15 неща, които трябва да знаете за дакрифилията

1. Какво е това?

Дакрифилията се отнася до сексуално удоволствие или възбуда от виждане на сълзи или чуване на звуци на плач.

Някои хора се възбуждат от собствения си плач; други се включват, като видят друг човек да плаче. Някои хора също се възбуждат от емоционалното освобождаване, което носи плачът.

Дакрифилията е сексуално изкривяване или фетиш, което е извън типичното сексуално поведение. Това означава, че рядко се обхваща или проучва, защото много хора не обичат да говорят за сексуално поведение извън това, което обществото счита за „нормално“.

Изследователите бавно започват да разбират по-добре това предпочитание, тъй като все повече хора разкриват своите преживявания.

2. Може да бъде садистично

Някои хора се възбуждат, като доминират или контролират друг човек по време на секс. Това може да включва емоционален контрол, както и физически.

Садистите дакрифили се радват да разплачат партньора си. Дали това е чрез физически или емоционален дискомфорт зависи от индивидуалните им предпочитания.

Така или иначе, сълзите и всички свързани действия са по взаимно съгласие.

3. Или воайоризъм

Някои хора се възбуждат, като гледат как други хора плачат или стават емоционални. Това се нарича пасивна дакрифилия.

В някои случаи човекът се възбужда, като гледа как някой плаче по време на секс. Те не трябва да участват в дейността или в причината за плача, за да бъдат възбудени.

Плачът като цяло също може да бъде възбуждащ. Някои хора може да се възбудят само от това, че виждат как някой се чувства емоционален заради филм или събитие.

4. Не винаги е важно защо човекът плаче

Причината за плач не винаги влияе върху възбудата. Някои хора с изкривяване може да се радват да видят сълзи или да чуят ридания, независимо от причината.

За други, особено тези в господстващи/подчинени отношения, възбуждането може да дойде само ако сълзите са в резултат на сексуален акт или нещо, извършено по време на секс.

5. Или ако ги познавате

Някои хора с дакрифилия могат да бъдат възбудени от плач, независимо дали познават плачещия. Всъщност дъските за чат дакрифилия обикновено съдържат съобщения на хора, описващи как виждат хора, които не познават, плачещи и в резултат на това се възбуждат.

За други силната възбуда може да е резултат от лична връзка с човека, който плаче или ви кара да плачете. Сълзите на други хора може да нямат ефект върху вашето сексуално желание.

6. И всички полове са честна игра

Едно проучване установи, че дакрифилията се среща както при мъже, така и при жени, но това е първото проучване от този вид. Не е ясно кой изпитва това изкривяване по-често и защо, или дали сексуалната им ориентация е фактор, чиито сълзи ги възбуждат.

Някои изследвания показват, че мъжете се отблъскват от женските сълзи. В един проучване, мъжете, които подушват женски сълзи, съобщават за по-ниска сексуална възбуда. Химиосигналите от сълзите могат да намалят сексуалното желание на някои мъже. За други може да го увеличи.

Като цяло ролята на хормоните при дакрифилията е неясна.

7. За много хора с изкривяване сълзите са вълнуващият фактор

Сълзите се стичат по лицето и шията, сълзите се стичат в ъглите на очите, сълзите, които капят от миглите ви — за дакрифилиците сълзите са възбуждащи.

Това може да се дължи на факта, че са възбудени от ситуации, които им позволяват да бъдат състрадателни и съпричастни. Може да е и защото намират емоционалната уязвимост за секси.

Силните чувства на любов също могат да причинят сълзи и това може да доведе до увеличаване на сексуалното желание. Други пък просто се възбуждат от вида на сълзи и плач, независимо от причината.

8. Но може да е и начинът, по който тялото се изкривява

Плачът е много физически акт за повечето хора. Лицето се изкривява. Вратът се напряга. Устните се извиват и надуват. Според хора, публикувани в някои форуми за чат за дакрифилия – и наличните изследвания – извиването на устните по време на плач може да бъде решаващ фактор.

9. Или чувствата, които плачът предизвиква

За някои хора усещането за нужда може да бъде силен емоционален тригер. Тези чувства могат лесно да бъдат преведени в сексуална възбуда.

Имайки това предвид, лесно е да видите как някои хора с това изкривяване съобщават, че се чувстват възбудени или възбудени, когато могат да се впуснат и да утешат плачещия партньор.

Това чувство може да е продължение на инстинкт, който призовава хората да утешат плачещия и да помогнат за „оправяне“ на всякакви проблеми. В този случай утеха може да бъде сексът.

10. Или актът да гледате как някой показва толкова силни емоции

За някои хора с дакрифилия включването е резултат от това, че виждат как друг човек изпитва силни емоции, а не просто става свидетел на сълзи, стичащи се по лицето.

Гледането на някого да изпитва силно чувство – то може да бъде гняв, тъга, агресия, скръб – може да предизвика възбуда. Ако последват сълзите, включването може да е още по-силно.

11. Или силата да предизвикаш такава силна емоция от другия човек

Ако сте в играта на сила, да гледате как друг човек изпитва силни емоции в резултат на нещо, което сте казали или направили, може да бъде мощно възбуждане.

По време на някои сексуални сценарии, властен човек може да се опита да предизвика сълзи или емоционални реакции от своя подчинен. Това може да бъде вълнуващо за едната или за двете страни.

12. Или микс от всичко по-горе

Тъй като изследванията са много ограничени, не е ясно защо хората изпитват дакрифилия. Може да е комбинация от емоционални и физически елементи.

Може също да е пряк резултат от сълзи и физическите промени на лицето и тялото, които се случват по време на плач.

Или може да е свързано с нещо, което изследователите все още не са определили.

13. Както при всяко пречупване, съгласието е от ключово значение

Повечето хора с този конкретен изкривяване няма да се възбудят, след като гледат непознат да плаче в киното или като видят някой засрамен от побойник (въпреки че е възможно).

Необходим е елемент на съгласие – особено при активни сексуални сценарии.

Няма значение дали сте страничен наблюдател на чужда сексуална среща, участвате в игра на власт със собствен партньор или някъде по средата: всяко действие, което предприемате, изисква съгласието на всички замесени.

14. Има много неща, които не знаем

Информацията за дакрифилията е ограничена, но се появяват повече изследвания, тъй като изследователите на сексуалното здраве и лекарите започват да разбират тези сексуални предпочитания.

В момента не е ясно за какво става дума за плач, който е толкова възбуждащ. Също така не е ясно защо някои хора се възбуждат от емоционален катарзис, докато други се възбуждат, като гледат друг човек да плаче или като карат партньора си да плаче.

По-нататъшните изследвания могат да помогнат да се отговори на тези и други въпроси.

15. Ако се интересувате да научите повече

Има само няколко добри ресурса за хора, които се интересуват от дакрифилия. Може да ви е полезно да започнете с организации и форуми като Crying Lovers, FetLife и CollarChat.

Всеки сайт предлага приветствени форуми за много различни изкривявания и фетиши, включително дакрифилия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss