PPD кожен тест (тест за туберкулоза)

Разбиране на PPD кожния тест и туберкулоза

Кожният тест за пречистени протеинови производни (PPD) е тест, който определя дали имате туберкулоза (ТБ).

Туберкулозата е сериозна инфекция, обикновено на белите дробове, причинена от бактериите Mycobacterium tuberculosis. Тази бактерия се разпространява, когато вдишвате въздуха, издишван от човек, заразен с туберкулоза. Бактериите могат да останат неактивни в тялото ви в продължение на години.

Когато имунната ви система отслабне, туберкулозата може да стане активна и да предизвика симптоми като:

 • треска
 • отслабване
 • кашлица
 • нощни изпотявания

Ако туберкулозата не реагира на антибиотици, тя се нарича туберкулоза, резистентна към лекарства. Това е сериозен проблем за общественото здраве в много региони на света, включително Югоизточна Азия и Африка.

Когато туберкулозата зарази тялото ви, то става изключително чувствително към определени елементи на бактериите, като пречистеното протеиново производно. PPD тест проверява текущата чувствителност на тялото ви. Това ще каже на лекарите дали имате туберкулоза или не.

Кой трябва да получи PPD кожен тест?

Туберкулозата е силно заразно заболяване. В Световна здравна организация (СЗО) смята, че туберкулозата е на второ място след ХИВ и СПИН като най-големият световен убиец. Въпреки това, заболяването е сравнително рядко в Съединените щати. Повечето хора в Съединените щати, заразени с туберкулоза, не проявяват симптоми.

Трябва да си направите PPD кожен тест, ако работите в сферата на здравеопазването. Всички здравни работници трябва да бъдат рутинно проверявани за туберкулоза.

Вие също се нуждаете от PPD кожен тест, ако:

 • вие сте били около някой с туберкулоза
 • имате отслабена имунна система поради някои лекарства като стероиди или някои заболявания като рак, ХИВ или СПИН

Как се извършва PPD кожен тест?

Лекар или медицинска сестра ще натрие кожата на вътрешната предмишница с алкохол. След това ще получите малък кадър, който съдържа PPD под горния слой на кожата ви. Може да почувствате леко убождане. Ще се образува подутина или малка пъпка, която обикновено изчезва за няколко часа.

След 48 до 72 часа трябва да се върнете в кабинета на Вашия лекар. Медицинска сестра или друг медицински специалист ще провери мястото, където сте получили инжекцията, за да види дали сте имали някаква реакция към PPD.

Има много малък риск от силно зачервяване и подуване на ръката ви, особено ако сте имали предишен положителен тест за PPD и ще го правите отново.

Разбиране на резултатите от вашите PPD кожни тестове

Ако областта на кожата, където сте получили инжекцията с PPD, не е подута или е само леко подута 48 до 72 часа след инжектирането, резултатите от теста са отрицателни. Отрицателен резултат означава, че най-вероятно не сте били заразени с бактерията, причиняваща туберкулоза.

Размерът на отока може да бъде различен за деца, хора с ХИВ, възрастни хора и други с висок риск.

Малка реакция, наречена втвърдяване, на мястото на теста (5 до 9 милиметра твърд оток) е положителен резултат при хора, които:

 • приемайте стероиди
 • имат ХИВ
 • са получили трансплантация на орган
 • имат отслабена имунна система
 • са били в близък контакт с някой, който има активна туберкулоза
 • имате промени на рентгенова снимка на гръдния кош, които изглежда са резултат от предишна туберкулозна инфекция

Членовете на тези високорискови групи може да се нуждаят от лечение, но положителният резултат не винаги означава, че имат активна туберкулоза. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди диагнозата.

По-големите реакции (10 mm оток или повече) са положителен резултат при хора, които:

 • са имали отрицателен кожен PPD тест през последните две години
 • имат диабет, бъбречна недостатъчност или други състояния, които увеличават риска от туберкулоза
 • са здравни работници
 • са интравенозно употребяващи наркотици
 • са имигранти, които са дошли от страна, която е имала висок процент на туберкулоза през последните пет години
 • са под 4 години
 • са бебета, деца или юноши, които са били изложени на високорискови възрастни
 • живеят в определени групови условия, като затвори, старчески домове и приюти за бездомни

За хора без известен рисков фактор за туберкулоза, 15 mm или по-голям твърд оток на мястото на инжектиране показва положителна реакция.

Фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати

Хората, които са получили бацилова ваксина Calmette-Guérin (BCG) срещу туберкулоза, може да имат фалшиво положителна реакция на PPD теста. Някои страни извън Съединените щати, които имат високо разпространение на туберкулоза, дават BCG ваксината. Много хора, родени извън Съединените щати, са имали ваксината BCG, но тя не се прилага в Съединените щати поради съмнителната й ефективност.

Вашият лекар ще проследи положителните резултати с рентгенова снимка на гръдния кош, компютърна томография и тест за храчки, който търси активна туберкулоза в белите дробове.

PPD кожният тест не е надежден. Някои хора, заразени с бактерията, причиняваща туберкулоза, може да нямат никаква реакция към теста. Болести като рак и лекарства като стероиди и химиотерапия, които отслабват имунната ви система, също могат да причинят фалшиво-отрицателен резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss