Язви и болест на Крон

Общ преглед

Болестта на Crohn е възпаление на стомашно -чревния (GI) тракт. Той засяга най -дълбоките слоеве на чревните стени. Развитието на язви или открити рани в стомашно -чревния тракт е основен симптом на болестта на Crohn.

Според американската фондация Crohn’s и Colitis до 700 000 американци имат болест на Crohn. Всеки може да има болест на Crohn, но най -вероятно ще засегне хора на възраст между 15 и 35 години.

Какви видове язви могат да възникнат, ако имате болест на Crohn?

Язви, които се появяват при болестта на Crohn, могат да се появят от устата до ануса, включително:

 • хранопровод
 • дванадесетопръстника
 • апендикс
 • стомаха
 • тънко черво
 • дебело черво

Болестта на Crohn рядко засяга:

 • уста
 • стомаха
 • дванадесетопръстника
 • хранопровод

Подобно състояние е улцерозен колит, който засяга само дебелото черво.

Например, може да имате язви в дебелото черво, ако имате болестта на Crohn. Може също да имате низ от язви само в една част на дебелото черво. В други части на стомашно -чревния тракт язвите могат да съществуват в клъстери, разделени от непокътната, здрава тъкан. Хроничното възпаление може да доведе и до язви в областта на гениталиите или ануса.

Язви в устната кухина

Афтозни язви

Понякога хората с болестта на Crohn ще развият болезнени рани в устата. Те са известни като афтозни язви. Тези язви в устата обикновено се появяват по време на обостряне на чревно възпаление. Те могат да приличат на обикновена афта. Понякога могат да се появят много по -големи язви.

Вегетационен пиостоматит

Вегетационният пиостоматит е рядък. Той причинява множество абсцеси, пустули и язви в устата. Може да възникне при възпалително заболяване на червата (IBD) или болест на Crohn. Можете да приемате перорални и локални кортикостероиди, както и така наречените „имуномодулиращи“ лекарства, за лечение на тези рани.

Язви в устата поради странични ефекти на лекарства

Понякога оралните язви могат да бъдат страничен ефект от лекарства, които лекуват болестта на Crohn и IBD. Тези лекарства могат да причинят млечница, гъбична инфекция в устата.

Какви са симптомите на язви?

Язвите от Crohn’s могат да имат няколко симптома:

Фистула

Язвата може да създаде фистула, ако пробие чревната ви стена. Фистулата е необичайна връзка между различни части на червата или между червата и кожата или друг орган, като пикочния мехур. Вътрешната фистула може да накара храната да заобиколи напълно областите на червата. Това може да доведе до неадекватно усвояване на хранителните вещества. Външните фистули могат да причинят изтичане на червата върху кожата. Това може да причини животозастрашаващ абсцес, ако не се лекувате за него. Най -често срещаният вид фистула при хора с болестта на Crohn се появява в аналната област.

Кървене

Видимото кървене е рядко, но може да възникне, ако язва се тунелира в голям кръвоносен съд или артерия. Обикновено тялото действа бързо, за да запечата кървящия съд. За много хора това се случва само веднъж. Въпреки това, може да се наложи операция, ако кървенето се случва често.

Рядко човек с болестта на Crohn ще изпита внезапно, масивно кървене. Кървенето може да възникне по всяко време, включително по време на обостряне или докато болестта е в ремисия. Масивен кръвоизлив обикновено изисква животоспасяваща операция за отстраняване на болния сегмент на дебелото черво или стомашно-чревния тракт или за предотвратяване на друг животозастрашаващ кръвоизлив в бъдеще.

Анемия

Дори когато няма видимо кървене, болестта на Crohn може да доведе до желязодефицитна анемия, ако причинява множество язви в тънките черва или дебелото черво. Може да възникне продължителна, нискостепенна, хронична загуба на кръв от тези язви. Ако имате болест на Crohn, която засяга илеума, или ако сте претърпели операция за отстраняване на част от тънките черва, наречена илеум, може да развиете анемия поради невъзможност да усвоите достатъчно витамин В-12.

Какви са възможностите за лечение на язви?

Имуносупресори

Имунният отговор на тялото ви може да причини възпаление. Имуносупресорите са лекарства, които потискат имунния отговор.

Кортикостероидите са лекарства, които потискат имунната система, за да намалят появата на възпаление и язви. Можете да ги приемате орално или ректално. Въпреки това, Фондацията на Crohn’s и Colitis of America съобщава, че те могат да имат странични ефекти и лекарите са склонни да не ги предписват в дългосрочен план, ако е възможно. Вероятно Вашият лекар ще добави втора линия лекарства, които потискат имунната Ви система.

Ако имате болест на Crohn, която не е реагирала на кортикостероиди или е в ремисия, Вашият лекар може да Ви предпише друг вид имуносупресор като азатиоприн или метотрексат. Обикновено са необходими три до шест месеца, за да се получи отговор от тези лекарства. Тези лекарства могат да увеличат риска от рак и вирусни инфекции като херпес и цитомегаловирус. Трябва да обсъдите рисковете с Вашия лекар.

Други лечения

Допълнителните лечения за болестта на Crohn включват следното:

 • В случай на язви в устата, локален анестетик като лидокаин може да помогне за облекчаване на болката. Ако получите локална упойка, вероятно тя ще бъде смесена с локален кортикостероид.
 • Биологичните терапии като инфликсимаб и адалимумаб са други възможни лечения за болестта на Crohn.
 • Вашият лекар може също да Ви предпише антибиотици, които помагат за намаляване на броя на бактериите в червата и намаляване на възпалението.

Хирургия

Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на част от червата, която има много язви. Вашият лекар не може да излекува болестта на Crohn с операция, но операцията може да помогне за облекчаване на симптомите. Резекцията на илеума е процедура, при която Вашият лекар премахва част от тънките черва, наречена илеум. Ако сте имали резекция на илеума или имате тежка болест на Крон на илеума, ще трябва да приемате витамин В-12.

За вкъщи

Болестта на Crohn е хронично състояние. Няма налично лечение, но много хора могат успешно да се справят със симптомите си. Язвите са особено болезнен симптом на заболяването. Можете да намалите колко често и колко дълго траят с медицинско лечение и управление на начина на живот. Попитайте Вашия лекар за промени в начина на живот и медицински лечения, които могат да работят за Вашето състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss