7 неща, които можете да направите, за да защитите себе си или да подкрепите другите след решението Roe v. Wade

Getty Images/pixdeluxe

На 24 юни 2022 г. Върховният съд на Съединените щати официално* отмени Роу срещу Уейд – забележителното решение от 1973 г., което дава на хората правото на аборт преди жизнеспособността на плода.

Отделните щати вече могат да решават своите собствени закони за абортите, включително дали хората имат достъп или не до лекарства, използвани за аборт, или до хирургическа процедура за аборт в рамките на щатските граници.

Към момента на писане на това писмо най-малко 9 щата са въвели пълна забрана на абортите. Най-малко 16 щата и територии на САЩ се очаква значително да ограничат достъпа до аборти или да въведат пълна забрана на абортите през следващите седмици.

Ако сте човек, който може да забременее, знайте, че каквото и да чувствате в момента, е валидно. Не си сам, а ти направи имате опции, независимо къде живеете.

Ако сте човек, който може да забременее сексуален партньор, знайте, че вие ​​също сте засегнати от това законодателство. Наложително е да се появите в тази битка и да помогнете да понесете тежестта на нашата нова реалност.

Прочетете за стъпките, които можете да предприемете, за да защитите себе си, партньорите си и общностите си от нежелана бременност.

*Въпреки че отмяната на делото Роу срещу Уейд е огромна загуба за репродуктивните права като цяло, заслужава да се отбележи, че много, много хора в САЩ преди това са загубили законното си право на автономия и свобода на действие.

BIPOC лица, транссексуални хора, хора с увреждания, лишени от свобода и други маргинализирани общности отдавна са засегнати от политики, които ограничават техните репродуктивни права.

1. Запасете се с презервативи и ги използвайте всеки път, когато правите P-in-V секс

Тази стъпка е от решаващо значение, ако можете да забременеете сексуален партньор или да правите секс с хора, които могат да забременеят.

Докато всички участващи страни са отговорни за използването и застъпничеството за по-безопасни сексуални практики, вече има допълнителна тежест върху тези, които могат да забременеят – както физическа (здравей, хормонален контрол на раждаемостта), така и финансова (особено ако настъпи бременност).

Да не споменавам, изследване предполага че жените може да откажат да предложат или използват презерватив по време на P-in-V секс, ако се чувстват принудени да не го правят или очакват негативна реакция от партньора си.

Нашият съвет? Говорете за по-безопасни сексуални практики с всеки партньор, всеки път. Уверете се, че носите няколко презерватива със себе си или бъдете готови да отидете до магазина, преди да заведете партньора си в леглото. Кажете на партньора си, че искате да използвате презерватив и наистина го носете.

Ако имате време да вземете презервативи предварително, проверете онлайн търговците на дребно PS Condoms и Jems.

Можете да намерите популярни марки като Trojan, LifeStyles и SKYN в повечето аптеки и дрогерии.

Научете повече за най-добрия презерватив за различни видове секс и усещане тук.

2. Дръжте под ръка поне една доза Plan B и една доза ella

Независимо дали презервативът се скъсва, засяда или просто е забравен, спешната контрацепция (ЕК) може да бъде разликата между предотвратяването на бременност и определянето дали да се роди.

Въпреки че има два вида ЕК – медна IUD и перорално лекарство – само последното е достъпно онлайн и без рецепта.

План Б

Ако се приемат в рамките на 72 часа (3 дни) след секс, Plan B и други левоноргестрел EC таблетки могат да намалят риска от бременност със 75% до 89%, според Planned Parenthood.

Можете да приемате хапчета левоноргестрел EC до 120 часа (5 дни) след секс, но тяхната ефикасност намалява с времето.

Ако тежите 155 паунда или повече или имате ИТМ 30 или по-висок, план Б и други левоноргестрел EC хапчета може да са по-ефективни, ако удвоите дозата.

Plan B има срок на годност 4 години, когато се съхранява според указанията.

тя

Хапче улипристал ацетат, наречено ella, може да намали риска от бременност с 85%, ако се приеме в рамките на 120 часа (5 дни) след секс, според Planned Parenthood

Единична доза ella може да бъде по-ефективна от план B и други левоноргестрел EC хапчета за хора, които тежат 155 паунда или повече или имат ИТМ 30 или по-висок.

Ако тежите 195 паунда или повече, Ела може да бъде по-ефективен, ако удвоите дозата.

За разлика от Plan B и други левоноргестрел EC хапчета, ella се предлага само по рецепта. Може да успеете да получите рецепта за ella в местния здравен отдел, най-близкия Planned Parenthood или от първичен лекар.

Ella има срок на годност 3 години, когато се съхранява според указанията.

Разходи за аптека срещу разходи за телемедицина

EC хапчетата могат да бъдат скъпи. План Б, например, обикновено струва около $50.

Генеричните версии на План Б – известни още като онези „други левоноргестрел EC хапчета“, които споменахме по-горе – струват по-малко, но не винаги са налични в местните аптеки и дрогерии.

Ella също струва около 50 долара.

Ако имате застраховка или Medicaid, може да сте в състояние да получите Plan B и ella безплатно за вас.

Ако сте в състояние да се запасите с EC хапчета предварително, може да сте в състояние да се възползвате от купони и други оферти, достъпни онлайн.

Разгледайте следните доставчици на телемедицина:

 • Nurx предлага New Day, генеричен Plan B и ella

 • Планирано родителство предлага план Б и Ела

 • Stix предлага Restart, общ План Б

 • Wisp предлага план Б и Ела

3. Добавете няколко теста за бременност у дома към вашия аптечка

Ако се притеснявате, че сте бременна, последното нещо, което искате, е да се справите със заключените шкафове и любопитните погледи в аптеката.

Това е мястото, където идват предварително закупените тестове за бременност.

От една страна, закупените онлайн обикновено са по-евтини. И вече разполагането с запас от тестове означава, че можете да вземете един веднага щом се наложи – нещо, което е особено важно, ако живеете в държава с така наречената „сметка за сърцебиене“.

Някои от любимите ни онлайн търговци на дребно:

 • bird&be предлага еднократна покупка на 4 теста

 • Modern Fertility предлага еднократна покупка на 4 теста или периодичен абонамент

 • Natalist предлага еднократна покупка на 4 теста или периодичен абонамент

 • Stix предлага еднократна покупка на 2 теста или периодичен абонамент

Научете повече за най-добрите домашни тестове за бременност тук.

4. Поръчайте поне един комплект хапчета за аборт предварително, за да може всеки да ги използва

Ако вземете само едно нещо от тази статия, направете го следното: можете да закупите хапчета за аборт онлайн, независимо в кой щат живеете.

Дори ако живеете в държава, враждебна към абортите, има начини да ви бъдат доставени лекарства за аборт.

И в този климат е много по-ефективно да прескочите обръчите и да се ориентирате в процеса на доставка много преди хапчетата да са наистина необходими.

Организацията Aid Access, например, доставя хапчета за аборт до всички американски щати и територии. Може да отнеме до 3 седмици, докато хапчетата бъдат доставени.

В зависимост от това къде живеете, използването на тази услуга може да струва $110 или $150. Предлага се финансова помощ за хората, които се нуждаят от нея.

Онлайн аптеките също могат да доставят хапчета за аборт до вашия адрес, но може да не предложат лекарска помощ. Тези организации често ви позволяват да купувате на едро и дори могат да предложат отстъпка за вашата поръчка.

Ако не сте сигурни как или къде да получите хапчета за аборт, организацията за застъпничество Plan C ви покрива.

Дайте приоритет на поверителността си

Съществуват правни рискове за самоконтролирания у дома медикаментозен аборт. Някои щати ограничават достъпа до телездравни аборти или получаването на хапчета за аборт по пощата.

Това означава, че дискретността и поверителността са изключително важни.

Ако е възможно, кажете на възможно най-малко хора за вашата бременност и решението ви да я прекратите.

Изчистете всяко търсене в интернет, лични съобщения или история на телефонни обаждания, които може да свържат това с вас.

5. Направете еднократно или периодично дарение на организация за практическа подкрепа

Въпреки че националните организации за застъпничество като Planned Parenthood са от съществено значение в борбата за репродуктивни права, те често са добре финансирани. С други думи, те обикновено не се нуждаят от вашите пари.

Организациите за практическа подкрепа (PSO) като фондове за аборти, фондове за правна защита и независими клиники обикновено се управляват от малки местни групи, които работят на място в общности, които се нуждаят от това.

PSO могат да помогнат на търсещите аборт с пътуване, настаняване, грижи за деца и храна, както и да осигурят директна парична помощ за плащане на договорености.

Ако имате средства, обмислете да направите еднократно или повтарящо се дарение – било то $1 или $100 – за да помогнете на тези организации да останат на повърхността.

6. Свържете се с вашата местна мрежа за аборти и отделете доброволно времето си

Един от най-ефективните начини да помогнете на търсещите аборт е да се свържете с вашата общност съществуващ мрежа за аборти.

Опитът да създадете нова мрежа или по друг начин да „престъпите“ в усилията си да помогнете всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. В най-добрия случай това забавя хората в пътуването им за грижи и в най-лошия може да доведе до наказателни обвинения за всички замесени.

Ако не сте сигурни откъде да започнете, организацията с нестопанска цел Apiary for Practical Support има списък с национални, регионални и щатски PSO, които могат да използват парични дарения или дарения в натура.

Задачите на доброволците могат да бъдат толкова разнообразни, колкото и самите доброволци. Например, може да сте в състояние да помогнете на местния PSO чрез:

 • придружаване на хора до и извън клиниката
 • събиране на дарения за пакети за грижи
 • возене на хора от и до летището

За да научите повече, разгледайте ръководството за доброволчество на Apiary for Practical Support.

7. Маркирайте тези ресурси за бъдеща употреба и ги споделяйте широко

Вие, вашият партньор(и) и вашите общности заслужавате точна, безпристрастна грижа и информация.

За да предотвратите нежелана бременност:

 • Използвайте презервативи правилно.

 • Помислете за вторичен метод за контрол на раждаемостта.

 • Вземете план Б или друга спешна контрацепция.

За да помогнете за идентифициране на ранни признаци на бременност:

 • Внимавайте за често срещани симптоми.

 • Направете тест за бременност у дома.

За да научите повече за различните методи:

 • „Домашни средства“ за аборт
 • Медикаментозен аборт (хапчета за аборт)
 • Самостоятелен медикаментозен аборт (у дома)
 • Хирургичен аборт

За да намерите уважаван здравен специалист:

 • Разберете кои методи са налични всяка седмица от бременността.

 • Избягвайте центровете за кризисна бременност.

 • Свържете се с близките до вас клиники.

Долния ред

Поеми си дълбоко въздух. Независимо дали четете това, за да помогнете на себе си, на приятел, член на семейството или друг любим човек в този процес, знайте, че не сте сами. Заедно сме в това.


Тес Катлет е редактор за секс и връзки в Healthline, който обхваща всички неща, които са лепкави, страшни и сладки. Намерете я да разопакова наследената си травма и да плаче за Хари Стайлс Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss