Алергия към амброзия

Какво е алергия към амброзия?

Растенията от амброзия са мекостеблени плевели, които растат в цяла САЩ. Има най -малко 17 вида амброзия, които растат в Северна Америка. Растенията се срещат най -често в селските райони и откритите пространства, които получават много слънчева светлина. Между късните пролетни и есенни месеци растенията амброзия отделят малки зрънца прашец, за да наторят други растения амброзия.

В зависимост от местоположението, амброзия може да започне да разпространява своя прашец още през последната седмица на юли и да продължи до средата на октомври. Задвижваният от вятъра прашец може да измине стотици мили и да оцелее през мека зима.

Прашецът от амброзия е една от най -честите причини за сезонни алергии в Съединените щати. Много хора имат неблагоприятен имунен отговор, когато вдишат прашеца. Обикновено имунната система защитава организма от вредни нашественици, като вируси и бактерии, за да предпази от заболявания. При хора с алергия към амброзия имунната система греши прашеца на амброзия като опасно вещество. Това кара имунната система да произвежда химикали, които се борят с прашеца, въпреки че е безвреден. Реакцията води до различни дразнещи симптоми, като кихане, течащ нос и сърбящи очи.

Приблизително 26 % от американците имат алергия към амброзия. Малко вероятно е алергията да изчезне, след като се е развила. Симптомите обаче могат да бъдат лекувани с лекарства и алергични снимки. Извършването на определени промени в начина на живот може също да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с алергии към амброзия.

Какви са симптомите на алергия към амброзия?

Вашите симптоми могат да варират по различно време на годината, в зависимост от това къде живеете и от времето. Най -честите симптоми на алергия към амброзия обаче включват:

 • сърбящи, сълзящи очи
 • надраскано гърло
 • хрема или задръстване
 • кашлица или хрипове
 • синусово налягане, което може да причини болка в лицето
 • подута кожа със синкав цвят под очите
 • намалено обоняние или вкус
 • лошо качество на съня

В някои случаи хората също могат да развият алергична екзема, след като са били изложени на прашец от амброзия. Този сърбящ, болезнен обрив обикновено се състои от малки подутини и мехури. Може да се появи в рамките на 24 до 48 часа след излагане. Обривът обикновено отшумява сам в рамките на две или три седмици.

Симптомите могат да се влошат поради други дразнители, като тютюнев дим, силни миризми или замърсяване на въздуха. Според Агенцията за опазване на околната среда изменението на климата може също да влоши симптомите на алергия към амброзия. По -високите температури могат да удължат сезона на прашец от амброзия. Те също могат да причинят амброзия да произвежда увеличени количества прашец.

Какво причинява алергия към амброзия?

Алергия от амброзия се появява, когато имунната система има неподходящ отговор на прашеца на амброзия. Обикновено имунната система насърчава химическите промени в организма, които помагат да се преборят с вредните нашественици, като вируси и бактерии. При хора с алергия към амброзия обаче имунната система погрешно определя безобидния прашец като опасен натрапник и започва да се бори срещу него. Естествено вещество, наречено хистамин, се отделя, когато тялото срещне прашец от амброзия. Хистаминът причинява много неприятни симптоми като хрема, кихане и сърбеж в очите.

Амброзия принадлежи към по -голямо семейство цъфтящи растения, наречено Сложноцветни. Тези растения могат да бъдат намерени във всичките 50 щата, както и на много места в Канада и регионите с умерен климат в Южна Америка. Някой може да влезе в контакт с прашеца на амброзия просто чрез вдишване на въздуха, което прави прашеца много трудно да се избегне. Сезонът на прашец от амброзия обикновено настъпва между август и средата на октомври и достига своя връх през септември. Количеството на цветен прашец във въздуха обикновено е най -високо между 10 и 15 часа в зависимост от времето. Дъждът и ниските температури могат да помогнат за понижаване на нивата на цветен прашец.

Хората, които са алергични към други вещества, са по -склонни да бъдат алергични към прашец от амброзия. Имате повишен риск от алергия към амброзия, ако сте алергични и към:

 • прахови акари
 • мухъл
 • пърхот на домашни любимци
 • други видове полени, като прашец на дървета

Алергиите също са склонни да се появяват в семейства, така че ако някой от близките ви членове на семейството има алергия към амброзия, тогава също е по -вероятно да развиете такава.

Как се диагностицира алергия към амброзия?

Вашият лекар обикновено може да диагностицира алергия към амброзия. Въпреки това, те могат да ви насочат към алерголог за тест за алергия, за да потвърди диагнозата. Алергологът е някой, който е специализиран в диагностицирането и лечението на алергии. Алергологът първо ще ви попита за вашата медицинска история и вашите симптоми, включително кога са започнали и колко дълго са продължили. Не забравяйте да им кажете дали симптомите са налице или се влошават в определени периоди от годината.

След това алергологът ще извърши тест за убождане на кожата, за да определи конкретния алерген, който причинява симптомите ви. Процедурата за убождане на кожата обикновено протича, както следва:

 • Алергологът маркира част от ръката или гърба ви с химикалка или маркер.
 • След това те поставят капки от различни видове алергени в различни области на кожата.
 • Петната на кожата, съдържащи тези капки, са леко набодени или надраскани с игла. Това може да е леко болезнено или неудобно, но отнема само няколко минути.
 • Ако сте алергични към някое от веществата, ще развиете зачервяване, подуване и сърбеж на мястото в рамките на 15 до 20 минути. Може да видите и повдигната, кръгла площ, която прилича на кошер.
 • Алергологът ще прегледа резултатите с вас. Може да сте алергични към повече от едно вещество.

Реакцията по време на тест за убождане на кожата не винаги означава, че сте алергични към веществото. Алергологът ще използва резултатите от кожните убождания и собствената си медицинска оценка, за да определи диагнозата и плана за лечение.

Как се лекува алергия към амброзия?

Прашецът от амброзия е много трудно да се избегне, така че вероятно ще изпитвате непрекъснати алергични реакции. Съществуват обаче много различни лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия към амброзия.

Лекарства

Лекарствата, които могат да облекчат симптомите, включват:

 • антихистамини, като лоратадин (кларитин) или дифенхидрамин (бенадрил)
 • деконгестанти, като псевдоефедрин (Sudafed) или оксиметазолин (спрей за нос Afrin)
 • назални кортикостероиди, като флутиказон (Flonase) или мометазон (Nasonex)
 • лекарства, които комбинират антихистамин и деконгестант, като Actifed и Claritin-D

Попитайте Вашия лекар за лекарства, отпускани с рецепта, ако тези без рецепта са неефективни. Поради риска от тежки странични ефекти, предписаното лекарство монтелукаст (Singulair) трябва да се използва само ако няма други подходящи възможности за лечение.

Изстрели за алергия

Вашият лекар може да препоръча алергични снимки, ако лекарствата не действат. Изстрелите за алергия са форма на имунотерапия, която включва поредица от инжекции на алергена. Количеството алерген в изстрела постепенно се увеличава с течение на времето. Кадрите променят реакцията на тялото ви към алергена, като помагат да се намали тежестта на алергичните реакции. Възможно е да почувствате пълно облекчение в рамките на една до три години след започване на ваксини за алергия.

Предлагат се и сублингвални имунотерапии за лечение на алергия към амброзия. Този вид лечение включва поставяне на хапче, съдържащо алергена, под езика и след това поглъщане. Той осигурява същите ползи като алергичните ваксини.

Промени в начина на живот

Можете също да направите някои корекции в начина на живот, за да предотвратите алергична реакция към амброзия:

 • използвайте климатик за продължителни периоди от време и през есента
 • избягвайте да излизате навън сутрин, когато броят на полените е най -висок
 • купете преносим високоефективен филтър за частици (HEPA) или изсушител
 • прахосмукайте къщата всяка седмица с прахосмукачка, която има HEPA филтър
 • веднага изперете дрехите, след като ги носите на открито, тъй като те могат да имат прашец по тях
 • сушете дрехи в сушилня, а не навън по линия за дрехи

Храни, които трябва да се избягват

Някои храни и билки съдържат протеини, подобни на тези в прашеца на амброзия, така че те могат да предизвикат алергична реакция. Те включват:

 • банани
 • лайка
 • пъпеши
 • краставици
 • Ехинацея
 • пъпеши от медена роса
 • диня
 • тиквички

Симптомите, свързани с хранителни алергии, обикновено ще бъдат по -лоши през сезона на амброзия. Трябва да се свържете с алерголог, ако забележите изтръпване или сърбеж в устата след консумация на някоя от изброените по -горе храни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss