Suboxone: Информация за бременност и кърмене

Suboxone (бупренорфин/налоксон) е перорален филм с рецепта, който се използва при възрастни за лечение на зависимост от опиоидни лекарства. Преди да приемете Suboxone по време на бременност или кърмене, трябва да имате предвид рисковете и ползите.

Безопасен ли е приема на Suboxone по време на бременност?

Ако можете да забременеете, важно е да прецените дали Suboxone е безопасен вариант за вас. Въпреки това има ограничена налична информация за употребата и безопасността на лекарството по време на бременност.

Приемането на Suboxone по време на бременност може да причини неонатален опиоиден синдром на отнемане (NOWS) при новородено. Това означава, че новороденото е зависимо от опиоид. NOWS е лечимо състояние.

Ако Вашият лекар Ви предпише Suboxone, докато сте бременна, детето Ви ще бъде наблюдавано за NOWS след раждането. Ако имат това състояние, те ще получат лечение за него. Симптомите на NOWS включват:

 • прекомерен плач
 • затруднено заспиване
 • диария
 • затруднено наддаване на тегло

Ако сте бременна или планирате да забременеете, докато приемате Suboxone, говорете с Вашия лекар за ползите и рисковете от приема на лекарството по време на бременност.

Опиоидна зависимост и бременност

Важно е да се отбележи, че нелекуваната опиоидна зависимост може да представлява риск по време на бременност. Те включват риска от:

 • ниско тегло при раждане
 • преждевременно раждане
 • загуба на бременност

Субоксон и плодовитост

Suboxone съдържа активните съставки* бупренорфин и налоксон. Бупренорфинът е опиоид.

Проучванията показват, че дългосрочната употреба на опиоиди може да понижи нивата на тестостерон. Това може да причини безплодие както при мъжете†, така и при жените.†

Важно е да се отбележи, че бупренорфин се използва за лечение на зависимост от опиоидни лекарства. Това означава, че може да се е развило безплодие, дължащо се на продължителна употреба на опиати, преди да започнете лечението със Suboxone.

Ако се притеснявате за безплодие със Suboxone, говорете с Вашия лекар.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.
† В тази статия използваме термините „мъжки“ и „женски“, за да обозначим нечий пол, определен при раждането. За информация относно разликата между пол и пол вижте това статия.

Мога ли да приемам Suboxone докато кърмя?

Ако в момента кърмите или планирате да кърмите, важно е да разберете ефектите, които Suboxone може да има върху вас или вашето дете.

Бупренорфин (една от активните съставки* в Suboxone) преминава в кърмата. Преди да приемете Suboxone докато кърмите, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите от това.

Ако все пак приемате Suboxone, докато кърмите, трябва да наблюдавате внимателно детето си за сериозни нежелани реакции по време на лечението. Примери за тези нежелани реакции включват:

 • прекомерна сънливост

 • сини устни или уста
 • затруднено дишане
 • умора
 • затруднено наддаване на тегло

Ако детето ви има проблеми с дишането или изпитва странични ефекти, които изглеждат животозастрашаващи, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

Ако приемате Suboxone, докато кърмите, важно е да не спирате кърменето или внезапно да спрете приема на Suboxone. Това може да причини симптоми на отнемане при кърмено дете, изложено на Suboxone. (Симптомите на отнемане са странични ефекти, които могат да възникнат, ако спрете лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.) Примери за симптоми на отнемане включват гадене, диария и раздразнителност.

Ако искате да спрете да кърмите или да спрете приема на Suboxone, първо говорете с Вашия лекар.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват информацията за репродуктивното здраве, предоставена от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви предпише Suboxone, той може да предостави повече подробности.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Какво трябва да направя, ако забременея, докато приемам Suboxone?
 • Можете ли да предпишете други лекарства за моето състояние, които може да са по-безопасни за някой, който е бременна или кърми?
 • Как ще решим дали ползите от приема на Suboxone по време на бременност или кърмене превишават риска от отрицателни ефекти?

За да научите повече за Suboxone, вижте тези статии:

 • Subxone (бупренорфин и налоксон)
 • Странични ефекти на Suboxone: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss