5 йога пози, идеални за начинаещи

Преглед

Ако никога не сте го правили преди, йога може да се почувства плашеща. Лесно е да се тревожите, че не сте достатъчно гъвкави, във форма или дори просто изглеждате глупаво.

Но йога не е само онези луди пози за балансиране на ръцете, гевреци, които са толкова популярни в социалните медии. Може да бъде лесно да започнете и след това да преминете към по-напреднали пози.

Независимо дали искате да научите някои основни движения, преди да вземете урок, да получите съвети откъде да започнете с домашна практика или да научите няколко пози за подобряване на гъвкавостта, ето последователност, която може да ви помогне да започнете.

Тази последователност е основата за поздравите към слънцето. Ако вземете винаяса или клас по поток, най-вероятно ще работите през тази основна последователност.

Планинска поза (Тадасана)

Тази поза изглежда лесна, защото по същество е просто изправена. Но това е основата за всички други пози и обръщания.

Ако правите това активно, ще работите с торса и краката си и ще се заземите. Това може да бъде чудесно за увереност и облекчаване на тревожността.

 1. Застанете с големите пръсти на краката, които едва се докосват, а петите ви леко раздалечени. Добър начин да прецените стойката си е да видите дали вторите ви пръсти са успоредни.
 2. Натиснете във всичките четири ъгъла на краката си: голям пръст, малкия пръст, дясната странична пета, лявата странична пета. Докато натискате в краката си, усетете как това ангажира целия ви крак и поддържа тези мускули активни.
 3. Поемете дълбоко въздух и завъртете раменете си нагоре и назад, като ги освобождавате надолу, така че лопатките ви да са опряни едно към друго и шията ви е дълъг.
 4. Поемете няколко дълбоки вдишвания тук. Затворете очи, ако желаете.

Сгъване напред (Утанасана)

Когато сте готови да продължите, поемете дълбоко въздух.

 1. При вдишване повдигнете ръцете си встрани и нагоре, над главата.
 2. При издишване освободете ръцете си (или пред тялото си, или отстрани, като гмуркане на лебед), докато сгъвате торса си върху краката. При първия път, поне леко сгънете коленете си. Колкото и гъвкави да сте, подколенните ви сухожилия ще бъдат студени, когато започнете, и ще искате да бъдете нежни с тях.
 3. Докато се отпускате в позата повече, започнете да изправяте краката си, доколкото се чувствате добре. Всичко, което прищипва или е стреляща болка, трябва незабавно да спре движението ви. Оставете гравитацията да свърши работата тук – не се дърпайте надолу и се опитвайте да насилите сгъването.
 4. Можете да поставите ръцете си на пищялите, краката или пода. Това пасивно удължава гръбначния ви стълб и подколенните сухожилия, а също така е чудесен начин да работите за баланс.

Поза планк (Утихита Чатуранга Дандасана)

Това е много активна поза, която работи на всички мускули на предната ви част на тялото.

 1. От сгъване напред поставете ръцете си на пода, като огънете коленете си колкото е необходимо, за да направите това. Отстъпвайте един крак назад, докато не сте във висока поза Планк.
 2. Натиснете в ръцете си, дръжте краката си успоредни и ангажирани и издърпайте корема си към гръбнака.
 3. Поемете няколко дълбоки вдишвания тук, работейки със сърцевината и ръцете си.

Лесно е да пуснете твърде много и да си върнете „банан обратно“ или да прегърнете раменете си. Добър начин да разберете тази поза като начинаещ е да накарате приятел да погледне формата, която правите отстрани.

Горната част на тялото ви, от ръцете на пода, до бедрата, трябва да е сравнително права, което позволява някои извивки поради естествените извивки на гръбначния стълб.

Куче, обърнато надолу (Adho Mukha Svanasana)

Тази поза удължава гръбнака ви, разтяга мускулите на задните крака и подпомага храносмилането. Тъй като е лека инверсия, тя може да освободи стреса, да помогне при главоболие и да успокои нервната система.

 1. От поза на планк натиснете в ръцете си и повдигнете бедрата нагоре и назад при вдишване. Едно нещо, което може да бъде сложно с тази поза, отново е да държите раменете си ангажирани, но да не работите твърде усилено, и да поддържате неутрален гръбнак.
 2. Краката ви трябва да са прави, а петите ви да работят към пода. Вероятно ще има малко пространство между петите ви и пода. Може да сте много гъвкави, но ако краката ви са малко по-дълги, вероятно няма да имате петите си чак до пода. Това е добре. Дръжте краката си активни и петите да се простират към земята.
 3. Когато сте за първи път в тази поза, раздвижете крака си малко, за да загреете мускулите на краката си.

Детска поза (Баласана)

Във всеки клас по йога това е добра поза, в която да влезете, ако искате да си починете и да рестартирате нервната си система.

 1. В куче, обърнато надолу, поемете дълбоко въздух. При издишване освободете коленете си на пода, издърпайте бедрата обратно към петите и опрете челото си в пода.
 2. Можете или да оставите ръцете си изпънати пред себе си, или да ги издърпате до тялото си, с длани нагоре близо до краката.
 3. Това е възстановителна поза, така че я коригирайте според нуждите си. Ако искате да разширите малко коленете си, направете го. Както всички гънки напред, тази поза подхранва. Той отпуска гръбнака, раменете и шията и масажира вътрешните ви органи.

Гретхен Стелтър започна своето йога пътешествие, след като осъзна, че обича да работи като редактор и писател, който седеше пред компютъра й по цял ден, но не харесваше това, което прави за нейното здраве или общото й благосъстояние. Шест месеца след като завърши своя 200-часов RYT през 2013 г., тя премина през операция на тазобедрената става, която внезапно й даде изцяло нова гледна точка за движението, болката и йогата, информирайки нейното обучение и нейния подход.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss