Честите причини за силна болка в коляното

Болки в коляното и активен начин на живот

Повечето хора изпитват болка в коляното в даден момент от живота си. Спортът, упражненията и други дейности могат да причинят мускулни напрежения, тендинит и по -сериозни наранявания на връзки и хрущяли.

Трудно е да се определи точния брой хора, които изпитват болка в коляното през целия си живот, но ние знаем процента на това колко хора изпитват болка, достатъчно силна, за да се обърнат към операция за смяна на коляното: През 2017 г. в Обединеното кралство са извършени 966 000 операции за подмяна на коляното Щати.

Тежестта на болката в коляното може да варира в широки граници и зависи от фактори като причината и възрастта ви. За някои болките в коляното могат да бъдат толкова силни, че ограничават ежедневните дейности. За други лека болка в коляното може да бъде хронична пречка за активния начин на живот, който желаят. Локализацията на болката в коляното също може да варира.

Например, Клиничен вестник на болката установи, че най -често съобщаваното място на болка в коляното е в средата на коляното, в ставата, която свързва бедрената кост с пищяла. Втората най -често срещана област, при която хората изпитват болка в коляното, е в областта на коляното. Някои хора изпитват комбинация от двете.

Ето някои от най -често срещаните състояния и наранявания, които причиняват силна болка в коляното.

Травми на колянните връзки

Ако имате нараняване на връзките в коляното, можете да почувствате болка в коляното. Лигаментите са това, което свързва бедрената кост (бедрената кост) с костите на подбедрицата (пищяла и фибулата). Те държат тези кости заедно и поддържат коляното стабилно.

Навяхвания и разкъсвания на колянните връзки са много чести спортни наранявания и могат да се появят на предната кръстосана връзка (ACL), задната кръстна връзка (PCL) и медиалната колатерална връзка (MCL).

Уврежданията на колянните връзки могат да възникнат и при високоенергийни инциденти, като например автомобилна катастрофа.

ACL лигаментът е основният лигамент, който минава през средата на ставата между бедрената и пищялната кост. Разкъсванията на ACL са най -често срещаният вид увреждане на лигаментите при спортисти.

ACL сълзите могат да възникнат в резултат на нараняване от движения, които се случват в спорта, като например:

 • стартиране или спиране внезапно
 • бърза смяна на посоките
 • скачане и кацане неправилно
 • сблъсък с друг човек

Симптомите на увреждане на колянната става могат да включват:

 • внезапна, силна болка в коляното
 • болка, която продължава при ходене
 • „пукащ“ шум в коляното
 • коляното внезапно „отстъпва“, което ви кара да падате или да се чувствате нестабилни по време на ходене
 • подуване в рамките на 24 часа след първоначалното нараняване

Всяко увреждане на връзката може да доведе до силна болка в коляното и може да изисква операция.

Менискус сълзи

Други наранявания, включително сълзи, могат да възникнат в хрущяла на коляното.

Хрущялът е полутвърда (здрава, но гъвкава) тъкан, която покрива края на костите ви. В допълнение, колянният хрущял включва и двата менискуса от двете страни на ставата: медиален менискус, разположен от вътрешната страна на коляното, и странично менискус, разположен от външната страна на коляното.

Разкъсването на менискуса е често срещано нараняване и обикновено изисква операция. За разлика от нараняване на връзката, което може да се случи по различни начини, разкъсването на менискуса обикновено се случва в резултат на едно -единствено движение. Например, внезапно усукване или завъртане може да причини разкъсване на този колянен хрущял.

Разкъсванията на менискуса са по -чести с напредване на възрастта, тъй като хрущялът става по -слаб и изтънява, така че е по -вероятно да се разкъса. Симптомите на разкъсване на хрущяла в коляното могат да включват:

 • „пукащ“ звук
 • болка в коляното
 • първоначална болка и дискомфорт (въпреки че все още може да ходи)
 • влошаване на болката и сковаността дни след нараняването
 • коляното „издава“
 • улавяне или заключване на коляното

Артрит на коляното

Артритът е състояние, което причинява възпаление и болка в ставите в тялото, но най -често се появява в коляното. Артритът е хронично състояние, което може да се влоши с течение на времето и в крайна сметка да изисква операция.

Трите най-често срещани вида артрит са ревматоиден артрит, посттравматичен артрит и остеоартрит.

Симптомите на артрит в коляното включват:

 • скованост и подуване в коляното
 • затруднено огъване на коляното напълно
 • болка в коляното

Ревматоиден артрит на коляното

Ревматоидният артрит е автоимунно състояние, което причинява възпаление и удебеляване на тъканта около ставата. Хроничното възпаление често води до увреждане и загуба на хрущял.

Ревматоидният артрит се среща при около 0,6 % от населението на САЩ и е два до три пъти по -често при жените.

Симптомите на ревматоиден артрит са подобни на други видове артрит в коляното:

 • скованост
 • болка в коляното
 • подуване на коляното
 • трудно огъване на коляното напълно

Посттравматичен артрит

Посттравматичният артрит може да възникне след сериозно нараняване на коляното, включително фрактури на костите и разкъсвания на връзки. Травми като счупена кост могат да износят ставната повърхност и да причинят артрит с течение на времето.

Травмите на коляното могат да увредят хрущяла в коляното ви с напредване на възрастта, което води до следните симптоми:

 • болка
 • подуване
 • скованост

Остеоартрит на коляното

Най -често срещаният вид артрит е остеоартритът, който е прогресивно износване на хрущяла в колянната става. По -често се среща при хора на възраст 50 и повече години.

След 50 години въздействието на остеоартрита може да се влоши поради натрупаната употреба и износването на хрущяла, което настъпва с възрастта.

Остеоартритът често е резултат от триене на костта върху костта и да, това е толкова болезнено, колкото звучи. Остеоартритът може да бъде причинен и от възраст, тегло, генетика, предишни наранявания, инфекции, заболявания (като тумор или подагра) и някои професии, като строителство и производство.

Симптомите на остеоартрит на коляното включват:

 • болка в коляното
 • ограничен обхват на движение
 • скованост на коляното
 • подуване на ставата
 • нежност на коляното
 • деформация и слабост
 • болка, която се влошава с времето

Според проучване от 2018 г. Изследвания и терапия на артрит, болката в коляното, която продължава повече от 1 година, обикновено се свързва с остеоартрит.

Диагностика на болка в коляното

Лекарите диагностицират артрит и други проблеми с коляното с помощта на рентгенови лъчи и физикална оценка. Ще бъдете попитани за нивото на болката, гъвкавостта и функцията на коляното, нивата на активност, всички минали наранявания или състояния и семейната ви история (например ако някой от вашето семейство има артрит).

Медицинските специалисти също ще използват специални тестове, за да идентифицират вида артрит, засягащ коляното ви. Тези тестове могат да включват:

Кървава работа

Bloodwork може да провери за анти-CCP антитяло, което може да показва ревматоиден артрит. Други антитела могат да бъдат свързани с по -широко разпространено заболяване, като лупус, с възпаление в цялото тяло.

Тестове за течности

Лекарите могат да вземат течност от действителната колянна става, за да я прегледат. Ако течността съдържа кристали на пикочната киселина, това може да означава, че подаграта причинява възпалението и болката. Наличието на бактерии показва, че инфекцията е източникът на тези симптоми.

Образни тестове

Рентгеновите лъчи могат да помогнат за идентифициране на признаци на артрит, като например ако пространството между костите е по-тясно, ако има костни шпори или ако ставата не е подравнена правилно.

CAT сканирането и ЯМР сканирането дават по -подробни изображения съответно на костите и меките тъкани, така че те се използват повече за диагностициране на наранявания и необясним оток. Например, ако Вашият лекар подозира разкъсване на хрущял или лигамент, най -вероятно ще назначи ядрено -магнитен резонанс.

Лечение на болки в коляното от артрит

Болката в коляното обикновено се влошава с напредването на артрита. Много хора с тежка болка от артрит избират да се подложат на операция за облекчаване на симптомите и подпомагане на възстановяването на ставата.

Но операцията не е подходяща за всички. Някои от по-консервативните възможности за лечение на болки в коляното от артрит включват медикаменти и домашни стратегии като упражнения.

Точният план за лечение, препоръчан при болки в коляното, ще зависи от фактори като тежестта на болката, възрастта ви, нивата на активност и всички други медицински състояния, които имате.

Обикновено Вашият лекар ще опита най -малко инвазивния тип лечение, като загуба на тегло и лекарства, и след това ще премине надолу по линията, за да обмисли операция.

Тъй като има много съображения, преди да се обърнете към операцията, е от решаващо значение да обсъдите и проучите всички възможности за лечение с Вашия лекар.

Домашно лечение

 • Отслабване. Отслабването може да помогне за подобряване на болката в коляното, тъй като намалява количеството на теглото върху колянната става. Насоките на Международното дружество за изследване на остеоартрита (OARSI) препоръчват загуба на 5 % от теглото ви за период от 20 седмици.
 • Движение. Ако имате остеоартроза, извършването на укрепващи и разтягащи упражнения за коляното е преди всичко за подобряване на вашата функция и подвижност. Това може да помогне за облекчаване на болката и сковаността. Както наземните упражнения, като йога, така и движенията на водна основа, като водна аеробика, могат да бъдат полезни.
 • Топло и студена терапия. Физиотерапевтът може да ви помогне да научите как да практикувате гореща/студена терапия у дома, за да облекчите болката и сковаността.
 • Помощни устройства. Ако имате ограничена подвижност в резултат на артрита на коляното, работата с физически или професионален терапевт може да ви помогне да намерите инструменти, които да използвате в ежедневието си. Например, можете да се монтирате за персонализирана скоба за коляно или проходилка.
 • Естествени средства. Естествените лекарства могат да включват неща като добавки, етерични масла и акупунктура. По -специално акупунктурата се изучава като полезен и ефективен вариант за облекчаване на болки в коляното при артрит.
 • Болкоуспокояващи. Препоръчват се нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен (Advil) или аспирин (Bufferin), за да помогнат на повечето хора с остеоартрит на коляното да облекчат болката и възпалението. Говорете с Вашия лекар за подходящ домашен план за дозиране.

Лекарства и инжекции със стероиди

 • Кортикостероиди. Най-ефективният вид лекарство за артрит на коляното, триамцинолон ацетонид (Zilretta), е единственото лекарство, одобрено от FDA за лечение на остеоартрит на коляното. Това е кортикостероид, инжектиран в коляното ви, който освобождава лекарството бавно за период от 3 месеца. Установено е, че бавното освобождаване на лекарството облекчава болката и подуването и намалява някои от негативните странични ефекти на стероидите, като например повишаване на кръвната захар.
 • Локални болкоуспокояващи. Фондация “Артрит” препоръчва хората, които имат артрит на коляното, да опитат локални болкоуспокояващи – което е лекарство, което прилагате директно върху кожата, вместо да приемате през устата – защото може да помогне за облекчаване на болката без толкова много странични ефекти.
 • Инжектиране на хиалуронова киселина. Въпреки че са необходими повече изследвания на това лекарство за артрит на коляното, той често се използва за подпомагане на добавянето на течности в колянната става за намаляване на болката.

Хирургия

Двата основни вида операция за лечение на артрит на коляното са остеотомия и смяна на коляното.

Остеотомията се използва най -вече при по -млади, по -активни хора като начин да се забави нуждата от съвместна подмяна. Операцията включва изрязване на костите и пренареждане, за да се подобри функцията и да се намали болката.

Ако артритът се намира само в една област на коляното, лекарят може да извърши частична подмяна на коляното, за да замести само засегнатата област. Ако е засегнато цялото коляно, може да се извърши тотална подмяна на коляното.

Взимането

Има много различни причини за болка в коляното, вариращи от нараняване до медицински състояния. Но без значение с какъв вид болка в коляното се справяте, прегледайте коляното от лекар, за да се уверите, че нямате сериозно нараняване или разстройство, причиняващо болката.

Важно е да лекувате всяко нараняване или състояние, което може да имате, което причинява болка в коляното. Важно е също да се признае, че не е нужно да живеете с болки в коляното – доставчикът на здравни услуги може да препоръча инструменти за облекчаване на болката, като например физиотерапия или лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss