Чести инфекции по време на бременност

По време на бременността хората се тревожат повече за заразяване с инфекции и как те могат да повлияят на развиващото се бебе.

Вагиналните инфекции, включително инфекциите с дрожди, са често срещани по време на бременност и обикновено не са причина за безпокойство. Маточните инфекции обаче могат да доведат до повече усложнения.

Тази статия описва често срещаните инфекции по време на бременност, как те могат да повлияят на бебето и как да ги предпазите от развитие.

Вагинални инфекции по време на бременност

Бременните жени са по-уязвими към определени инфекции и могат да развият по-тежки усложнения, ако инфекциите не се лекуват. Всеки, който има дори незначителна инфекция по време на бременност, трябва да говори с лекар или акушерка.

Типичните вагинални инфекции по време на бременност включват:

Вагинални дрожди инфекции

Сърбежът около влагалището е често срещан симптом на вагинална гъбична инфекция.
Сърбежът около влагалището е често срещан симптом на вагинална гъбична инфекция.

Вагиналните гъбични инфекции се причиняват от гъбички, наречени Кандида. Тези инфекции обикновено се появяват по време на бременност поради промени в имунната система, повишено производство на гликоген и по-високи нива на естроген.

Според доклад от 2015 г. около 20% от всички жени имат Кандида, която се повишава до 30% по време на бременност. Изглежда, че тази инфекция е по-често срещана през втория и третия триместър.

Най-честите симптоми на вагинална гъбична инфекция включват:

 • сърбеж около вагината или вулвата
 • дебел, бял, подобен на извара вагинален секрет
 • миризма на хляб или бира, идваща от влагалището
 • болка или усещане за парене във или около вагината
 • болка или усещане за парене по време на полов акт

Хората могат да използват лекарства без рецепта или лекарства без рецепта за лечение на вагинална гъбична инфекция. Въпреки това, всеки, който е бременна, не трябва да използва тези лекарства, без първо да говори с лекар или акушерка.

Важно е да се постави диагноза преди започване на лечението, тъй като други инфекции, като бактериална вагиноза и хламидия, могат да бъдат объркани с гъбични инфекции.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза (BV) е лесно лечима бактериална инфекция във влагалището. Симптомите включват:

 • сърбеж, усещане за парене или болка във влагалището или вулвата
 • рибна миризма, идваща от влагалището
 • лоша миризма, която се влошава след полов акт
 • голямо количество тънки, сиво оцветени вагинални секрети

Ако BV не се лекува по време на бременност, това може да причини преждевременно раждане, преждевременно раждане и бебета с по-ниско тегло.

Стрептококи от група В (GBS)

Стрептококи от група В (GBS) е група бактерии, които идват и си отиват в тялото, но често зачестяват влагалището и ректума. Тези бактерии обикновено не причиняват симптоми или дори инфекция. Въпреки това жените, които имат GBS в тялото си, когато раждат, могат да го предадат на своите бебета.

Майките, които имат GBS, ще го предадат на своите бебета в 1% до 2% от случаите. Макар и необичайно, GBS при новородено може да бъде фатално.

Тестването между началото на седмица 36 и края на седмица 37 от бременността може да открие GBS и е стандартна част от повечето пренатални грижи.

Лечението с антибиотици чрез игла във вена (интравенозни антибиотици) може значително да намали риска от преминаване на GBS инфекция към бебето.

Инфекции на матката по време на бременност

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2020/02/322210_1100-1100x628.jpg

Инфекцията в матката може да бъде опасна по различни причини. Инфекцията може да засегне плацентата, да навреди на развиващото се бебе, да причини преждевременно раждане или да доведе до аномалии при раждането.

Маточните инфекции също могат да направят труда по-опасен и труден. Някои хора изпитват органна недостатъчност и други животозастрашаващи усложнения.

Маточните инфекции често се развиват, когато бактериите от влагалището пътуват до матката, така че нелекуваната вагинална инфекция е рисков фактор за маточни инфекции. Човек е по-податлив на маточни инфекции, ако мембраните му се спукат по време на раждане.

Лечението се извършва с антибиотици и може да се наложи хоспитализация. Ако по време на раждането се развие треска, лекар или акушерка ще наблюдават плода. Ако симптомите са тежки, лекарят може да препоръча раждане със секцио.

Други инфекции по време на бременност

По време на бременност грипът може да бъде по-тежък.
По време на бременност грипът може да бъде по-тежък.

Бременността причинява много промени в тялото, което прави жените по-податливи на усложнения от много инфекции.

Например, свързаните с хормони кожни промени по време на бременност могат да причинят състояния като екзема или силно суха кожа. Ако кожата се отвори и кърви, може да се развие сериозна инфекция на кожата, като целулит. Рядкото кожно заболяване, наречено синдром на Sweet, също е по-често по време на бременност, отколкото по друго време.

Някои други инфекции, които могат да бъдат по-сериозни по време на бременност, включват:

 • Грипът
 • хепатит Е, който е типично лека вирусна форма на хепатит
 • херпес, включително херпес симплекс вирус (HSV) и варицела зостер вирус (VZV)
 • Листерия, които могат да причинят хранително отравяне
 • дребна шарка
 • ХИВ

Повишеният риск от тези инфекции по време на бременност не е добре разбран, но може да бъде причинен от хормони и други промени, които променят броя на кръвните клетки в тялото. Например в края на бременността Т-клетките, които помагат в борбата с инфекцията, намаляват.

Бременността също води до повишено кръвообращение и изисквания към сърцето. Тези изисквания могат също да влошат усложненията. Например, ако бременна жена развие пневмония от грип, тя може да има по-трудно дишане поради повишените изисквания на плода да постави върху сърцето и белите дробове.

Някои лекарства, които могат ефективно да лекуват често срещаните инфекции, могат да бъдат по-малко безопасни по време на бременност. Затова е важно бременните жени, които имат инфекция, да говорят със своя лекар или акушерка, за да преценят ползите и рисковете от различни възможности за лечение.

Как майчините инфекции засягат бебето?

Многобройни инфекции могат да засегнат развиващото се бебе. За лекарите обаче е трудно да разберат дали и до каква степен ще бъде засегнат плодът.

Инфекциите могат да засегнат развиващото се бебе по един от трите начина:

 • Инфекциите могат да навредят на майката, правейки тялото й по-малко способно да храни бебето или налагайки употребата на лекарства, които могат да навредят на плода.
 • Инфекциите могат директно да навредят на бебето, причинявайки промени, които водят до аномалии при раждането.
 • Инфекциите могат да предизвикат преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Според Националния здравен институт инфекциите, които увреждат развиващото се бебе, включват:

 • бактериална вагиноза, която може да причини преждевременно раждане
 • заразни болести, като хепатит, сифилис, херпес и ХИВ, които могат да заразят плода
 • хламидия, която може да причини очни инфекции и пневмония
 • гонорея, която може да замърси околоплодните води, да причини преждевременно раждане и да доведе до инфекции на очите и възможна слепота
 • пето заболяване, което може да предизвика спонтанен аборт или да причини фетална анемия
 • стрептококи от група В, които могат да причинят тежки усложнения при новородени, а в редки случаи могат да бъдат фатални
 • токсоплазмоза, която може да причини аномалии при раждане и интелектуални увреждания
 • Листерия, които могат да причинят спонтанен аборт, мъртво раждане и аномалии при раждане
 • цитомегаловирус, който често е безвреден, но може също да причини аномалии при раждане и интелектуални увреждания
 • Zika, който обикновено е лек, може да причини загуба на бременност или аномалии при раждане при бебе

Инфекцията Zika, която е болест, пренасяна от комари, може да причини аномалии при раждане и да увеличи риска от мъртво раждане и спонтанен аборт при тези, които имат вируса. Не е ясно обаче защо някои плодове са засегнати, а други не са засегнати.

Други инфекции също могат да навредят на развиващото се бебе, в зависимост от цялостното здраве на бременната жена, кога се е развила инфекцията и дали жената е получила лечение.

Предотвратяване на инфекции по време на бременност

Използването на презерватив може да помогне за предотвратяване на полово предавани инфекции.
Използването на презерватив може да помогне за предотвратяване на полово предавани инфекции.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предоставят някои стратегии за намаляване на риска от развитие на инфекция по време на бременност, включително:

 • избягване на пътувания до райони, където преобладава вирусът Зика, и използване на спрей за бъгове за предотвратяване на ухапвания от комари
 • използване на презерватив и искане от партньор да бъде изследван за полово предавани инфекции (ППИ)
 • мийте ръцете внимателно и старателно
 • избягване на хора, които имат заразни инфекции
 • получаване на ваксина срещу грип
 • избягване на непастьоризирани храни
 • да помолите някой друг да смени котилото
 • тестване за полово предавани болести и стрептокок от група В

Прогноза

Повечето жени, които изпитват инфекция по време на бременност, няма да получат усложнения. Навременното лечение увеличава вероятността от здраво раждане.

Всеки, който изпитва някакви необичайни симптоми по време на бременността си, трябва да говори със своя лекар или акушерка. Пренаталната грижа също е от решаващо значение, тъй като тя може да открие определени инфекции, преди те да причинят симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss