7 начина за предотвратяване на разпространението на C. diff (Clostridium difficile)

Един на всеки 6 души, заразен с Clostridium difficile (C. diff), ще получи втора инфекция в рамките на няколко седмици след първата. Ето как да предотвратите разпространението и повторното заразяване.

Clostridium difficile (известен също като C. diff или C. difficile) е бактерия, която може да причини диария, стомашна болка, гадене и треска. Най-често се среща при хора, които приемат или наскоро са приемали антибиотици. Антибиотиците могат да убият здрави бактерии, което води до вреден свръхрастеж на C. diff.

Около 500 000 C. diff инфекции се съобщават в Съединените щати всяка година. От тях 1 на всеки 6 души ще получи втора инфекция в рамките на няколко седмици след първата.

Има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от предаване на C. diff във вашия дом и друга обща среда. Те включват:

  • Измиване на ръцете и тялото: C. diff живее в червата на някои възрастни и се предава чрез контакт със заразени повърхности. С други думи, ако използвате банята и не миете ръцете си, можете да предадете бактериите на себе си или на други хора по кожата или ръцете си. За да предотвратите това, използвайте топла вода и сапун и се измийте след използване на тоалетната и преди хранене.
  • Вземете ежедневни душове: C. diff може да живее върху кожата, така че трябва да се къпете със сапун и топла вода всеки ден по време и веднага след инфекция.
  • Пране на дрехите ви: Ако имате инфекция с C. diff, изперете цялото спално бельо и дрехи, с които влизате в контакт, преди други да ги използват. Това включва спално бельо, кърпи, кърпи, дрехи и др. Използвайте най-високата температура, която тъканите могат да издържат.
  • Почистване на повърхности с белина: Много продукти за почистване на дома не убиват бактериите. Имате нужда от такива, които съдържат белина, тъй като тя доказано убива бактериите.
  • Избършете зоните с висока употреба: Поддържайте чисти зоните с висока употреба в дома си. Тези зони включват банята, кухнята, дръжките на вратите, дръжките и електронните устройства.
  • Използване на отделна баня: Ако живеете в къща с други хора и имате диария, добра идея е да определите една баня само за ваше ползване — и да помолите другите да не я използват, докато не имате възможност да я почистите старателно.
  • Приемане на лекарства, както е предписано: Хората, приемащи антибиотици, са 7 до 10 пъти по-вероятно да се развие C. diff инфекция. Ако не трябва да приемате антибиотици, недейте. Приемайте антибиотици само както са ви предписани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss