Concerta срещу Ritalin: Разлики в дозировката & | Повече ▼

Въведение

Concerta и Ritalin са стимулиращи лекарства, използвани за лечение на разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD). И двете са различни търговски марки на едно и също лекарство, наречено метилфенидат хидрохлорид. Въпреки че тези две лекарства имат сходни ефекти върху мозъка, техните разлики се крият в силата, дозировката и колко време приемате лекарството.

Научете повече: Разпознайте симптомите на ADHD при деца и възрастни »

Характеристики на лекарството с един поглед

Таблицата по-долу сравнява няколко основни характеристики на тези две лекарства една до друга.

Концерта срещу Риталин във вашето тяло

Стимулантите са сред най-често предписваните лекарства за ADHD. Според клиниката в Кливланд стимулантите действат за лечение на състоянието при 70 процента от възрастните. Те също така са ефективни за 70 до 80 процента от децата с ADHD. Стимулантите като Concerta и Ritalin могат да помогнат за намаляване на симптомите като нервност, хиперактивност, кратък период на внимание и др.

Въпреки името на този клас лекарства, стимулантите всъщност имат успокояващ ефект върху мозъка. Те действат чрез повишаване на нивата на мозъчните химикали допамин и норепинефрин. Тези химикали играят роля в ADHD.

Научете повече: ADHD и ролята на допамина »

Докато Concerta и Ritalin имат една и съща активна съставка, те действат по различни начини. Concerta е лекарство с продължително действие: повишава постоянно допамина. Това означава, че трябва да го приемате само веднъж дневно за облекчаване на симптомите през целия ден. Според клиниката в Кливланд Concerta работи от 10 до 12 часа. В повечето случаи симптомите се подобряват през целия ден, така че е най-добре да вземете това лекарство първо сутрин. Ефектите може да изчезнат до края на деня.

От друга страна, Риталин е краткодействащ стимулант с незабавно освобождаване. Това означава, че той действа бързо в тялото ви. Повишава нивата на допамин и норепинефрин почти веднага. Риталин е особено полезен за хора, които се нуждаят от незабавно облекчаване на симптомите. Тъй като Ritalin не действа стабилно като Concerta, Ritalin се приема два до три пъти на ден. Най -добре е да приемате лекарството 45 минути преди хранене, за да сте сигурни, че тялото ви го абсорбира напълно.

Concerta има дълъг, стабилен модел на освобождаване, докато краткодействащият риталин се освобождава по-бързо и нивото спада между дозите. Това създава повече хълмове и долини в кръвното ви ниво. Някои хора се справят по-добре с дългото издание на Concerta, докато други може да се нуждаят от по-бързото действие на Ritalin.

Други версии на Ritalin може да работят подобно на дългодействащите предимства на Concerta. Те включват Ritalin SR със средно действие и Ritalin LA с продължително действие. Но Ritalin LA не издържа толкова дълго, колкото Concerta. Припомнете си, че Concerta може да действа до 10-12 часа. Клиниката в Кливланд изчислява, че дългодействащият риталин действа от шест до осем часа.

Цена, наличност и застраховка

Има разлика в цената между дозата Concerta веднъж дневно и няколкото дози на ден, които приемате на Ritalin с незабавно освобождаване. Като цяло Риталин струва повече, защото трябва да го приемате по-често.

И двете лекарства се предлагат като генерични лекарства. Генеричните форми обикновено струват по-малко от маркови версии на същите лекарства. Генеричните форми на Ritalin обикновено струват по-малко от генеричните форми на Concerta. Цената за вас зависи от вашия план за здравно осигуряване. Вашият план вероятно обхваща генеричните форми на двете лекарства. Освен това Concerta и Ritalin обикновено се съхраняват в повечето аптеки.

Странични ефекти

Стимуланти като Concerta и Ritalin носят риск от странични ефекти. И двете лекарства могат да повлияят на растежа при деца или да причинят загуба на тегло. Някои лекари карат хората да вземат „почивки за наркотици“. Например, лекарят на вашето дете може да накара детето ви да спре да приема лекарството през лятото между учебните срокове, за да намали риска от странични ефекти.

Тъй като съдържат едно и също лекарство, Concerta и Ritalin имат същите странични ефекти. Честите нежелани реакции могат да включват:

 • главоболие
 • световъртеж
 • суха уста
 • раздразнителност
 • проблеми със съня
 • гадене, повръщане или стомашно разстройство
 • загуба на апетит
 • тревожност
 • по-бърз сърдечен ритъм

Сериозните странични ефекти могат да включват:

 • забавен растеж при децата
 • болка в гърдите
 • задух
 • студени или изтръпнали пръсти на ръцете или краката, които стават бели или сини
 • припадък
 • повишено насилие или насилствени мисли
 • слухови халюцинации (гласове, които ви казват да правите определени неща)
 • болезнени ерекции, които продължават няколко часа
 • пристрастяване

Използвайте с други медицински състояния и лекарства

Тези лекарства не са подходящи за всеки. Хората с някои здравословни проблеми не трябва да приемат Concerta или Ritalin. Може също да се наложи да избягвате лекарствата, ако приемате определени лекарства. Уверете се, че сте информирали Вашия лекар за всички лекарства без рецепта и рецепта, добавки и билки, които приемате. По-специално, не трябва да използвате инхибитор на моноаминооксидазата (МАО) в рамките на 14 дни от началото на Concerta или Ritalin.

Преди да приемете което и да е лекарство, уведомете Вашия лекар, ако имате анамнеза или текущи симптоми на:

 • заболяване на коронарната артерия
 • глаукома
 • сърдечно заболяване
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза)
 • психоза
 • силно безпокойство

Concerta и Ritalin могат да бъдат злоупотребявани. Дори ако приемате лекарствата, както е предписано, те могат да причинят зависимост. Рискът от зависимост е по-голям при хора с анамнеза за злоупотреба с вещества. Ако имате анамнеза за злоупотреба с наркотици или алкохол, трябва да обсъдите риска от зависимост с Вашия лекар, преди да приемете Concerta или Ritalin.

И двете лекарства са лекарства за бременност от категория С. Проучванията върху животни показват странични ефекти при плода, но все още не са проведени достатъчно проучвания при хора, за да се направят заключения. Кажете на Вашия лекар, ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Говорете с Вашия лекар

И Concerta, и Ritalin работят по сходни начини, за да помогнат за подобряване на симптомите на ADHD. Двете лекарства също носят прилики по отношение на ползите, рисковете и колко добре действат. Най-голямото съображение при вземането на решение между двете лекарства може да бъде дали версията с продължително или кратко действие е най-добрата. Този избор зависи от тежестта, честотата и времето на вашите симптоми. Вашият лекар може да ви помогне да изберете кое лекарство е най-подходящо за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss