не забравяйте да изхвърлите почистващите продукти безопасно. В повечето случаи празните контейнери за почистващи продукти отиват в кошчето и не могат да бъдат рециклирани. Трябва да занесете всичко с предупредителни етикети или думите „токсично“, „опасно“ или „отрова“ на място за безопасно изхвърляне във вашия град.

Ако имате остатъци от почистващи продукти, които не сте харесали или не можете да използвате, опитайте да ги предложите на съседите безплатно, за да предотвратите отпадъците. И ако някога не сте сигурни дали е добре да хвърляте нещо, проверете уебсайта на вашия град или област за информация относно разпоредбите за изхвърляне.

Как да се справим с химически изгаряния и наранявания

Бързо лечение е жизненоважен при работа с химически изгаряния или наранявания. Ето какво трябва да направите:

Ако химикалът попадне в очите ви

Незабавно изплакнете окото си с вода. След около 20 минути изплакване потърсете медицинска помощ.

Опитайте да скочите под душа, ако имате проблеми да направите това с помощта на мивка. Дръжте очите си отворени и оставете големи количества вода да изплакнат химикала. От време на време повдигайте и спускайте клепачите си и въртете главата си от едната страна на другата, за да отработите химикала.

Ако дете получи химикали в очите си, легнете го, така че очите му да са под кран. Използвайте настройка за ниско налягане. Внимателно изплакнете очите на детето, като от време на време повдигате и спускате клепача.

При химическо изгаряне на кожата

Измийте всяка кожа, която е влязла в контакт с почистващия продукт. Поставете превръзка върху него, за да предпазите кожата. Ако отново почувствате парене, отстранете превръзката и отново изплакнете засегнатата област.

Пръскане от домакински почистващ препарат не изисква медицинска помощ, освен ако не изглежда сериозно или дразненето продължава няколко дни.

Въпреки това, ако засегнатата област е голяма или е изгорена от силна киселина като бензин, препарат за почистване на канали или разредител за боя, незабавно потърсете медицинска помощ. Понякога може да отнеме няколко часа, за да се появят признаци на химическо изгаряне.

Ако някой погълне почистващ продукт

Потърсете незабавно спешна медицинска помощ. Занесете бутилката с почистващия препарат в болницата или в спешната помощ, за да знае лекарят какво е погълнато.

Няколко думи за “зелените” почистващи препарати

„Зелените“ почистващи препарати може да са по-безопасни за човешкото здраве и здравето на околната среда, но въпреки че производителите могат да използват термини като „органични“, „зелени“ или „естествени“, пазарът е до голяма степен нерегулиран.

Ако търсите екологични продукти, потърсете печат от независима страна, като например Green Seal.

Зелените почистващи препарати могат да бъдат толкова ефективни, колкото и конвенционалните почистващи препарати при почистване и дезинфекция. Но все пак е важно да вземете предпазни мерки и да носите необходимата защита, когато ги използвате.

Долен ред

Почистващите продукти са основни инструменти за хигиенизиране и дезинфекция на вашия дом. И въпреки че като цяло са безопасни за употреба, важно е да ги използвате правилно.

Отделянето на време за четене на етикети и съхраняване на почистващи препарати на недостъпно място може да помогне за безопасността на всички във вашето домакинство – включително вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss