Алтернативни лечения за разстройство от аутистичния спектър (ASD)

Преглед

Много родители на деца, които имат разстройство от аутистичния спектър (ASD), избират да обмислят допълнителна и алтернативна медицина (CAM), за да помогнат при лечението на цялостното здраве и потенциални поведенчески проблеми. Приблизително 30 до 95 процента от децата с ASD са получили някакъв вид CAM лечение.

Не всички CAM лечения са напълно проучени. Въпреки че много от тях са безопасни, а някои дори могат да бъдат ефективни, бъдете внимателни. Не всяко лечение ще работи за всеки човек от спектъра. Това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Говорете с Вашия лекар, преди да промените лечението, диетата или начина на живот на детето си.

Диета при аутизъм

Някои лекари препоръчват диета за аутизъм. Това означава намаляване или премахване на глутена и казеина от диетата.Глутенът е протеин в семената на пшеницата и други зърнени храни, като ечемик и ръж. Глутенът е в много хранителни продукти и може да причини храносмилателни проблеми.

Казеинът е протеин в млечните продукти и може да е друг често срещан източник на храносмилателни проблеми. Смята се, че и глутенът, и казеинът могат да бъдат възпалителни и че намаляването им от диетата може да помогне за цялостното здраве и поведение при тези, които имат аутизъм.

Според Дружеството за аутизъм, средностатистическата американска диета включва повече пшеница и млечни продукти, отколкото е необходимо. Тези протеини също могат да повлияят значително на поведението. Според катедрата по педиатрия на Университета на Флорида, това е така, защото пептидите в глутена и казеина се свързват с опиоидните рецептори в мозъка. Това може да имитира ефектите на незаконни наркотици, като хероин или морфин, причинявайки:

 • сънливост
 • замаяност
 • невнимателно поведение или „разграничаване“
 • агресия
 • самонарушаващо се поведение

Обществото за аутизъм препоръчва пробна диета без глутен и млечни продукти. Подобренията могат да се видят само след един до три месеца. Ако искате да опитате да премахнете глутена и казеина от вашата диета, трябва да се опитате да премахнете само един по един. Вижте дали премахването само на един има ефект, без да елиминирате и двата хранителни продукта.

Важно е да се уверите, че детето ви получава храната, от която се нуждае, което може да бъде по-трудно, когато е на специализирана диета. Децата на диета без млечни продукти може да се наложи да приемат калциеви добавки или може да се наложи да увеличите количеството на не-млечни храни, богати на калций в диетата си.

Скорошно проучване проведе двойно-сляпо изпитание, за да оцени дали диетата с аутизъм действително е помогнала за поведението или здравето на червата на децата с аутизъм. Това проучване не намери доказателства, че диетата за аутизъм е направила съществена разлика. Размерът на извадката за изпитването обаче беше малък и диетата все още може да помогне на други от спектъра.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са вид добри мазнини в рибеното масло и под формата на добавки. Те помагат за развитието и функционирането на мозъка. Според списанието Биологична психиатрия, някои малки, ранни проучвания показват, че добавянето на омега-3 в диетата на детето може да подобри хиперактивното и повтарящо се поведение при тези, които имат аутизъм. Други изследвания, публикувани в Списание за детска и юношеска психофармакология предполагат, че омега-3 могат да помогнат за подобряване на социалните умения при деца с ASD.

Някои проучвания подкрепят омега-3 мастните киселини, а някои оспорват това. Скорошно проучване Използването на плацебо-контролирано проучване установи, че децата с аутизъм понасят добре омега-3, но омега-3 не помагат за подобряване на техните поведенчески проблеми. Проучването посочва, че редовните ползи за здравето на омега-3 мастни киселини все още се прилагат.

Говорете с Вашия лекар или професионален диетолог, за да обсъдите най -добрия начин да добавите тези здравословни мазнини към диетата на Вашето дете.

Мелатонин и сън

Много деца с аутизъм изпитват постоянни проблеми със съня, като например:

 • има затруднения със заспиването
 • събуждам се рано
 • лошо качество на съня
 • безпокойство

Безсънието може да изостри много от симптомите на аутизма и не бива да го пренебрегвате.

Скорошно пилотно проучване, публикувано в Journal of Autism and Developer Disorders, установи, че естествената добавка мелатонин помага на децата с ASD да спят по -добре и намалява симптомите през деня. Проучването отбелязва обаче, че мелатонинът трябва да се използва само ако аутизмът е причина за проблеми със съня. Ако нещо друго причинява проблема, трябва да се обърнете към основния проблем.

Други решения за нарушения на съня

Тревожността или непреодолими стимули също могат да накарат децата с аутизъм да имат затруднения със съня.

Терапията с ярка светлина е потенциално лечение за деца с аутизъм, които се борят да спят през нощта. С това лечение детето е изложено на периоди на ярка светлина сутрин, което може да помогне за естественото освобождаване на мелатонин от тялото.

Други средства, които могат да помогнат на детето ви да спи повече, включват:

 • избягване на стимуланти, като кофеин или захар, преди лягане
 • установяване на рутина, която следвате всяка вечер
 • изключване на телевизия или видео игри поне час преди лягане и отпускане на детето чрез пускане на мека музика или чрез четене на книга
 • добавяне на завеси, блокиращи светлината, в стаята на вашето дете, за да се предотврати нарушаването на външни стимули

Хелатотерапия

Хелаторната терапия е предназначена да изхвърли тежките метали от тялото. Това е лечение за отравяне с тежки метали, като олово или живак. Това не е одобрено лечение за аутизъм.

Няма доказателства, че металите причиняват аутизъм или доказателства, че това лечение работи. Може дори да бъде опасно за някои хора. Тези лекарства потенциално могат да причинят гърчове, сърдечни проблеми и увреждане на органите. Въпреки че някои хора препоръчват това, потенциалната опасност не е оправдана.

Техники за релаксация

Проблемите с поведението са често срещан проблем при хората с ASD. Успокояващите техники, като масаж с дълбоко налягане или носене на облекло с тежести, могат да успокоят възбудата при хора с ASD.

Експертът Джун Гроден препоръчва прогресивни техники за релаксация, разработени от Едмънд Джейкъбсън. Това включва обучението на хората на разликата между напрегнати и отпуснати мускули. След това хората се обучават как да стягат и отпускат мускулите си, включително тези на ръцете, ръцете и краката. Това се прави в комбинация с дълбоко дишане и може да помогне за облекчаване на стреса и възбудата.

Какви са перспективите за хората с аутизъм?

Нито едно от тези лечения не може да излекува ASD. Те могат само да помогнат за ограничаване на симптомите. В Центрове за контрол и превенция на заболяванията предупреждава, че това, което работи за един пациент, може да не работи за друг. Вашият лекар трябва да прегледа всеки алтернативен метод, преди да се използва като част от програмата за лечение на Вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss