10 въпроса, които да зададете на Вашия лекар относно хипертрофичната кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) е сърдечно заболяване, което затруднява сърцето да изпомпва кръв. Ако вие или ваш близък сте били диагностицирани, важно е да знаете какви въпроси да зададете на вашия екип за грижи.

Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) е вид сърдечно заболяване, което причинява необичайно удебеляване и уголемяване на стените на основната помпена камера на сърцето (лявата камера).

Това може да направи сърдечния мускул по-малко гъвкав и да намали способността му да поема и изпомпва кръв, докато бие.

Тъй като HCM е (хронично) състояние през целия живот, важно е да поддържате връзка с Вашия лекар и други членове на Вашия здравен екип. Помислете за следните въпроси, за да започнете разговора.

Какво причинява HCM?

HCM най-често е наследствен. Смята се, че се причинява от анормални гени в сърдечния мускул, което води до уголемяване и удебеляване на лявата камера.

Докато 1 на 500 се смята, че хората имат HCM, някои хора може дори да не знаят, че имат това състояние.

Ако HCM е генетичен, трябва ли да се тревожа за децата и членовете на семейството си?

HCM е вид сърдечно заболяване, което може да се появи в семейства. Ако имате родител или друг близък роднина с анамнеза за сърдечно заболяване, добра идея е да попитате Вашия лекар за риска от развитие на HCM.

Освен това, ако сте диагностицирани с HCM, може да помислите да говорите с лекаря на детето си относно рисковете. Обмислете да обсъдите диагнозата си с вашите родители или братя и сестри, за да могат и те да говорят с лекарите си.

The Американската сърдечна асоциация и Американският колеж по кардиология препоръчваме генетично изследване за деца и членове на семейството на някой с HCM.

Какви са видовете HCM?

Има два вида HCM: обструктивен и необструктивен.

Обструктивният HCM е най-често срещаният тип. Ако сте диагностицирани с обструктивен HCM, това означава, че лявата камера се е удебелила до точка, в която кръвният поток през аортата, основната артерия на сърцето, е възпрепятстван.

Ако имате необструктивен HCM, може да имате удебеляване на сърдечния мускул, но то не се е развило до точка, в която кръвният поток е блокиран.

Какви симптоми може да причини HCM?

HCM не винаги причинява симптоми, поради което някои хора може да не осъзнаят, че имат това сърдечно заболяване, докато лекар не го открие.

Когато симптомите се появят, те може да са леки в началото или да се развият с течение на времето, докато състоянието ви прогресира. Симптомите могат да включват:

 • неправилен сърдечен ритъм (аритмия)
 • болка в гърдите
 • умора
 • задух
 • замаяност или припадък
 • подуване на корема или долните крайници

Как се лекува HCM?

Основната цел на лечението на HCM е да помогне за намаляване на симптомите, като същевременно евентуално предотврати усложнения. Това е най-често при обструктивни форми на заболяването.

Възможностите за лечение на HCM могат да включват:

 • лекарства за понижаване на сърдечната честота, като бета-блокери или блокери на калциевите канали
 • мавакамтен (Camzyos), лекарство, одобрено от FDA през 2022 г за лечение на обструктивен, симптоматичен HCM
 • имплантируем кардиовертер-дефибрилатор (ICD), устройство, използвано за наблюдение и лечение на потенциално опасни аритмии

Ще изпитам ли странични ефекти от лечението?

Възможно е да изпитате странични ефекти от някои лекарства, използвани за лечение на HCM.

Лекарствата за понижаване на сърдечната честота могат да причинят:

 • световъртеж
 • главоболие
 • стомашен дискомфорт
 • подуване на долните крайници
 • умора
 • еректилна дисфункция

Замаяност и припадък също са възможни странични ефекти от приема на Camzyos за обструктивна HCM.

Тъй като тези нежелани реакции са подобни на симптомите на HCM, важно е да докладвате всички нови симптоми на вашия екип за грижи. Те могат да помогнат да се определи дали това е страничен ефект от лекарството или знак, че вашият HCM прогресира.

Също така, не спирайте да приемате лекарства, отпускани с рецепта, без първо да ги обсъдите с вашия екип за грижи. Лечението с HCM е важно за намаляване на риска от потенциално животозастрашаващи усложнения като инфаркт и инсулт.

Имам ли нужда от операция с HCM?

Хирургията се обмисля само ако изпитвате тежки симптоми на сърдечна недостатъчност в резултат на HCM въпреки лечението.

Операцията на открито сърце може да бъде опция, ако имате значителна обструкция и симптомите ви не се подобряват с лекарства и промени в начина на живот.

Септалната миектомия е операция на отворено сърце, при която хирургът премахва част от удебеления сърдечен мускул.

Алкохолната септална аблация е по-малко инвазивно лечение, което кардиолозите извършват. По време на процедурата в сърцето се вкарва катетър и се инжектира алкохол, за да причини белези и да намали размера на удебелената преграда.

Сърдечна трансплантация може да се обмисли само ако имате краен стадий на сърдечно заболяване.

Трябва ли да променя навиците си за хранене и упражнения?

В допълнение към лечението, Вашият лекар може да препоръча промени в диетата и упражненията.

От диетична гледна точка те може да препоръчат да се ядат повече храни на растителна основа и да се ограничи захарта, наситените мазнини и добавената сол. Може също да помислите за средиземноморска диета, която се фокусира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин и риба. Поддържането на добра хидратация и избягването на дехидратация също са важни.

Редовната тренировъчна програма също се счита за част от здравословния за сърцето начин на живот. Но при HCM лекарят може да препоръча да се съсредоточите върху умерени тренировки, като ходене, вместо енергични, които биха могли да натоварят допълнително сърцето ви.

Обсъдете всеки вид състезателен спорт или по-енергични упражнения с Вашия лекар, преди да участвате.

Трябва ли да направя други промени в начина си на живот с HCM?

Можете също да се възползвате от други промени в начина на живот, които могат да помогнат на сърцето ви, както и на цялостното ви здраве. Говорете с Вашия лекар за:

 • поддържане на умерено телесно тегло
 • управление на стреса
 • колко сън е идеален за вас
 • отказване от пушенето, ако пушите
 • дали е безопасно да се пие алкохол умерено

Как ще изглежда HCM в дългосрочен план?

Въпреки че диагнозата HCM може разбираемо да предизвика безпокойство, важно е да знаете, че повечето хора с това състояние имат положителна дългосрочна перспектива. С лечение и промени в начина на живот, човек може също да достигне това, което научно се счита за типична продължителност на живота.

Важно е да се отбележи, че някои хора може да са по-податливи на тежки сърдечни усложнения с HCM. Говорете с Вашия лекар за подобни рискове, особено ако имате фамилна анамнеза за инфаркт, инсулт или сърдечен арест.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss