Автоимунитет и болестта на Паркинсон: Счита ли се болестта на Паркинсон за автоимунно заболяване?

Болестта на Паркинсон (PD) е прогресивно неврологично заболяване, което засяга движението, както и умствените и емоционални промени. Точната причина е неизвестна, но изследователите проучват дали автоимунните фактори могат да играят роля.

мъж с болест на Паркинсон среща със здравен специалист в дома му
Phynart Studio/Getty Images

PD е неврологично разстройство, при което нервните клетки в мозъка ви се увреждат или започват да умират. Докато причината за PD е неизвестна, има доказателства, че имунната система може да е замесена.

По-долу ще разгледаме повече за PD и как автоимунната активност може да допринесе за това. Продължете да четете, за да научите повече.

Научете повече за PD.

Какво е автоимунно заболяване?

Автоимунните заболявания възникват, когато имунната ви система погрешно атакува здрави тъкани. Това може да причини възпаление и увреждане на тъканите в засегнатите области на тялото ви.

Има много различни видове автоимунни заболявания. Някои, с които може да сте запознати, включват:

 • лупус
 • ревматоиден артрит
 • псориазис
 • диабет тип 1
 • множествена склероза

Счита ли се болестта на Паркинсон за автоимунно заболяване?

Точната причина за PD е неизвестна и в момента не се счита за автоимунно заболяване. Въпреки че има някои доказателства, че имунните фактори могат да бъдат свързани с PD, досега няма доказателства, че тези имунни фактори действително причиняват PD.

А 2017 проучване установиха, че PD може да има общи генетични фактори с някои автоимунни заболявания като диабет, улцерозен колит, ревматоиден артрит и други.

Проучванията показват, че различни части на имунната система могат да играят роля в PD, като например:

Микроглия

Микроглиите са клетки, които помагат за контролиране на развитието, възстановяване на наранявания и поддържане на невронни мрежи в мозъка. Когато са здрави, тези клетки допринасят за имунните реакции и възстановяване на тъканите във вашата централна нервна система. Но когато се увредят, изследователите смятат, че може да са въвлечени в автоимунни състояния.

Тези клетки са били открити в голям брой в части от мозъка на индивиди с PD. А 2022 преглед отбелязва, че отдавна е известно, че микроглията е свързана с PD и повишено възпаление в мозъка.

Т клетки

При PD в мозъка се натрупват струпвания на необичаен алфа-синуклеинов протеин. Тези структури се наричат ​​телца на Lewy и се смята, че допринасят по някакъв начин за смъртта на нервните клетки, която настъпва при PD.

А 2017 проучване установиха, че Т-клетките (вид имунни клетки, намиращи се в кръвта) на хора с PD могат да разпознаят и да направят имунен отговор на алфа-синуклеинов протеин.

Какво още, Изследване от 2020 г използването на кръв от хора с PD разкрива, че Т-клетъчната активност срещу алфа-синуклеин е най-висока във времето малко след диагностицирането на PD, преди да намалее с напредването на PD. При един индивид реактивните Т клетки могат да бъдат открити 10 години преди началото и диагностицирането на PD.

А Проучване от 2022 г сравнява генната експресия в Т клетки на здрави хора и хора с PD. Установено е, че алфа-синуклеин-реактивните Т клетки при хора с PD имат повишена експресия на гени, свързани с възпаление и оксидативен стрес.

Автоантитела

Автоантителата са антитела, произведени от вашето тяло, които след това атакуват тъкани и клетки в тялото ви – вместо да атакуват външни нахлуващи клетки, както правят типичните антитела. Изследователите са открили повишен брой автоантитела в кръвта и цереброспиналната течност на хора, които имат PD.

Все още не е ясно дали тези автоантитела са резултат от PD или помагат за причиняване на PD. Изследователи са открили, че нивата на някои видове автоантитела при хора с лека или умерена PD са свързани с активността на заболяването при тези хора.

Неясно значение

Не е ясно дали тези промени в имунната система са причина за PD или ако се случват по време или след като клетките на имунната система са увредени.

Това е важно разграничение, тъй като автоимунните заболявания се лекуват с лекарства, които потискат имунната система, и понастоящем няма доказателства, че тези видове лечения биха помогнали на хората с PD.

В момента се провеждат клинични изпитвания, изследващи ефективността на имуносупресията като лечение на болестта на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон невродегенеративно заболяване ли е?

PD е неврогенеративно разстройство. Неврогенеративните разстройства възникват в резултат на постепенно увреждане на нервната система. Тези нарушения засягат функции като движение, мислене и поведение.

Примери за други невродегенеративни заболявания включват:

 • Болест на Алцхаймер
 • Болест на Хънтингтън
 • амиотрофична латерална склероза (ALS), често известна като болестта на Lou Gehrig

Какви са симптомите на болестта на Паркинсон?

PD засяга главно движението и основните симптоми включват:

 • треперене
 • бавни движения
 • сковани мускули
 • нарушение на походката
 • намален баланс

PD може също да доведе до други симптоми, които могат да включват, но не се ограничават до:

 • депресия
 • затруднено преглъщане
 • проблеми с говора
 • запек или задържане на урина

 • нарушения на съня
 • когнитивни проблеми, които могат да засегнат мисленето и паметта

Какви са причините и рисковите фактори за болестта на Паркинсон?

При PD нервните клетки в мозъка се увреждат и започват да умират. Повечето симптоми на PD се появяват поради загуба на нервни клетки в област, наречена субстанция нигра.

Нервните клетки в тази област произвеждат допамин, химичен пратеник, който е важен за движението. Когато нервните клетки в тази област намаляват, нивата на допамин също намаляват. Това води до нарастващи проблеми с движението.

Както споменахме по-рано, точната причина за PD не е известна, но обикновено се смята, че е замесена комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Някои от рисковите фактори за PD включват:

 • като по-напреднала възраст
 • присвоен мъж при раждането
 • има други роднини, които имат PD
 • излагане на определени видове пестициди

Какво е лечението на болестта на Паркинсон?

PD се лекува главно с лекарство, наречено карбидопа-леводопа, което помага да се повишат нивата на допамин в мозъка ви и да се намалят симптомите на PD. Възможно е да бъдат предписани и други лекарства.

Заедно с лекарствата, лечението на PD може също да включва неща като:

 • хирургични процедури като дълбока мозъчна стимулация
 • физическа и трудова терапия
 • логопедична терапия
 • допълнителни терапии като йога и масаж

Какви са перспективите за болестта на Паркинсон?

Няма лек за PD. Докато лечението може да помогне за справяне със симптомите, PD е прогресивна, което означава, че се влошава с времето.

Всеки човек с PD е различен. Поради това няма начин да се предвиди как PD може да прогресира на индивидуално ниво.

Често задавани въпроси

Може ли болестта на Паркинсон да бъде предотвратена?

Не. Тъй като все още не е ясно какво причинява PD, понастоящем няма известен начин за предотвратяването му. Някои изследвания показват, че ангажирането в упражнение и ядене на Здравословна диета може да помогне за намаляване на риска от PD.

Колко често се среща болестта на Паркинсон?

Според Фондацията на Паркинсон, близо един милион души в Съединените щати живеят с PD.

Точната причина за PD остава неизвестна. Изследванията предполагат, че имунната система може да е замесена, но не е ясно дали това е част от причината за PD или може да има основен автоимунен процес.

Автоимунната активност може да доведе до повишено възпаление в мозъка. Вероятно са включени множество части от имунната система.

Досега няма лек за PD. Лечението се фокусира върху намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот. С по-доброто разбиране на причините за PD, включително ролята на имунната система, могат да бъдат разработени по-добри начини за управлението му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss