27 въпроса, които да зададете на Вашия лекар за рака на белия дроб

Справянето с диагнозата рак на белия дроб може да бъде непосилно. Естествено е да имате много въпроси, но може да не знаете откъде да започнете.

Изключително важно е да се чувствате комфортно да питате Вашия лекар и екипа за лечение на рак за всичко, което Ви притеснява. Ето някои въпроси, които да ви помогнат да започнете тези важни разговори с вашия лекар на всеки етап от вашето пътуване с рак, така че да се чувствате възможно най-информирани и контролирани.

Когато сте диагностицирани

Получаването на диагноза рак на белия дроб може да бъде тревожно. Има много да научите за рака. Може да започнете с тези въпроси.

1. Какъв вид рак на белия дроб имам?

Има два основни вида рак на белия дроб и е полезно да разберете кой от тях имате.

Вашият лекар ще може да обясни дали имате недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) или дребноклетъчен рак на белия дроб (SCLC). Трети, по-рядко срещан вид рак на белия дроб се нарича карциноид.

Може да е полезно да помолите Вашия лекар да запише името на вашия рак, така че да сте сигурни за вашия тип, докато проучвате повече за него.

2. В какъв стадий е моят рак на белия дроб?

Стадий на рак се отнася до това колко голям е раковият тумор и докъде се е разпространил в тялото. Познаването на стадия на вашия рак ще ви помогне да разберете тежестта и възможностите за лечение, които имате.

3. Каква е моята перспектива?

Един лекар може да е в състояние да ви разкаже за вашата перспектива въз основа на вида и стадия на рака, който имате и колко добре може да реагира на лечението.

Важно е да запомните, че перспективата е само приблизителна оценка, базирана на наличните статистически данни. Всеки индивид е различен и реагира различно на лечението.

4. Трябва ли да получа второ мнение?

Имате право да получите второ, трето или дори четвърто мнение. Второто мнение може да предостави повече информация от първия лекар, с който работите, или да предостави алтернативен съвет.

5. Отговарям ли на условията за някакви клинични изпитвания?

Клиничните изпитвания изследват нови начини за лечение на ракови заболявания като рак на белия дроб. Вашият лекар ще може да ви каже дали отговаряте на изискванията за текущи клинични изпитвания.

При вземане на решение за планове за лечение

Възможностите за лечение варират между хората. Задаването на въпроси ще ви помогне да разберете по-добре какво е налично и коя опция може да е най-успешната за вас.

6. Ще имам ли нужда от още изследвания преди да започне лечението?

Има многобройни тестове, които лекарят може да използва, за да диагностицира рак и да определи най-добрите възможности за лечение. Тези тестове могат да включват:

 • компютърна томография
 • ЯМР
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • ПЕТ сканиране
 • иглена биопсия

7. Каква е целта на лечението?

Въпреки че основната цел на лечението е излекуване, това може да не е възможно за всеки. Други важни цели могат да включват контролиране на разпространението на рака или поддържане на комфортно качество на живот.

Сътрудничеството с Вашия лекар може да Ви помогне да определите реалистични цели за лечение на рак.

8. Какви са моите възможности за лечение?

Възможностите за лечение на рак на белия дроб могат да варират в зависимост от стадия и вида на рака. Може да искате да вземете предвид страничните ефекти, когато избирате лечение. Има многобройни възможни възможности за лечение.

Важно е да знаете за всички налични опции, за да вземете информирано решение.

9. Как да се подготвя за лечение?

Лекарят може да ви посъветва да промените начина си на живот, като например да спрете да пушите, ако пушите. Това може да увеличи максимално шансовете лечението да бъде успешно, както и да подобри резултатите след лечението.

10. Ще изпитам ли странични ефекти?

Лечението на рак може да причини различни странични ефекти. Те могат да варират от човек на човек. Да знаете какво да очаквате преди време може да ви помогне да научите как да управлявате тези нежелани реакции.

11. Ще загубя ли косата си?

Не всички лечения на рак причиняват косопад. Разговорът с вашия здравен екип преди лечението ще ви помогне да разберете дали може да загубите косата си.

По време на лечението

Лечението може да бъде труден процес. Ще искате да задавате въпроси по време на лечението, за да разберете какво се случва и защо.

12. Каква е моята схема на лечение?

Всеки човек с рак ще има различен график на лечение. Важно е да сте в крак с графика си и да знаете какво да очаквате.

Лекарят може да обясни:

 • какъв вид лечение ще получите
 • как ще се приложи лечението
 • колко често ще се прилага лечението
 • дали ще има прекъсвания в хода на лечението
 • колко време ще получавате лечение
 • ако ще има следващо лечение

13. Как мога да се справя със страничните ефекти?

Вашият здравен екип ще може да ви посъветва как да управлявате страничните ефекти от вашето лечение на рак. Това може да включва стратегии за превенция и къде да намерите информация за механизми за справяне и домашни средства.

14. Каква диета трябва да спазвам по време на лечението?

Лечението на рак може да причини различни симптоми, които могат да повлияят на апетита и да причинят други проблеми с храносмилането. Вашият екип ще може да ви помогне да предложи храни, които могат да бъдат полезни за вас по време на лечението.

15. Мога ли да правя паузи от лечението?

Важно е да обсъдите всички фактори, които могат да повлияят на графика ви за лечение преди време. Ако възникне нещо, което пречи на Вашия график на лечение, Вашият лекар ще може да Ви посъветва дали прекъсването на лечението е подходящо и какви могат да бъдат последиците от това.

16. Чувствам се претоварен и депресиран, с кого да говоря?

Някои хора, подложени на лечение за рак, могат да изпитат чувство на дистрес. Вашият медицински специалист ще може да ви насочи към специалисти по психично здраве, както и към групи за подкрепа, за да ви помогне да управлявате емоциите от справянето с рака.

След лечение

Вероятно ще искате да продължите диалога с Вашия лекар след лечението.

17. Ще се върне ли моят рак?

Лечението на рака не винаги означава, че е изчезнал завинаги. Понякога лечението е насочено към контролиране на рака, а не към излекуване. Важно е да имате реалистично разбиране за честотата на рецидивите на рака. Цените може да варират в зависимост от вида рак на белия дроб, който имате.

18. Ще се почувствам ли скоро по-добре?

Възстановяването от лечение на рак може да отнеме време и варира в зависимост от човека. Вашият екип за грижи ще може да ви помогне да се адаптирате, както и да ви посъветва колко време може да ви отнеме, за да се почувствате повече като преди рака на белия дроб.

19. Как ще бъде различен животът ми след лечението?

Тези, които преминават през рак на белия дроб, може да се наложи да се приспособят към „нова норма“ след лечението. Това може да включва разлики във физическите способности и промени в начина на живот. Лекар ще може да обясни какво да очаквате.

20. Ще имам ли нужда от още тестове?

След лечение на рак Вашият лекар може да назначи различни изследвания, за да следи Вашето здраве. Това включва проверка дали ракът на белия дроб се управлява правилно или дали се е върнал.

Това може също така да включва проверка за странични ефекти или други здравословни проблеми, които могат да възникнат в резултат на лечение на рак.

21. Ще има ли късни странични ефекти?

Някои нежелани реакции може да не се появят до месеци или дори години след лечението. Важно е да сте наясно с тези възможни нежелани реакции.

22. Какъв лекар трябва да посетя за последващо лечение?

Има няколко професионалисти, които бихте могли да потърсите за грижи след лечение на рак, като специалист за преживели рак или доставчик на първична медицинска помощ. Лекарят ще може да ви помогне да направите най-добрия избор за вас.

При последващи прегледи

Хората с рак посещават редовни прегледи. Това е чудесен момент да задавате въпроси.

23. Имам ли план за последващи грижи?

Планът за последващи грижи включва:

 • резюме на лечението
 • препоръки за грижа след лечението

Важно е да попитате за този план, тъй като той ще играе роля в грижите ви след лечение на рак.

24. Колко често имам нужда от преглед?

Колко редовно получавате последващи грижи ще зависи от фактори като:

 • вида рак
 • полученото лечение
 • състоянието на цялостното ви здраве

25. Кога мога да се върна на работа?

Някои хора си вземат отпуск от работа, за да се лекуват от рак. Важно е да получите медицински преглед от Вашия лекар, преди да се върнете на работното място.

26. Какво трябва да кажа на моя лекар при последващо посещение?

Вашият лекар ще научи за състоянието на вашето здраве при последващо посещение, за да осигури най-ефективно лечение. Тази здравна информация може да включва:

 • нови симптоми
 • нови лекарства, които приемате, включително добавки или витамини
 • всякакви проблеми с психичното здраве, които изпитвате
 • нови семейни медицински диагнози

27. Как мога да остана здрав?

Вашият лекар трябва да може да ви даде съвети как да поддържате тялото си здраво след лечение на рак. Това може да включва промени в начина на живот и вземане на предпазни мерки за здравето, като правилна хигиена и получаване на препоръчани ваксинации.

Справянето с диагноза рак може да изглежда непосилно, но вашият лекар и екипът за грижи са там, за да ви помогнат.

Никога не се колебайте да задавате въпроси преди, по време и след лечение на рак. Важно е да се чувствате добре информирани по време на пътуването с рака, за да знаете какво да очаквате и да се надявате да играете активна роля в управлението на грижите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss