The Ultimate Pickleball Ръководство за начинаещи

LPETTET/Гети изображения

Pickleball превзема нацията като буря! Участието в спорта нарасна невероятно за кратко време, с близо 5 милиона участници през последната година (1).

Играта бързо набира популярност през последните години, но всъщност съществува от повече от едно поколение. И така, какво е туршия и защо изведнъж се превърна в толкова обичано занимание?

Какво е туршия?

Pickleball е игра, която заема елементи от тениса, бадминтона и пинг-понга. Играе се на пикълбол игрище, което е модифициран тенис корт.

Играчите на играта се гордеят с нейната достъпност, твърдейки, че може да се играе от широк диапазон от възрасти и способности.

Pickleball е изключително популярен сред по-възрастните, тъй като изисква по-малко сила и ловкост от тениса. Все пак спортът предлага страхотна тренировка, докато се движите из игрището, за да хвърлите топката от воле.

Историята на туршията

Pickleball изглежда като най-новата мания, но всъщност е изобретен във Вашингтон през 1965 г. Преданията за pickleball ни казват, че това е резултат от малко скука и неподходящо оборудване.

Според USA Pickleball семействата Причард и Бел, които са прекарали един следобед заедно, са искали да играят тенис.

Те не успяха да намерят достатъчно ракети, така че импровизираха игра, използвайки гребла за пинг-понг и топка Wiffle. Те оформиха правилата на играта около бадминтона и намалиха малко мрежата, за да направят играта по-плавна (2).

Те се забавляваха толкова много, че продължиха да играят, като няколко години по-късно построиха игрище, специално за туршия, и в крайна сметка включиха спорта през 1972 г.

През 1984 г. е създадена United States Amateur Pickleball Association (сега USA Pickleball). През 1992 г. Pickle-Ball Inc. започва да произвежда специално оборудване за кисели топки.

Турнирната игра и по-широкото представяне разшириха спорта през началото на 2000-те и днес пикълболът е международен спорт с кортове и лиги по целия свят.

как играеш

Подобно на тениса, пикълболът може да се играе като мач на сингъл или на двойки.

Двойките са, когато играете в отбор с партньор срещу друг отбор от двама играчи. Това може да е по-всеобхватна опция, тъй като имате съотборник, което означава, че може да бъде по-малко натоварващо физически от самите.

Играта е доста проста. Pickleball обикновено включва удряне на топката напред-назад през мрежата, като в тениса, но със собствен специфичен набор от правила.

Обикновено се играе до 11 точки, но победителят трябва да спечели с поне 2 точки (3).

Правила на туршия

При пикълбола сервирането е отдолу, като се удря по диагонал в противоположния ъгъл на корта, от височината на кръста. Сервисът може да бъде от изпусната или отскочена топка, въпреки че не е позволено изтласкване на топка с удар (4).

Топката трябва да отскочи от противоположната страна на игрището, преди да бъде върната на подаващата страна. Ответният удар също трябва да отскочи, преди сервиращата страна да го отвърне. Това се нарича правило за двойно отскачане или правило за две отскачания.

След двата отскока връщанията могат да бъдат след един отскок или като воле. Воле означава, че топката е върната преди отскок — но това трябва да е от поне 7 фута зад мрежата (отвъд зоната за забрана за воле).

При игра на сингъл сървърът продължава да сервира, докато не допусне грешка, в който момент сервирането преминава към другия играч. Сървърът извиква техния резултат и след това резултата на приемащия преди сервиране.

Грешка се случва, когато ударът от воле спре, поради игра извън границите или нарушение на правилото. Неизправностите включват:

 • воле преди правилото за два отскока
 • сервис, който не отива към противоположния диагонал на корта
 • воле от вътрешната страна на зоната без воле
 • игра извън границите
 • неизчистване на мрежата
 • докосване на мрежата

При игра на двойки сервирането преминава от сървъра към другия играч от отбора на сървъра, докато този човек не направи грешка. По това време другият отбор става сервиращата страна.

Преди сервиране в игра на двойки сървърът извиква три числа: резултата на сервиращата страна, резултата на приемащата страна и номера на сървъра.

Играчите на двойки от страната на сервирането превключват между дясната и лявата страна на корта за сервиране всеки път, когато бъде отбелязана точка. Играчите от приемащия отбор не сменят страните.

Пикълбол точкуване

В пикълбол точките могат да се отбелязват само от сервиращия отбор. Получаващият отбор не получава точки.

Сервиращият отбор може да спечели точка, ако приемащият отбор извърши грешка или не успее да върне топката.

Ако сервиращият отбор допусне грешка, той или предава подаването на другия отбор (сингъл), или на втория играч от своя отбор (на двойки). При двойки, след като вторият сервиращ е допуснал грешка, подаването преминава към другия отбор.

Сервиращият отбор печели 1 точка за всяка грешка, извършена от приемащия отбор. След като бъдат отбелязани 11 точки с предимство от поне 2 точки, играта приключва (4).

Игрището за туршия

Pickleball използва пространството на игрище с размерите на бадминтон, но с мрежа като за игра на тенис. Играта често се играе на тенис корт за използване на мрежата, въпреки че пикълболът не използва цялото пространство на корта.

В този случай, с разрешение, линиите за туршия могат да бъдат залепени върху тенис корта, за да покажат границите на по-малкото пространство за туршия (5).

Оборудване за туршия

Pickleball се играе с гребло, което е по-малко от тенис ракета, но по-голямо от гребло за пинг-понг.

Докато тенис ракетата има струни, гребло за пикълбол е солидно. Греблата са били дървени, но сега можете да ги намерите направени от по-специализирани, леки материали.

Има тенденция към стандартизация и спецификации на греблата за санкционирани турнири. За ежедневна неодобрена игра ще намерите малко разнообразие.

Самата пикелбол е подобна на Wiffle топка – всъщност ранните игри са се играли с Wiffle топки.

В днешно време топката е стандартизирана от двете управителни органи на пикълбола. Международната федерация по Pickleball (IFP) и USA Pickleball създадоха насоки за вида на използваната топка, включително специфични материали и размери, в рамките на определен диапазон.

Топката все още е подобна на топка Wiffle, с малко внимание за удара, вятъра и използването на топката специално в пикълбола.

Какво да носите, когато играете пикълбол

За да играете пикълбол, можете да носите всичко, което е удобно за движение.

Свободните, удобни дрехи са най-добри, тъй като не искате да ограничавате движенията. Може също да обмислите да носите дрехи, изработени от попиващ ​​материал, защото вероятно ще се потите.

Някои хора обичат да се обличат в тенис дрехи, но това не е задължително. Изберете това, което ви кара да се чувствате добре.

Стратегии за напредване на вашата игра на туршия

 • Практикувайте да сте в позиция „готов“. Подобно на тениса, дръжте ракетата си вдигната и поддържайте тялото си готово за движение. Застанете с раздалечени крака от бедрата до раменете, с леко свити колене. Това ще ви подготви да реагирате, когато видите къде трябва да отидете. Пъргавината е по-лесна, когато тялото ви е подготвено за действие, вместо да гледа спокойно.
 • Научете как да “глъщате”. Този термин се отнася до леко удряне на топката, така че тя да пресече мрежата и да падне на земята доста бързо. Практикувани играчи на туршия казват, че овладяването на това умение е един от ключовете към успеха.
 • Не се притеснявайте, че сте наперен. Практикувайте основите, докато не се почувстват удобни и надеждни. Последователността ще ви служи добре в опитите да изненадате опонентите си. Да бъдеш надежден при удара си ще ти помогне да връщаш по-голям процент удари с точност с течение на времето.

Често задавани въпроси

Защо се нарича туршия?

Историите се различават за това как се е появило името pickleball. Според семейство Причард идва от термин, използван в гребането: лодка, която има несъвпадащ екипаж по отношение на сила и умения, се нарича лодка за туршия. Поради несъответстващото оборудване по време на създаването на pickleball, според съобщенията му е дадено това заглавие.

Други доклади споменават, че кучето на Причард, Пикълс, е съименникът. Близки до семейството казват, че кучето всъщност е кръстено на играта, а не обратното (6).

Какви са 5-те правила на туршията?

 • Топката трябва да остане в границите.
 • Правилото за двойно отскачане трябва да се спазва: Топката трябва да отскочи от противоположната страна, преди да бъде върната, а връщането трябва да отскочи, преди да се върне обратно.
 • Сервизът трябва да е от основната линия.
 • Сервизът не може да се приземи в зоната без воле.
 • Играта обикновено завършва при 11 точки (7).

Пикълболът добър ли е за начинаещи?

Поради простите си правила, лесното оборудване и ненатоварващата атмосфера, пикълболът е отличен избор за начинаещи, хора, които се наслаждават на открито или общуване по структуриран начин, и възрастни хора.

Каква е разликата между пикълбол и тенис?

 • Игрището за туршия е по-малко.
 • Мрежата за туршии е по-ниска.
 • Pickleball използва твърди гребла, а не ракети.
 • Pickleball използва по-твърда, по-гладка топка.
 • Правилата на пикълбола са по-подобни на бадминтона.

Кога пикълболът стана популярен?

От самото си възникване участието на туршия расте стабилно, но преживява бум от 2020 г. насам.

Какво е воле в пикълбола?

Воле е връщане на топката, преди тя да отскочи от страната на връщащата страна на мрежата. Това трябва да дойде след първоначалния сервиз и първия ретур, известен като правилото за двоен отскок или правилото за два отскока. Волета също трябва да идват извън зоната за забрана на волейбол, 7 фута от двете страни на мрежата.

Къде играете туршия?

Pickleball се играе в паркове, YMCA и центрове за почивка почти навсякъде. Можете да потърсите местоположение близо до вас на usapickleball.org.

Долния ред

Pickleball е забавна, лесна за стартиране игра, подходяща за широк кръг участници. Независимо дали търсите начин да станете по-активни, търсите начин да прекарвате повече време с любимите си хора по здравословен начин или имате състезателна жилка в себе си, pickleball има какво да предложи на почти всеки.

Може би е време да обмислите да изберете този бързо развиващ се спорт и да станете един от милионите хора, които сега играят пикълбол.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss