6 ЧЗВ за ниски дози налтрексон (LDN) за биполярно разстройство

ljubaphoto/Гети изображения

Биполярното разстройство е състояние на психичното здраве, характеризиращо се с периоди на интензивни симптоми на настроението. Ако имате биполярно разстройство, може да изпитате:

 • епизоди на депресия, по време на които се чувствате тъжни, уморени или изтръпнали

 • епизоди на мания или хипомания, по време на които се чувствате еуфорични, раздразнителни или тревожни

 • и двата типа епизоди

Обикновено лечението на биполярно разстройство включва комбинация от терапия и лекарства – ще намерите повече информация за тях по-долу.

Разбира се, тези съществуващи лечения за биполярно разстройство може да не работят за всички, а някои лекарства включват редица странични ефекти. Ето защо изследователите продължават да изследват нови потенциални лекарства за лечение на биполярно разстройство.

Едно лекарство, което в момента е в процес на проучване, е налтрексон, лекарство, което обикновено се използва за лечение на разстройство при употреба на вещества (SUD). Някои предварителни изследвания показват, че ниската доза налтрексон (LDN) може да помогне за намаляване на епизодите на настроението.

По-долу можете да намерите отговори на някои от най-честите въпроси относно налтрексон за биполярно разстройство, включително защо ниска доза може да е от полза като част от лечението.

1. Какво е налтрексон?

Налтрексон е лекарство, което Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол (AUD) и разстройство, свързано с употребата на опиати (OUD).

Действа по два основни начина: помага за намаляване на апетита и блокира ендорфиновите и опиоидните рецептори в мозъка ви.

Казано по-просто, ако пиете алкохол или използвате опиоиди, докато приемате налтрексон, тези вещества няма да предизвикат чувството на еуфория, което обикновено биха предизвикали.

Някои изследвания също подкрепят налтрексон като лечение на биполярно разстройство, въпреки че съществуващите проучвания се фокусират предимно върху хора, живеещи както със SUD, така и с биполярно разстройство. Това е най-вероятно, защото двете състояния често се срещат заедно. Всъщност между 40% и 70% от хората с биполярно разстройство също са имали AUD в някакъв момент от живота си.

Въпреки че е обичайно SUD и биполярното разстройство да се появяват заедно, само няколко проучвания са изследвали как лечението на SUD с налтрексон може да повлияе на съпътстващите симптоми на биполярно разстройство.

В малък Проучване от 2006 г, 34 души с биполярно разстройство и AUD са приемали налтрексон в продължение на 16 седмици. Участниците съобщават за подобрение както на симптомите на депресия, така и на мания, както и намаляване на апетита за алкохол и дните на пиене на алкохол. Нещо повече, изглежда, че налтрексонът не предизвиква сериозни отрицателни ефекти.

Голямо самоконтролирано кохортно проучване от 2021 г. също изследва налтрексон като лечение. В този вид проучване участниците съобщават за своите симптоми преди и след конкретно лечение. Авторите на изследването установяват, че хората, които са приемали налтрексон за лечение на AUD или OUD, са имали 65% по-нисък процент на диагностициране на биполярно разстройство от тези, които не са приемали налтрексон.

Какво означават тези открития?

Тези резултати може да изглеждат обнадеждаващи, но може да си струва да ги приемете със зърно сол.

От една страна, нито едно от тези две проучвания не е имало традиционна контролна група.

Така че със сигурност е възможно налтрексон да намали симптомите на биполярно разстройство или да предотврати тяхното развитие на първо място. Но намаляването на пиенето, когато приемате налтрексон, също може да има значение – изследванията показват, че намаляването на употребата на алкохол може да подобри симптомите на биполярно разстройство.

2. Какво ще кажете за LDN?

Налтрексонът е хорметично лекарство, което означава, че различните дози могат да ви повлияят по различен начин.

Редовната доза налтрексон е 50 милиграма (mg) на ден. Тази доза блокира вашите ендорфинови и опиоидни рецептори, за да попречи на мозъка ви да освободи твърде много от тези химикали, ако пиете алкохол или използвате други вещества.

Ниската доза налтрексон е от 1 до 5 mg на ден. При тази доза налтрексонът всъщност повишава нивата на ендорфин и опиоиди – просто не толкова, колкото алкохолът и опиоидите. LDN може също да намали възпалението в мозъка ви.

LDN е допълнителна терапия. Това означава, че помага за засилване на ефектите на други лекарства, така че ще го приемате в комбинация с друг вид лекарства.

Тъй като изследването на LDN е в много ранен етап, експертите все още не знаят точно защо LDN засяга мозъка по този начин. Въпреки това, ограничените проучвания, които съществуват, показват доста последователни ефекти.

3. Действително ли работи LDN?

Доказателствата сочат, че промените в нивата на ендорфин могат да допринесат за епизоди както на мания, така и на депресия. Следователно LDN може да подобри симптомите на биполярно разстройство, тъй като повишава нивата на ендорфин.

Но отново, експертите все още не са стигнали до заключения за това как LDN засяга биполярното разстройство конкретно. Проучванията, изследващи използването на LDN за други състояния, могат да дадат известна представа за потенциалните ползи от него.

Например, хората, които приемат LDN за хронично заболяване, често съобщават за подобрение на съпътстващи проблеми с психичното здраве – включително симптоми, свързани с биполярно разстройство, като:

 • ниско или депресивно настроение
 • умора
 • нарушения на съня
 • затруднено изпълнение на ежедневните задачи

Доказателства от едно малко проучване от 2017 г. също подкрепят ползите от LDN при тежка депресия. Проучването включва 12 участници, които са имали рецидив на симптомите на депресия, докато са приемали антидепресанти.

Когато групата на лечение добави 1 mg налтрексон към техния режим на лечение в продължение на 3 седмици, те забелязаха повече подобрение в своите пробивни симптоми, отколкото групата на плацебо.

Досега няма доказателства от големи клинични проучвания в подкрепа на ползите от LDN за биполярно разстройство – но изследванията показват, че LDN може да има обещание за лечение на състояния, които не винаги отговарят на конвенционалните лечения, включително:

 • фибромиалгия
 • болест на Крон
 • множествена склероза
 • комплексен регионален болков синдром
 • рак

важно

LDN е предназначен да поддържа конвенционалните терапии, а не да ги замества. Важно е да работите с медицински специалист или професионалист по психично здраве, за да получите лечение за всички симптоми на физическо или психическо здраве, които изпитвате.

4. Какви са страничните ефекти на налтрексон и LDN?

Както всяко друго лекарство, налтрексон може да причини някои нежелани странични ефекти. Но изглежда, че LDN представлява по-малък риск от странични ефекти от налтрексон с редовна доза.

Налтрексон странични ефекти

Налтрексонът обикновено се счита за безопасен за хора с биполярно разстройство, но един доклад от 2013 г. предполага, че в редки случаи може да предизвика епизод на мания.

Редовната доза от 50 mg налтрексон може да причини нежелани реакции като:

 • безпокойство и раздразнителност
 • много високи нива на енергия
 • затруднено заспиване
 • объркване или параноя
 • халюцинации

Както може би сте забелязали, тези нежелани реакции много наподобяват някои симптоми на мания. Това може да затрудни определянето дали изпитвате странични ефекти или епизод на настроение.

Ако забележите някоя от тези нежелани реакции, незабавно се свържете с Вашия лекар. Те могат да предложат персонализирани насоки за справяне с тези симптоми и намиране на заместващо лекарство, което отговаря по-добре на вашите нужди.

LDN странични ефекти

LDN има тенденция да причинява само леки и редки странични ефекти. Главоболието и ярките сънища са сред най-често съобщаваните ефекти.

Нещо повече, може да забележите тези ефекти само когато приемате „по-висока“ LDN доза от 4 до 5 mg. Дози от 3 mg или по-малко обикновено включват минимални, ако има такива, странични ефекти.

5. Как мога да пробвам LDN?

FDA одобри налтрексон, в пълна доза, само за лечение на SUD. LDN все още не е одобрен като лечение на биполярно разстройство поради липсата на изследвания за неговите потенциални ползи и странични ефекти.

Следователно, рецепта за LDN се счита за употреба извън етикета. Приемането на LDN все още е законно с рецепта, но липсата на одобрение от правителството може да направи много по-трудно получаването на рецепта – или получаването на покритие от вашата застрахователна компания. Застрахователните планове често няма да покриват лекарства, предписани за употреба извън етикета.

За да опитате LDN, ще трябва вашият лекар да изпрати рецепта до аптека за смесване. Тези места смилат обикновените таблетки налтрексон в по-малките дози, от които се нуждаете. От 2018 г. всяка дневна доза LDN обикновено струва по-малко от $1.

6. Какви други лечения могат да помогнат при биполярно разстройство?

Редовните дози налтрексон и LDN могат да помогнат за намаляване на симптомите на биполярно разстройство, но те не са предназначени като самостоятелно лечение.

Накратко, все още е важно да работите със специалист по психично здраве за лечение на биполярно разстройство, докато приемате налтрексон. Лечението може да зависи от вашите специфични симптоми, но вашият екип може да препоръча комбинация от лекарства и терапия.

Научете повече за намирането на достъпно лечение за биполярно разстройство.

лекарства

Обичайните лекарства за биполярно разстройство включват:

 • Стабилизатори на настроението: Тези лекарства помагат за предотвратяване на промени в настроението.
 • Антипсихотици: Тези лекарства могат да помогнат за подобряване на симптомите на мания.
 • Антидепресанти: Някои антидепресанти могат да помогнат за облекчаване на чувството на депресия.
 • Бензодиазепини: Тези лекарства могат да помогнат за лечение на симптоми на мания като възбуда, намалена нужда от сън и препускащи мисли.

Лекар или психиатър може да предложи повече информация за лекарствата за биполярно разстройство.

Терапия

Видовете терапия, често използвани за справяне със симптомите на биполярно разстройство, включват:

 • Когнитивна поведенческа терапия: Този подход към терапията може да ви помогне да научите умения за справяне с безполезни мисли, чувства и поведение.
 • Диалектическа поведенческа терапия: Този подход може да ви помогне да практикувате умения за внимание и емоционално регулиране.
 • Междуличностна и социална ритъм терапия: Този подход, специално предназначен за справяне със симптомите на биполярно разстройство, може да намали честотата на епизодите на настроението, като ви помага да създадете стабилни рутинни процедури.
 • Семейно фокусирана терапия: Семейната терапия може да ви помогне да се справите с конфликтите и напрежението в отношенията си с близките.
 • Психообразование: Научаването на повече за биполярното разстройство, включително вашите специфични задействания и симптоми, може да ви помогне по-добре да предвидите и да навигирате в епизодите на настроението.

Групите за подкрепа, които ви дават шанс да се свържете с други, които са имали подобен опит, също могат да бъдат полезни.

Вижте нашето ръководство за най-добрите групи за подкрепа на биполярно разстройство.

Долния ред

Въпреки че изследванията върху LDN за биполярно разстройство остават в ранните етапи, някои новопоявили се доказателства сочат, че то може да помогне за лечение на симптоми като умора, проблеми със съня и чувство на депресия.

Ако искате да опитате налтрексон, в каквато и да е доза, добра първа стъпка е да попитате вашия предписващ клиницист за възможността да го добавите към вашия план за лечение.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss