Шум в ушите и сънна апнея: Как са свързани?

Лечението на сънна апнея понякога може да помогне за облекчаване на симптомите на шум в ушите. Физическата активност и отказването от цигарите могат да помогнат, както и CPAP машини или уреди за устна кухина.

Мъж лежи в леглото със затворени очи, вероятно страда от сънна апнея и шум в ушите.
Гети изображения/skaman306

Сънната апнея е често срещано здравословно състояние, за което е известно, че причинява симптоми като хъркане и сънливост през деня. Може също така да ви изложи на повишен риск от сърдечни заболявания и други хронични състояния. Може също да има връзка с тинитус, състояние, което причинява звън в ушите ви.

Изследователите смятат, че увреждането на клетките от загуба на кислород през нощта може да бъде една от причините, поради която сънната апнея може да увеличи риска от шум в ушите, както и загуба на слуха от многократно излагане на силно хъркане.

За хора с шум в ушите и сънна апнея, лечението на двете състояния наведнъж понякога може да бъде от полза. Тази статия ще предостави повече информация за връзката между тези две състояния и леченията, които могат да помогнат.

Има ли връзка между сънна апнея и шум в ушите?

Изследванията показват, че сънната апнея и шумът в ушите обикновено съществуват едновременно.

А 2016 проучване установи, че приблизително 30% от хората със сънна апнея също са имали шум в ушите. Още едно изследване година по-късно правят подобни констатации, с по-висока честота на хора с тинитус, които също изпитват нарушения на съня.

Има няколко възможни причини за тази връзка.

Една от основните теории е свързана със загубата на кислород, която възниква, когато човек има сънна апнея. Хората със сънна апнея спират да дишат през нощта. Това води до понижено общо ниво на кислород в тялото, което може да увреди клетките в ушите. Това увреждане може да доведе до шум в ушите.

Друга теория е свързана с силно хъркане свързани със сънна апнея. Честото излагане на силни шумове е известен рисков фактор за тинитус. Така че е възможно нощното хъркане да доведе до шум в ушите.

Шумът в ушите кара хората да чуват звънене, бръмчене или свирене в едното или двете уши.

За повечето хора този звук е по-забележим в тиха среда. Това може да направи шума в ушите да изглежда по-силен и по-разрушителен през нощта, което затруднява съня.

В каква позиция трябва да спите с шум в ушите?

Не можете напълно да излекувате или премахнете шума в ушите с позицията си на сън. Някои експерти по съня обаче препоръчват повдигане на главата по време на сън.

Това може да намали задръстванията, които може да имате, и може да направи звуците от шум в ушите по-малко забележими.

Какво състояние трябва да лекувате първо?

Отговорът кое състояние да се лекува първо, за да се лекува шум в ушите, зависи от основната причина за вашия шум в ушите.

Понякога и двете състояния са хронични. Лекарят може да ви помогне да диагностицирате и да ви напътства при лечението на всяко състояние индивидуално или колективно. Може дори да поискат да се обърнат към двамата едновременно за най-добър резултат.

В други случаи тинитусът може да бъде резултат от лечими състояния като:

 • запушвания на ушите
 • ушни инфекции
 • наранявания на главата
 • наранявания на врата
 • загуба на слуха
 • нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ).

 • някои лекарства, включително антибиотици, диуретици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Когато шумът в ушите е свързан с един от тези фактори, той често може да бъде решен бързо. В тази ситуация първо ще се лекува.

Ако тинитусът не е свързан с лечимо състояние, Вашият лекар ще оцени симптомите Ви, за да определи какво трябва да се лекува първо.

В много случаи лечението на сънна апнея може да помогне за намаляване на симптомите на шум в ушите, така че Вашият лекар може да започне лечение на сънна апнея преди всяко лечение на шум в ушите. Вашият план обаче ще бъде индивидуален и базиран на вашите нужди.

Ще помогне ли лечението на шум в ушите при сънната ви апнея?

Малко вероятно е лечението на шум в ушите да помогне директно на сънната апнея.

Въпреки това, лечението на шум в ушите може да ви помогне да получите по-добър нощен сън. Това може да ви помогне да постигнете някои от промените в начина на живот, които често лекуват сънна апнея, като например увеличаване на физическата активност и постигане на здравословно тегло.

Обичайните лечения за шум в ушите включват:

 • слухови апарати
 • почистващи средства за уши
 • лекарства

Можете да научите повече за лечението на шум в ушите в тази статия.

Обратно, лечението на сънна апнея може да има по-директен ефект върху шума в ушите.

Увеличаването на кислорода в тялото ви и спирането на хъркането понякога може да помогне за облекчаване на симптомите на шум в ушите. Това означава, че лечението на сънна апнея също може да помогне при симптомите на шум в ушите.

Обичайните лечения за сънна апнея включват:

 • отказване от пушенето
 • машини за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).

 • орални апарати

Изглежда има връзка между тинитус и сънна апнея. Възможно е връзката да се дължи на загубата на кислород, която възниква, когато хората имат сънна апнея, тъй като загубата на кислород може да увреди клетките в ухото и да причини шум в ушите. Възможно е също така дългосрочното излагане на силен звук, като хъркане, да причини загуба на слуха, водеща до шум в ушите.

Точната връзка все още не е ясна, но лечението на сънна апнея понякога може да помогне за облекчаване на симптомите на шум в ушите.

Леченията за сънна апнея могат да включват промени в начина на живот, като увеличаване на физическата активност, постигане на здравословно тегло и отказване от тютюнопушене, заедно с медицински интервенции като CPAP машини и орални уреди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss