6-те най-добри добавки и билки за атеросклероза

Разбиране на атеросклерозата

Атеросклерозата е състояние, при което холестерол, калций и други вещества, общо наричани плака, запушват артериите ви. Това блокира притока на кръв към вашите жизненоважни органи, по-специално сърцето.

Атеросклерозата води до много здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт, бъбречно заболяване и деменция. Не е ясно какво причинява състоянието, тъй като са включени много фактори.

Хората, които пушат, пият прекомерни количества алкохол и не тренират достатъчно, са по-склонни да го развият. Можете също така да наследите вероятността от развитие на атеросклероза.

Атеросклероза и холестерол

Има редица добавки, много от растения, които могат да помогнат за лечение на атеросклероза. Повечето от тях правят това, като влияят върху нивата на холестерола.

Високите нива на холестерол не са единственият рисков фактор за развитие на атеросклероза, но те имат значителен принос.

Има два вида холестерол. Липопротеинът с ниска плътност (LDL) е известен също като “лош” холестерол, а липопротеинът с висока плътност (HDL) е известен като “добър” холестерол. Целта при лечението на холестерола и свързаните с него проблеми е да се поддържа нисък LDL и да се повиши HDL.

Общият холестерол трябва да бъде по-малко от 200 милиграма на децилитър (mg/dL). LDL холестеролът трябва да бъде под 100 mg/dL, докато HDL холестеролът трябва да бъде над 60 mg/dL.

1. Екстракт от артишок (ALE)

Тази добавка понякога се нарича екстракт от листа на артишок или ALE. Проучванията показват, че ALE може да помогне за повишаване на вашия “добър” холестерол и понижаване на “лошия” холестерол.

Екстрактът от артишок се предлага в капсули, таблетки и тинктури. Препоръчителната доза зависи от формата, която приемате, но няма изследвания, които да показват, че можете да предозирате артишок.

Опитай: Пазарувайте екстракт от артишок, в добавка или течна форма.

2. Чесън

На чесъна се приписва, че лекува всичко – от рак на гърдата до оплешивяване. Изследванията за здравето на чесъна и сърцето обаче са смесени.

Преглед на литературата от 2009 г. заключава, че чесънът не намалява холестерола, но подобен преглед от 2014 г. предполага, че приемането на чесън може да предотврати сърдечни заболявания. А 2012г проучване показват, че екстрактът от отлежал чесън, когато се комбинира с коензим Q10, забавя развитието на атеросклерозата.

Във всеки случай, чесънът вероятно няма да ви навреди. Яжте го суров или варен или го приемайте под формата на капсули или таблетки. Вълшебната съставка е алицинът, който също прави миризмата на чесъна.

Опитай: Пазарувайте за добавки с чесън.

3. Ниацин

Ниацинът е известен още като витамин B-3. Намира се в храни като черен дроб, пиле, риба тон и сьомга. Предлага се и като добавка.

Вашият лекар може да препоръча добавки с ниацин, за да ви помогне с холестерола, тъй като може да повиши нивата на „добрия“ холестерол с повече от 30 процента. Може също така да понижи триглицеридите, друг вид мазнини, които увеличават риска от сърдечни заболявания.

Добавките с ниацин могат да направят кожата ви зачервена и бодлива и могат да причинят гадене.

The дневно препоръчително количество ниацин е 16 mg за мъже. Това е 14 mg за повечето жени, 17 mg за кърмещи жени и 18 mg за бременни жени.

Не приемайте повече от препоръчаното количество, без първо да говорите с Вашия лекар.

Опитай: Пазарувайте за добавки с ниацин.

4. Поликозанол

Поликозанолът е екстракт, който се произвежда от растения като захарна тръстика и ямс.

Обширно проучване на кубински учени разглежда поликозанол, извлечен от местна захарна тръстика. Той показа, че екстрактът има свойства за намаляване на холестерола. Преглед на литературата от 2010 г. посочва, че никакви тестове извън Куба не са потвърдили констатацията.

Въпреки това, преглед от 2017 г. заключи, че кубинското проучване е по-точно от проучванията, проведени извън Куба. Все още са необходими повече изследвания на поликозанол.

Поликозанолът се предлага в капсули и таблетки.

Опитай: Пазарувайте за добавки с поликозанол.

5. Глог

Глогът е често срещан храст, отглеждан по целия свят. В Германия екстракт от листата и плодовете му се продава като лекарство за сърдечни заболявания.

Изследвания от 2010 г. показват, че глогът може да бъде безопасно и ефективно лечение за сърдечни заболявания. Съдържа химикала кверцетин, за който е доказано, че намалява холестерола.

Екстрактът от глог се продава предимно на капсули.

Опитай: Пазарувайте за добавки от глог.

6. Червен квасен ориз

Червеният ориз с дрожди е хранителен продукт, който се получава чрез ферментация на бял ориз с мая. Често се използва в традиционната китайска медицина.

Проучване от 1999 г. показва, че може значително да понижи нивата на холестерола. Силата на червения дрожден ориз се крие в веществото монаколин К. Той има същия състав като ловастатин, лекарство със статин, отпускано с рецепта, използвано за понижаване на холестерола.

Тази прилика между монаколин К и ловастатин накара Агенцията по храните и лекарствата (FDA) да ограничи сериозно продажбата на добавки с червен ориз.

Добавките, за които се твърди, че съдържат повече от следи от монаколин К, са забранени. В резултат на това повечето етикети на продукти отбелязват само колко червен ориз с мая съдържат, а не колко монаколин К съдържат.

За потребителите е много трудно да разберат точно колко монаколин К има в продуктите, които купуват, както е потвърдено от проучване от 2017 г.

Червеният дрожден ориз също е изследван за възможно увреждане на бъбреците, черния дроб и мускулите.

Опитай: Пазарувайте за добавки с червен ориз.

Неща за обмисляне

Няма доказателство, че някоя добавка ще излекува атеросклерозата сама. Всеки план за лечение на състоянието вероятно ще включва здравословна диета, план за упражнения и може би лекарства, отпускани с рецепта, които да приемате заедно с добавки.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да е добавки, тъй като някои от тях могат да повлияят на лекарствата, които вече приемате. Консултацията с Вашия лекар е особено важна, ако сте бременна или кърмите.

Също така имайте предвид, че добавките не се регулират от FDA по същия начин, както лекарствата. Това означава, че тяхното качество може да варира драстично от една марка – или дори бутилка – до друга.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss