7 съвета за здраве и позитивизъм за тялото за тези, живеещи с ХИВ

Докато хората с ХИВ живеят по-дълго, по-здравословен живот поради напредъка в тестването и лечението, някои може да изпитват нови взаимоотношения с телата си.

Предизвикателствата пред образа на тялото могат да бъдат често срещано преживяване, особено ако сте изправени пред стигма около ХИВ и психични заболявания, като депресия или тревожност.

Има много начини за справяне с психичното здраве и ХИВ, като същевременно подобрявате образа на тялото. Малките стъпки често могат да направят голяма разлика в подкрепата на хората, докато живеят пълноценен живот с ХИВ.

Как ХИВ може да промени тялото?

Животът с ХИВ може да промени начина, по който тялото изглежда и функционира. Понякога това е резултат от ХИВ или лекарства за лечение.

Някои често срещани промени в тялото с ХИВ включват:

  • Отслабване, свързано с ХИВ: екстремен тип загуба на тегло, най-често наблюдаван при хора, които са получили късна диагноза
  • Липоатрофия: загуба на мазнини по лицето, ръцете, краката и задните части; бузите може да изглеждат хлътнали и вените могат да изпъкват от крайниците
  • Липохипертрофия: натрупване на мазнини в областта на шията и раменете, гърдите и корема или липоми, подвижни бучки мазнина под кожата

Напредъкът в възможностите за лечение означава, че е по-често да остарявате с ХИВ, така че някои хора могат да изпитат телесни промени, които са характерни за стареенето, като например наддаване на тегло.

Други хора могат да изпитат загуба на тегло поради депресия, инфекции или проблеми с устата и зъбите. Това също са преживявания, които може да имате с ХИВ.

Как ХИВ влияе на образа на тялото?

Много хора, живеещи с ХИВ, изпитват промени в образа на тялото. Проучване от 2022 г. на 16 души с липодистрофия, свързана с ХИВ, съобщава за промени в самочувствието и притеснения относно външния вид. Осемдесет и седем процента от участниците са имали неудовлетвореност от тялото си, а 88% са съобщили за намалено либидо.

Изследване от 2011 г. открива връзка между лошата представа за тялото, стигмата на ХИВ и депресията. От група от 451 души с ХИВ на антиретровирусна терапия, 47% съобщават за негативна телесна представа.

Хората, които са имали висока стигма и са живели с депресивни симптоми, са по-склонни да имат лош образ на тялото, отколкото тези, които не са изпитвали депресия или стигма.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората с ХИВ често интернализират стигмата, която понякога се свързва с ХИВ. Това може да доведе до негативна представа за себе си, срам и изолация и забавяне на тестването и лечението.

Уелнес и позитивни съвети за тялото

Грижата за вашето психично здраве може да ви помогне да се справите с житейските предизвикателства, като същевременно улесните справянето с други аспекти на ХИВ, като например да не забравяте да приемате лекарства навреме. Може също така да ви помогне да управлявате промените в тялото и образа на тялото.

Психичното здраве често може да се подобри със стъпки, които предприемате сами или като се присъедините към други хора, живеещи с ХИВ.

1. Присъединете се към група за поддръжка

Прекарването на време с други, живеещи с ХИВ, които също могат да изпитат предизвикателства, свързани с образа на тялото, може да бъде полезно. Център за лечение на ХИВ може да препоръча групи за подкрепа, които се провеждат лично или онлайн.

В допълнение към група за подкрепа на ХИВ, може да се почувствате по-у дома си в група за подкрепа за хора, живеещи с психично заболяване като депресия. Служител по случай или здравен специалист може да е в състояние да обсъди опции с вас.

2. Потърсете подкрепа за психично здраве

Подкрепата от психиатър, психолог или терапевт може да ви помогне да управлявате свързаните с психичното здраве симптоми и да подобрите образа на тялото си.

Въпреки че всички тези професионалисти могат да предложат подкрепа за психично здраве, само психиатър може да предпише лекарства.

3. Започнете да водите дневник

Много хора използват писането на дневник, за да обработват емоции и лични чувства. Вашият дневник е лично място, където можете да пишете за всичко в живота си.

Няма нужда да се придържате към определена структура, тема или график. Практиката може да ви помогне да управлявате симптомите на депресия, тревожност и стрес.

4. Участвайте в умерени упражнения

Упражненията и качественият сън могат да ви помогнат да управлявате психичното си здраве, докато живеете с ХИВ.

Ако изпитвате промени в образа на тялото си, умерените упражнения могат да ви помогнат да намерите положителна връзка с тялото си, особено ако извършвате дейност, която ви харесва. Упражнението може да бъде приятна разходка на място, което обичате, или спорт, който харесвате.

5. Намерете практика за внимателност

Внимателността често се описва като внимание към настоящия момент. Въпреки че дефинициите и практиките варират, честа цел на медитацията на вниманието е да се съсредоточи върху настоящето без осъждане, което може да увеличи чувството на приемане.

За някои хора, които изпитват промени в тялото си от ХИВ, медитацията може да им помогне да управляват негативните чувства, свързани с образа на тялото.

6. Извършете дейност, която сте отлагали

Привидно дребни действия могат да имат голямо въздействие, особено при справяне със състояние като ХИВ. Прегледайте списъка си със задачи, за да намерите задачи, които сте отлагали. Научете се да готвите ново ястие, да почистите килера или да се свържете със стари приятели.

Чувството за постижение може да е резултат от завършена задача или дори от предварителните етапи на задача. Ако не можете да сготвите тази здравословна храна в момента, намерете самочувствие и удовлетворение в това, което можете да направите. Това може да изглежда като съставяне на списък със съставки, пазаруване на храна или подготовка на вашата кухня.

7. Доброволец в организация с нестопанска цел

Доброволчеството може да измести фокуса ви от негативна представа за себе си към подкрепа на другите.

Предлагането на време или умения на организация с нестопанска цел може да бъде стъпка в тази посока. Помислете за благотворителна организация, която служи на други, живеещи с ХИВ, което може да задълбочи връзките ви с общността.

Отрицателната представа за тялото е често срещано преживяване на хората, живеещи с ХИВ. Грижата за вашето психично здраве може да помогне за справяне със състояния като депресия.

Някои техники, като медитация на вниманието и упражнения, могат да помогнат за промяна на негативната представа за тялото. Групите за подкрепа и личните дневници са други начини за справяне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss