10 въпроса, които да зададете на Вашия лекар относно болестта на Crohn’s

Вие сте в кабинета на Вашия лекар и чувате новината: Имате болест на Crohn. Всичко ви изглежда като размазване. Едва си спомняте името си, камо ли да зададете достоен въпрос, който да зададете на Вашия лекар. Това е разбираемо за диагноза за първи път. Отначало вероятно просто искате да знаете какво е заболяването и какво означава за начина ви на живот. За последващата ви среща ще трябва да зададете по-фокусирани въпроси за това как да управлявате заболяването си.

Ето 10 въпроса, които ще ви помогнат да се съсредоточите върху лечението си:

1. Може ли някакво друго заболяване да причини симптомите ми?

Болестта на Crohn е свързана с други заболявания на червата, като улцерозен колит и синдром на раздразнените черва. Трябва да попитате Вашия лекар защо смятат, че имате болест на Crohn и ако има някакъв шанс това да е нещо друго. Различните заболявания изискват различно лечение, затова е важно Вашият лекар да е задълбочен и да проведе много тестове, за да изключи всичко останало.

2. Какви части на червата ми са засегнати?

Болестта на Crohn може да засегне всяка част от стомашно -чревния тракт, включително:

  • уста
  • стомаха
  • тънко черво
  • дебело черво

Можете да очаквате различни симптоми и странични ефекти от лезии в различни части на стомашно -чревния тракт, така че е полезно да знаете къде точно се намира вашето заболяване. Това също може да определи на кой курс на лечение ще реагирате най -добре. Например, ако вашият Crohn е в дебелото черво и не реагира на лекарства, може да се наложи операция на дебелото черво.

3. Какви са страничните ефекти на лекарствата, на които съм?

Ще Ви бъдат приложени силни лекарства за борба с болестта на Crohn и е важно да внимавате за странични ефекти, когато ги приемате. Например, вероятно ще вземете стероид, като преднизон, и един от страничните ефекти от него е наддаването на тегло. Други лекарства имат различни странични ефекти, за които трябва да сте наясно. Някои лекарства дори ще изискват редовно да правите кръвни изследвания, за да сте сигурни, че няма да станете анемични. Преди да започнете ново лекарство, не забравяйте да поговорите с Вашия лекар за възможните нежелани реакции, за да знаете на какво да внимавате.

4. Какво се случва, ако спра да приемам лекарствата си?

Тъй като някои лекарства могат да причинят нежелани странични ефекти, някои хора решават да спрат да ги приемат. Важно е да попитате Вашия лекар какви са последствията от прекратяването на Вашето лекарство. Вероятно ще трябва да се справите с обострянето на болестта на Crohn, но още по-лошото е, че може да унищожите част от червата си и да се нуждаете от операция, ако спрете да приемате лекарствата си изцяло. Липсващото лекарство се случва от време на време, така че не забравяйте да попитате Вашия лекар как да се справите и с пропуснатите дози.

5. Какви симптоми сигнализират за спешен случай?

Болестта на Crohn може да причини смущаващи симптоми, като неконтролируема диария и коремни спазми, но също така може бързо да се превърне в животозастрашаващо заболяване. Стриктури или стесняване на червата могат да възникнат и да причинят запушване на червата. Ще имате остра коремна болка и изобщо няма изхождане. Това е само един вид спешна медицинска помощ от Crohn’s. Накарайте Вашия лекар да обясни всички други възможни спешни случаи и какво трябва да направите, ако те се случат.

6. Какви лекарства без рецепта мога да приема?

При постоянна диария може да се изкушите да приемете лоперамид (Imodium), но е важно първо да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че всичко е наред. По същия начин, ако се чувствате запек, приемането на слабителни понякога може да бъде повече вредно, отколкото полезно. Нестероидните противовъзпалителни средства, като ибупрофен, обикновено не се препоръчват за тези с болестта на Crohn поради странични ефекти. Важно е да попитате Вашия лекар за всички лекарства без рецепта, които трябва да избягвате по време на лечението.

7. Какъв тип диета трябва да имам?

Въпреки че няма специфична диета за хора с болестта на Crohn, важно е да имате здравословна, балансирана диета. Много хора с болестта на Crohn често изпитват огромна загуба на тегло поради постоянна диария. Те се нуждаят от диета, която им позволява да поддържат теглото си. Ако се притеснявате за диетата си или имате проблеми с теглото си, попитайте Вашия лекар дали можете да бъдете насочени към диетолог. По този начин ще бъдете сигурни, че ще получите всички необходими хранителни вещества.

8. Какви други промени в начина на живот трябва да направя?

Вашият начин на живот може да се промени драстично с диагноза болест на Crohn и някои навици, които имате, всъщност могат да го влошат. Например, пушенето предизвиква възпаление на Крон и не се препоръчва да се пие алкохол с определени лекарства. Ще искате да попитате Вашия лекар дали все още можете да участвате в спортни събития, дейности, свързани с работата, и всякакви други напрегнати дейности. Обикновено не се правят ограничения за полов акт, но може да искате да говорите с Вашия лекар за това как болестта на Crohn засяга тази област от живота Ви.

9. Какви бъдещи лечения ще ми трябват?

През повечето време болестта на Crohn се лекува с медикаменти и корекции на начина на живот, но в някои случаи е необходима операция, за да накара болестта да премине в ремисия. Попитайте Вашия лекар каква е вероятността от операция и вида на операцията, от която може да се нуждаете. Някои операции премахват болните части на червата, оставяйки само белег. Въпреки това, някои операции изискват премахване на цялото ви дебело черво, което ви дава торба за колостомия до края на живота ви. Най -добре е предварително да знаете какви са вашите възможности за операция.

10. Кога трябва да насроча допълнителна среща?

След като приключите с разпита с Вашия лекар, трябва да насрочите среща за проследяване. Дори ако се чувствате добре и нямате пристъпи, все пак ще трябва да знаете колко често трябва да посещавате Вашия лекар. Трябва също да знаете какво да правите в случай на обостряне и кога да посетите лекар, ако започнете да имате проблеми с лечението. Ако лекарствата Ви спрат да действат или не се чувствате добре, попитайте Вашия лекар кога трябва да се върнете в офиса.

Болест на Крон

Болестта на Crohn може да бъде болезнено и смущаващо състояние, но можете да се справите с него и неговите обостряния, като работите с Вашия лекар и ги посещавате редовно. Вие и Вашият лекар сте екип. И двамата трябва да сте на една и съща страница, що се отнася до вашето здраве и състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss