MS Voices: Как да се справим със сензорното претоварване

Сензорно претоварване. Не се рекламира, но за мнозина това е много реален страничен ефект от живота с множествена склероза (МС) и други хронични състояния.

Силен шум, детски писък, претъпкан магазин за хранителни стоки или просто твърде много неща, които се случват около вас. За някой с МС, тригери като тези могат да причинят объркване, повишени реакции или изтощителна болка.

Помолихме нашата MS общност във Facebook да ни каже как се справят със сензорното претоварване. Прочетете за някои от техните съвети и предложения!

„Опитайте се да намерите тиха, тъмна стая, за да се отпуснете. Понякога трябва да седна в колата на алеята.” — Бони С.

„Целете се към тихо място… почивка на работа. Опитвам се да седя в тиха тъмна стая, за да мога да „дишам“. Не винаги е лесно да намериш време сам на претъпкано работно място, но аз се справям, доколкото мога.” — Розмари Л.

„Излизам от средата, в която съм, възможно най-скоро. Обикновено отидете някъде, където е тихо, и останете сам за известно време. Опитвам се да избягвам места и ситуации, където има потенциал това да се случи.” — Майкъл О.

Любов, живот и запознанства с MS »

„Може да звучи странно, но се опитвам да се разделя за малко. Медитацията помага, ако мога да се успокоя достатъчно, за да стигна до там. Трябва да се махна от източника, като твърде много шум или твърде много мигащи светлини. Но трябва да се отстраня и да се опитам да намеря спокойствие… не винаги е лесно.” — Маргарет М.

„Медитацията помага, ако мога да намеря малко спокойствие. Улов 22…” — Чад Л.

„Светлините, тълпите и вземането на решения също са толкова тежки за мозъка на МС. Въведете … Amazon. Онлайн пазаруване, а [great recommendation] от моята невроза. Не разбрах защо влизането в магазин е невероятно натискащо и изтощаващо.” — Деби А.

„Извадете се от ситуацията, ако мога. Ако не мога, се концентрирам върху дишането си. По-бавни, по-дълбоки вдишвания.” — Даян Л.

„Тапи за уши, избягвайте претъпканите места и отивайте в стаята ми, ако имам нужда.“ — Анджела Х.

“Премахвам се!” — Боби М.

„Счупи банята, ако не съм вкъщи. [I take] големи глътки вода и дишайте дълбоко, ако не мога да се измъкна от стимули.” — Лиша Д.

Най-добрите MS блогове на годината »

„Съпругът ми и аз идваме от големи семейства, така че събиранията могат да бъдат шумни и претъпкани. Ако се претоваря, просто се прибирам и се връщам да го взема по-късно. Вече не ходя на събития и концерти, които са претъпкани и шумни.” — Бони У.

„Да остана вкъщи, когато знам, че мястото е твърде претъпкано.“ — Ребека Д.

„Изключвам се напълно, когато имам нужда от почивка или намеря тихата стая (обикновено баня, хаха).“ — Шарлийн М.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss