9 начина да спрете изпотяването

Общ преглед

Изпотяването е начинът на тялото да регулира температурата си. Когато ни е горещо, се потим. След това тази влага се изпарява и ни охлажда. Изпотяването е напълно естествена част от ежедневието.

Все пак някои хора може да намерят потенето за нежелателно в определени социални ситуации, особено ако потта им оставя забележими влажни петна или петна. В тези ситуации има някои стратегии, които могат да помогнат за намаляване на количеството, което се потите.

Нанесете антиперспирант преди лягане

Антиперспирантите действат като блокират потните канали, така че потта да не може да достигне повърхността на кожата ни. Потта все още се произвежда от жлезата, но не може да достигне повърхността.

Дезодорантите не предотвратяват изпотяването, а вместо това имат за цел да маскират миризмата, която се произвежда от бактериите, когато се потим. Понякога антиперспирантите съдържат дезодорант. Повечето антиперспиранти, които можете да закупите в аптеката, са съставени от метални соли, наречени алуминиев хлорид.

За най-добри резултати от вашия антиперспирант, уверете се, че подмишниците ви са чисти и сухи и след това го нанесете вечер преди лягане. Това е така, защото съставките се нуждаят от време, за да създадат блок над потния канал и повечето хора се потят по-малко или изобщо не се потят през нощта.

Може да не работи веднага, но се придържайте към тази рутина за няколко нощи и трябва да постигнете желаните резултати. След като антиперспирантът започне да действа, той може да се прилага при необходимост.

Носете дишащи материи

Най-добрият начин да помогнете за намаляване на изпотяването с избора на дрехи е да носите леки, дишащи материи с добра вентилация. По-светлите цветове също помагат за отразяване на слънцето, вместо да го абсорбират, така че носенето на бяло може да ви помогне да се охладите и да намалите изпотяването.

Когато това не е опция, изберете тъмни цветове или разсейващи модели, които скриват потта. Можете също така да наслоите дрехите си, така че потта да не се вижда върху външния слой. Ето няколко други съвета как да се обличате, когато имате прекомерно изпотяване.

Избягвайте определени храни

Има няколко избора на храна, които може да искате да избегнете, ако сте на бизнес обяд или в социална ситуация, в която предпочитате да не се потите. Определено избягвайте пикантната храна. Нашите тела реагират на пикантната храна по същия начин, както и на всяка друга топлина – те се опитват да охладят нещата, което води до изпотяване.

Кофеинът също не е препоръчителен, тъй като той стимулира надбъбречните ни жлези и кара дланите, стъпалата и подмишниците ни да се потят.

Запази самообладание

Изпотяването е начинът на тялото ви да ви охлади. Така че, като останете хладни, намалявате нуждата от пот.

В горещо време може да бъде наистина ефективно да поставите купа с лед пред вентилатор, за да циркулира студен въздух из стаята. Друга добра идея е да държите завесите и щорите си пуснати през деня, за да спрете слънцето да прегрява стаите ви. Опитайте се да останете на сянка, ако сте на открито.

По-редовното хранене на по-малки хранения може да ви помогне да се охладите, тъй като метаболитната топлина е необходима за разграждането на храната. Поддържането на добра хидратация също ще намали телесната ви температура.

Можете също така да съхранявате овлажнителите си в хладилника за охлаждащ ефект, когато ги нанасяте. Вземете си ръчен вентилатор и пазете главата и краката си хладни, като избягвате шапки и носите отворени обувки, когато времето позволява това.

Медицинско лечение

Ако смятате, че се потите прекомерно, може да искате да се консултирате с Вашия лекар, за да видите дали имате състояние, наречено хиперхидроза. Ако го направите, имате няколко възможности за лечение:

  • Антиперспирант с рецепта. Вашият лекар може да предпише високосилен антиперспирант с рецепта, който не е лесно достъпен за закупуване без рецепта. Предлагат се и кремове с рецепта, ако лицето и главата ви са засегнати.
  • Перорално лекарство. Има някои лекарства, предоставени от Вашия лекар, които блокират химикалите, които позволяват на определени нерви да общуват помежду си, което може да помогне за намаляване на изпотяването. Има някои потенциални странични ефекти (включително проблеми с пикочния мехур, сухота в устата и замъглено зрение), така че говорете с Вашия лекар дали ползите надвишават рисковете или не.
  • Антидепресанти. Тревожността може да доведе до прекомерно изпотяване. Вашият лекар може да предпише антидепресанти, ако смята, че това допринася за вашия проблем.
  • ботокс инжекции. Тези инжекции временно блокират нервите, които причиняват изпотяване. Инжекциите продължават от 6 до 12 месеца, след което лечението ще трябва да се повтори. Инжекциите могат да причинят лека болка и някои хора временно изпитват мускулна слабост в областта, която са лекували.
  • Хирургия. В екстремни случаи има някои хирургични възможности, отворени за вас. Те включват микровълнова терапия, отстраняване на потни жлези и хирургия на нервите. Хирургията трябва да се обмисли само когато Вашият лекар установи, че имате сериозно състояние, което Ви кара да се потите необичайно.

Вземането за вкъщи

Изпотяването е напълно естествено и служи за цел. Има начини да намалите изпотяването или да скриете ефектите му, ако смятате, че трябва. Ако смятате, че се потите необичайно много, консултирайте се с Вашия лекар. Експертните съвети могат да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss