8 причини за болки в краката през нощта и как да ги лекуваме

Stocksy

Болката в краката е проблематична за милиони хора всеки ден, от тъпи, пулсиращи болки до остри, парещи усещания.

При някои хора болката в краката се появява само през нощта или когато спят. Това може да прекъсне съня и да затрудни висококачествения сън.

Засегнати от болки в краката през нощта? Прочетете, за да разберете някои често срещани причини и как най-добре да лекувате всяко състояние. В много случаи няколко домашни средства могат да облекчат болката в краката през нощта, но може да се наложи да посетите лекар.

1. Плантарен фасциит

Тъканта, която минава от предната част на стъпалото ви, през свода и в петата, се нарича плантарна фасция. Когато е стресиран или разтегнат, може да причини болка в краката и възпаление в състояние, наречено плантарен фасциит.

Честите причини за плантарен фасциит включват:

 • плоски стъпала
 • високи арки
 • затлъстяване
 • стегнати мускули на прасеца
 • стоене дълги часове на краката си без подходяща опора

Болката от плантарен фасциит обикновено е по-силна сутрин.

2. Неврома на Мортън

Неврома на Мортън е болезнено състояние, причинено от прищипване или възпаление около нервите на пръстите на краката ви. Това прищипване може да доведе до усещания като парене и прострелваща болка.

Болката при това състояние не е непременно по-лоша през нощта. Но болката може да продължи през целия ден, особено когато ходите или оказвате натиск върху краката си.

Хората с неврома на Мортън често имат:

 • плоски стъпала
 • високи арки
 • буниони
 • чук на крака

3. Бременност

По време на бременност тялото на човек обработва калция по различен начин. Тази промяна в нивата на калций може да доведе до крампи и чувствителност на краката.

Защо крампите на краката и краката са често срещани по време на бременност?

Има много причини, поради които жените могат да имат крампи на краката и краката по време на бременност. Една от причините може да са промените в нивата на калций. Научете повече.

4. Диабет

Високите нива на кръвната захар могат да увредят централната нервна система с течение на времето. Това включва нервите в краката ви.

Тъй като увреждането се влошава, симптомите, включително болка в краката и изтръпване, могат да се влошат.

5. Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично състояние, което причинява широко разпространена болка и скованост. Това включва болка в краката и други области, които често могат да изпитват натиск и прекомерна употреба.

През нощта ниските нива на противовъзпалителния хормон кортизол могат да влошат болката.

6. Прищипани нерви

Компресирането на някои нерви в глезена може да причини синдром на тарзалния тунел. Притискането на седалищния нерв в гърба и краката също може да причини болка в краката.

И в двата случая натискът върху тези нерви има тенденция да се влошава през нощта, което води до повишена болка.

7. Фактори за начина на живот

Много епизоди на болка в краката могат да бъдат проследени до неща като това как ходите, как седите и обувките, които носите.

Факторите за начина на живот, които могат да допринесат за болка в краката, включват:

 • седене за дълги периоди от време
 • стоене, ходене или тичане за дълги периоди от време
 • неправилна опора за обувки
 • спане в определени позиции
 • тегло

8. Анатомия на стъпалото

Някои хора изпитват повече болки в краката през нощта поради структурата на краката си.

Хората с високи сводове и тези с плоски крака са по-засегнати от състояния, които могат да доведат до болка в краката.

Какви са различните видове болки в краката?

Болката в краката е неудобна в почти всяка форма. Но видът на болката в краката, който изпитвате, или мястото, където изглежда се намира болката, може да ви каже много за това какво я причинява.

Болка в петата

Някои болки в краката през нощта се появяват в долната част на петата ви. Това може да направи стоенето или ходенето на крака по-болезнено. Може също да почувствате парене, стреляща болка, когато станете от леглото.

Болката в петата може да е резултат от лоши опори за обувки или претоварени мускули на стъпалата. В тези случаи стъпалото може да е пулсиращо и нежно.

В случай на прищипан нерв, болката в петата може да бъде остра и пареща и може да дойде и да си отиде.

Болка в големия пръст на крака

Костите и ставите на палеца на крака се удрят всеки ден в резултат на ходене, стоене, бягане и други дейности, които натоварват краката ви.

Това може да доведе до болезнено възпаление и подуване в и около пръста на крака.

Болка в буниона

Буниони са костни подутини, които се развиват в ставата на големия пръст на крака. Те често се виждат отстрани на краката ви.

Тези израстъци могат да бъдат неудобни, когато ходите или носите обувки. През нощта те могат да причинят пулсираща болка и болезненост.

Болка в другите пръсти на краката

Средните пръсти на краката ви са податливи на парене и изтръпване, тъй като нервите, които водят до тях, са засегнати от стрес и натиск.

Понякога пръстите на краката също могат да се чувстват вцепенени, ако нервите са прищипани.

Болка при легнало положение

Нощните крампи на краката са мускулни крампи, които се появяват, докато спите или лежите. Може да ги усетите в прасците и бедрата си.

Нощните крампи на краката са свързани. Те причиняват болезнена прострелваща болка в краката ви. Болката може също да се движи нагоре по стъпалото в глезена и подбедрицата.

Периферна невропатия

Периферната невропатия причинява изтръпване и парене в резултат на увреждане на нервите в крайниците, като краката.

Хората с това увреждане на нервите могат също да изпитат пронизваща, прострелваща болка. Изтръпването също е често срещан симптом.

Има ли домашни средства за болка в краката през нощта?

Болката в краката може да не изисква лечение от медицински специалист. Домашните средства може да са всичко, което е необходимо за облекчаване на болката в краката.

Хидратация

Пиенето на вода през целия ден може да ви помогне да останете хидратирани и да избегнете мускулни крампи.

Водата също така помага за придвижването на течности в тялото, така че намалявате риска от подуване.

Разтяга се

Прости разтягания като повдигане на пръстите и петите могат да помогнат за разтягане на мускулите и сухожилията във и около краката ви. Опитай това:

 1. Поставете краката си на земята.
 2. Насочете пръстите на краката си нагоре и ги огънете обратно към тялото си.
 3. Задръжте за 10 секунди.
 4. Поставете ги обратно.
 5. Повдигнете петите си от земята, оставяйки топките на краката си на земята.
 6. Задръжте за 10 секунди.
 7. Направете три серии и повторете няколко пъти на ден.

Упражнение

Повтарящите се движения като ходене, джогинг или бягане могат да причинят болка в краката, но седенето неподвижно през целия ден също може да причини болка в краката.

Подобрете кръвообращението и разтегнете мускулите на стъпалата и краката си, като извършвате умерени упражнения няколко пъти седмично.

лед

За остра, пареща болка, помислете за поставяне на пакет с лед върху краката си. Уверете се, че сте увили пакета с лед в кърпа, така че ледът да не е директно върху кожата ви.

Оставете пакета с лед за 10 минути и повтаряйте на всеки час през цялата вечер.

Масаж

Нежният масаж на краката ви може да помогне за подобряване на кръвообращението и облекчаване на напрежението в мускулите и тъканите.

Говорете с лекар

Ако започнете да изпитвате болка в краката редовно или развиете влошаващи се симптоми, уговорете час с лекар.

Симптоми като силна болка, изтръпване и затруднено ходене са потенциални признаци за по-сложен проблем.

Какви са възможните лечения за болки в краката през нощта?

Ако домашните лекарства за нощна болка в краката не спират пулсирането или ужилването, говорете с Вашия лекар за други лекарства.

 • Плантарен фасциит: Вложките за обувки или ортопедичните подложки могат да помогнат за поддържане на тъканта в краката ви. Специалист ще измери краката ви и ще вземе предвид как стоите и ходите, за да произведе вложка, която е персонализирана за вашите нужди.
 • неврома на Мортън: Вашият лекар може да предпише противовъзпалително лекарство или стероидна инжекция за намаляване на възпалението. Може да се наложи да предотвратите прищипване на нерви, като носите обувки, които не стискат пръстите на краката ви.
 • Бременност: Може да се нуждаете от кръвни изследвания, за да видите дали нивата на калций са повишени или ниски. Може да се наложи добавка, ако имате нужда от повече калций или други минерали.
 • Диабет: Правилното управление на кръвната захар може да помогне за намаляване на болката в краката.
 • фибромиалгия: Няма лек за това състояние, но някои лекарства могат да помогнат за намаляване на болката и подуването на краката.
 • Прищипани нерви: Прищипаните нерви често са временни. Няколко домашни лечения могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, причинени от това. Понякога обаче е необходима физиотерапия.

Предотвратяване

Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите болката в краката през нощта или дори да я предотвратите:

 • Носете подходящи обувки: Обувките, които са твърде малки или тесни при пръстите, както и високите токчета, могат да причинят напрежение в краката и стрес, които водят до болка.
 • Правете разтягания: Поддържайте навика да повдигате петите и пръстите, за да направите мускулите и тъканите на краката си гъвкави и гъвкави.
 • Масажирайте краката си: Ако краката ви болят от дълъг ден на стоене или упражнения, масажирайте ги нежно, за да разтегнете мускулите и да увеличите кръвообращението.

Лечението и превенцията могат да извършат дълъг път към осигуряването на сън, от който се нуждаете, като намаляват или се отърват от болката в краката през нощта.

Грижата за краката ви с правилно поставени обувки, редовни разтягания и цялостни здравословни навици може да измине дълъг път за предотвратяване на нощна болка в краката.

Посетете лекар за състояния като прищипани нерви и възпаление, за да предотвратите по-лоши увреждания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss