10 начина да подобрите усмивката си

Запазете естествения си блясък

Усмивката ви е едно от първите неща, които хората забелязват за вас. Здравата усмивка не винаги се постига за една нощ, но изисква различни методи, за да помогне за създаването и поддържането. Ето 10 лесни неща, които можете да направите, за да подобрите външния вид и здравето на зъбите си.

Нишка всеки ден

Конецът за зъби премахва зъбната плака между зъбите и излиза под венците, където четката за зъби не може да достигне. Ежедневното почистване с конец помага за предотвратяване на кариес и гингивит. Когато се оставят сами, плаката и зъбният камък се натрупват под повърхността на венците. Това може да причини пародонтоза, което води до разрушаване на костите и загуба на зъби.

За да използвате конец правилно, увийте плътно конец около пръста си и го поставете в пространството между зъбите. Внимателно го плъзнете нагоре и надолу под венците два до три пъти. Ако се появи кървене, това най -вероятно се дължи на гингивит или заболяване на венците. При ежедневна употреба на конец, кървенето, свързано с лек до умерен гингивит, обикновено спира след около две седмици.

Ако просто не можете да понасяте конец, опитайте иригатор за уста. Това устройство пръска вода или вода за уста, за да премахне плаката и храната между зъбите и под линията на венците.

Вижте вашия хигиенист два пъти годишно

Редовното почистване на всеки шест месеца спомага за подобряване на здравето на устната кухина и красива усмивка. Когато почистването ви е нередовно, можете да развиете пародонтоза. Това може да причини неприятно подуване, отдръпване и кървене на венците. Той също е свързан със здравословни състояния като инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване, преждевременно раждане и сънна апнея.

В допълнение към премахването на петна и зъбен камък от зъбите, вашият дентален хигиенист ще изследва и здравословни състояния като високо кръвно налягане и рак на устната кухина. Тъй като много здравословни състояния се проявяват в устата, вашият зъболекар и хигиенист могат да ви информират за проблеми, които трябва да проследите с Вашия лекар.

Отказвам пушенето

Пушенето причинява оцветяване на зъбите. Петното от дим понякога е повърхностно петно, което може да се полира, но също така може да попие дълбоко в емайла.

Пушенето също уврежда здравите венци, което ги кара да се отдръпнат и да развият големи джобове около зъбите. Това прави зъбите да изглеждат по -дълги и създава тъмни пространства между тях. Тютюнопушенето също затруднява много обратната болест на венците.

Ограничете кафето, чая и червеното вино

Напитки като кафе, чай и червено вино са известни с оцветяване на зъбите. Подобно на пушенето, тези напитки могат да натрупат повърхностно петно, което вашият зъболекар или хигиенист може да изглади. Но те също могат да причинят вътрешно оцветяване на зъбния емайл.

Пиенето през сламка може да помогне за намаляване на петна по зъбите ви и може да помогне за намаляване на риска от кариес. Също така може да ви помогне да изплаквате устата си често с вода, така че тъмната течност да не седи на зъбите ви дълго време между храненията.

Изберете избелващите продукти внимателно

В зависимост от вашите нужди, на разположение са разнообразни избелващи продукти: гел химикалки, изплаквания, пасти за зъби, ленти, тави без рецепта, тави по поръчка и лазерно избелване. Въпреки че изборът може да бъде преобладаващ, всеки тип може да има специфични предимства, които да ви помогнат да се насочите към проблемните области. Избелващите пасти за зъби и изплаквания са добри за любителите на кафе и чай. Гел химикалките са добри за докосване на малки участъци, като зъб, който се е изместил назад и събира повече петна. Персонализираните тави и лазерното избелване осигуряват професионално избелване на сила и предлагат най -драматичните резултати.

Купете качествена четка за зъби

Най -качествените електрически четки за зъби са клинично показано за премахване на повече плака и постигане на по -здрави венци от стандартните ръчни четки за зъби. Много от тях вече предлагат режими за избелване и чувствителни зъби. Телата на четката за зъби са създадени да издържат години, докато главите могат да се сменят рутинно с напредване на възрастта или за споделяне между членовете на семейството.

Ако не сте готови да отделите тестото за електрическа четка за зъби, не забравяйте да закупите ръчна четка с мека четина. Докато четките със средна и твърда четина са лесно достъпни на пазара, денталните специалисти категорично съветват да не се използва. По -твърдите четина и агресивното четкане причиняват отдръпване на венците и могат да носят емайл далеч от зъбите.

Пии много вода

Водата е най -здравословната напитка за усмивката и тялото ви. Помага за почистване на зъбите и предотвратява кариеса. Водата от чешмата е най -добрият избор, тъй като има препоръчителната доза флуорид. Много пъти бутилираната вода идва от източник, където нивата на флуорид не се контролират или изобщо не съдържат флуорид. Здравословното ниво на флуорид насърчава здравето на зъбите и предотвратява кариеса.

Честата консумация на кисели или сладки напитки може драстично да увеличи скоростта на разпадане. Спортистите бързо се превръщат в рискова група, тъй като въздействието на спортните напитки влияе върху зъбите им.

Подобрете другите си здравословни условия

Състояния като високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и бруксизъм (известни още като скърцане със зъби) могат да повлияят на здравето и външния вид на вашата усмивка. Когато тялото е напрегнато от едно здравословно състояние, е по -трудно да се лекува друго.

Вместо да прикривате симптомите, можете да помогнете за подобряване на здравето си чрез превантивни методи. Правилното хранене и упражненията могат драстично да подобрят външния вид на тялото, зъбите и венците.

Направете своевременно лечение на зъбите

Зъбните състояния никога не се коригират сами. Кариесът, оставен без лечение, може лесно да превърне малка кухина в голям зъбен абсцес. Там, където една малка пломба може да е била всичко, което е необходимо, сега може да изисква коренов канал и корона.

Лечението на кариеса ви по -рано означава, че ще имате нужда от по -малки и по -малко инвазивни зъбни възстановявания. Това помага да се поддържа структурата и стабилността на зъба и да се намалят разходите за лечение. Ако не се лекува, кариесът може да се разпространи в други зъби и може да причини инфекции в останалата част от тялото ви.

Мийте зъбите си два пъти на ден

Това е даденост, но много хора все още трябва да бъдат напомнени да си мият зъбите поне два пъти на ден. Тъй като плаката може да се втвърди в зъбен камък, честото миене помага на зъбите да останат по -бели и по -здрави, отколкото при хора, които мият по -рядко.

Важно е и как четкате. Наклонете четините към линията на венците под ъгъл от 45 градуса, с достатъчно налягане, за да направите тъканта по-светъл цвят. Внимателно правете малки удари, като се фокусирате само върху един или два зъба наведнъж. Това ще поддържа венците ви здрави и ще премахне най -много плака.

Формирайте добри навици за страхотна усмивка

Може да отнеме известно време, преди да започнете да забелязвате промени от избелването или подобрената устна хигиена. Въпреки че тези промени не идват за една нощ, те със сигурност си заслужават времето и усилията, както за вашата усмивка, така и за цялостното ви здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss