Nucala взаимодействия: алкохол, лекарства и други

Nucala (меполизумаб) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на вид астма и други състояния. Не е известно, че Nucala взаимодейства с други лекарства, алкохол или добавки. Но някои ваксини може да са по-малко ефективни при някои хора, използващи Nucala.

Nucala се използва за лечение на:

 • тежка еозинофилна астма при възрастни и някои деца
 • хипереозинофилен синдром при възрастни и някои деца

 • хроничен риносинузит с назални полипи при възрастни

 • еозинофилна грануломатоза с полиангиит при възрастни

Nucala се прилага като подкожна инжекция.

За повече информация относно Nucala, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

Nucala взаимодейства ли с други лекарства?

Не е известно, че Nucala взаимодейства* с други лекарства. Това е така, защото Nucala се разгражда във вашето тяло по различен начин от много други лекарства. Поради това не се очаква да възникнат взаимодействия.

Но това не означава, че взаимодействията с Nucala няма да бъдат признати в бъдеще. Например, могат да бъдат разработени нови лекарства, които взаимодействат с Nucala. Поради тази причина все пак трябва да информирате Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, които приемате освен Nucala. По този начин те могат да проверят за нови взаимодействия по време на вашето лечение.

Поради тази причина, преди да започнете да използвате Nucala, уведомете Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, отпускани без рецепта, или други лекарства, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да помогне за предотвратяване на възможни взаимодействия. (За да научите дали Nucala взаимодейства с добавки, билки и витамини, вижте раздела „Има ли други взаимодействия с Nucala?“ по-долу.)

Въпреки че Nucala няма лекарствени взаимодействия, някои ваксини може да са по-малко ефективни при хора, използващи Nucala. Примерите за ваксини включват ваксината срещу холера и ваксините срещу COVID-19. За повече информация относно Nucala и ваксините вижте „Има ли други взаимодействия с Nucala?“ раздел по-долу.

* Взаимодействие може да възникне, защото едно вещество кара друго вещество да има ефект, различен от очаквания. Взаимодействия могат да възникнат и ако имате определени здравословни проблеми.

Кога трябва да избягвам Nucala?

Някои фактори могат да повишат риска от увреждане, ако приемате Nucala. В такива случаи Вашият лекар може да не Ви предпише Nucala. Те са известни като противопоказания. Nucala има едно противопоказание, описано по-долу.

Ако сте имали алергична реакция. Ако сте имали алергична реакция към Nucala или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Nucala. Това е така, защото употребата на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добри варианти за Вас.

Преди да започнете лечение с Nucala, говорете с Вашия лекар, ако някой от факторите по-горе се отнася за Вас. Вашият лекар може да определи дали Nucala е безопасен за Вас.

Nucala взаимодейства ли с алкохола?

Не е известно, че Nucala взаимодейства с алкохол. Но е важно да се отбележи, че алкохолът може да предизвика симптоми на астма при някои хора. (Nucala се използва за лечение на вид астма.)

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол по време на лечението с Nucala, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Има ли други взаимодействия с Nucala?

Nucala може да има други взаимодействия. Те могат да възникнат при добавки, храни, ваксини или дори лабораторни тестове. Вижте по-долу за подробности. Имайте предвид, че информацията по-долу не включва всички други възможни взаимодействия с Nucala.

Nucala взаимодейства ли с добавки?

Преди да започнете да използвате Nucala, говорете с Вашия лекар и фармацевт за всички добавки, билки и витамини, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да ви помогне да избегнете възможни взаимодействия.

Ако имате въпроси относно взаимодействията, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Нукала и билки

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala с билки. Но това не означава, че взаимодействията с билките няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато използвате Nucala.

Нукала и витамини

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala с витамини. Но това не означава, че взаимодействията на витамините няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато използвате Nucala.

Nucala взаимодейства ли с храната?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala с храна. Ако имате въпроси относно консумацията на определени храни по време на лечението с Nucala, говорете с Вашия лекар.

Nucala взаимодейства ли с ваксини?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala със специфични ваксини.

Но е важно да се отбележи, че хората, на които е предписан Nucala, обикновено също приемат кортикостероиди или други лекарства, които понижават активността на имунната система. Някои ваксини може да са по-малко ефективни при хора с отслабена имунна система.

Кортикостероидите обикновено се предписват за справяне със симптомите на състоянията, които лекува Nucala. Примери за тези лекарства включват:

 • перорални кортикостероиди, като преднизон (Rayos)
 • инхалаторни кортикостероиди, като мометазон (Asmanex HFA, Asmanex Twisthaler)
 • назални кортикостероиди, като флутиказон (Flonase)

Вашият лекар все пак може да препоръча получаване на определени ваксини, за да ви предпази от тежки инфекции. Например, Вашият лекар може да препоръча ваксина срещу херпес зостер преди или по време на лечението с Nucala. Това е така, защото са докладвани случаи на херпес зостер при хора, използващи Nucala.

Ако имате въпроси относно получаването на определени ваксини по време на лечението с Nucala, говорете с Вашия лекар. Те могат да препоръчат кои ваксини е важно да получите въз основа на вашата здравна история и специфични нужди.

Nucala взаимодейства ли с лабораторните тестове?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala с лабораторни тестове. Ако имате въпроси относно провеждането на определени лабораторни тестове по време на лечението с Nucala, говорете с медицинския специалист, който назначава тестовете.

Nucala взаимодейства ли с канабис или CBD?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Nucala с канабис (обикновено наричан марихуана) или продукти от канабис като канабидиол (CBD). Но както при всяко лекарство или добавка, говорете с Вашия лекар, преди да използвате канабис с Nucala.

Забележка: Канабисът е незаконен на федерално ниво, но е законен в много щати в различна степен.

Влияе ли моята здравна история дали трябва да приемам Nucala?

Някои медицински състояния или други здравословни фактори могат да повишат риска от взаимодействия с Nucala. Преди да използвате Nucala, говорете с Вашия лекар за вашата здравна история. Те ще определят дали Nucala е подходящ за вас.

Здравословни състояния или други фактори, които могат да взаимодействат с Nucala, включват:

Някои паразитни инфекции. Не е известно дали Nucala е безопасно да се използва, ако в момента имате хелминтна инфекция (паразитна инфекция, причинена от червеи). Ако имате този вид инфекция, Вашият лекар ще я лекува, преди да Ви предпише Nucala. Ако развиете този вид инфекция по време на лечението с Nucala, Вашият лекар може да Ви накара да спрете употребата на Nucala, докато инфекцията не бъде излекувана.

Бременност Не е известно дали Nucala е безопасно да се използва по време на бременност. Ако сте бременна или планирате бременност, говорете с Вашия лекар преди да започнете лечение с Nucala.

Кърмене. Не е известно дали е безопасно да приемате Nucala по време на кърмене. Лекарството преминава в кърмата, но не е известно дали лекарството може да причини нежелани реакции при кърмено дете. Ако кърмите или планирате да кърмите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Алергична реакция. Ако сте имали алергична реакция към Nucala или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Nucala. Това е така, защото употребата на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добър избор за Вас.

Как мога да предотвратя взаимодействия?

Предприемането на определени стъпки може да ви помогне да избегнете взаимодействия с Nucala. Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Нещата, които трябва да обсъдите с тях, включват:

 • Други лекарства, които приемате, както и всякакви витамини, добавки и билки. Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да попълните a списък с лекарства.
 • Какво да направите, ако може да се нуждаете от ваксина по време на лечението с Nucala.

Също така е важно да разберете Nucala’s етикет и друга документация които може да идват с лекарството. На етикета може да има цветни стикери, които описват взаимодействията. И документацията (понякога наричана листовка за пациента или ръководство за лекарства) може да има други подробности за взаимодействията. (Ако не сте получили документи с Nucala, помолете вашия фармацевт да отпечата копие за вас.)

Ако имате проблеми с четенето или разбирането на тази информация, Вашият лекар или фармацевт може да помогне.

Използването на Nucala точно както е предписано също може да помогне за предотвратяване на взаимодействия.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако все още имате въпроси относно Nucala и неговите възможни взаимодействия, говорете с Вашия лекар.

Въпросите, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Трябва ли да получа противогрипна ваксина по време на лечението си с Nucala?
 • Безопасно ли е за мен да получа жива ваксина?
 • Трябва ли да ви казвам, ако започна да приемам друго лекарство или добавка по време на лечението си с Nucala?

За да научите повече за Nucala, вижте тези статии:

 • Всичко за Нукала
 • Подробности за дозировката на Nucala
 • Nucala и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss