Хронична бъбречна недостатъчност

Какво е хронична бъбречна недостатъчност?

Бъбреците тиса отговорни за филтрирането на излишните течности и отпадъчните продукти от кръвта Ви. След това тези отпадъци се елиминират в урината. Хроничната бъбречна недостатъчност се отнася до загуба на бъбречна функция в продължение на месеци или години. В напреднал стадий опасните нива на отпадъци и течности се натрупват в тялото ви. Това състояние се нарича още хронично бъбречно заболяване.

Симптоми на хронична бъбречна недостатъчност

Ако сте в ранен стадий на хронична бъбречна недостатъчност, може да имате или да нямате симптоми. Много от ранните признаци на бъбречна недостатъчност могат да бъдат объркани с други заболявания и състояния. Това прави диагностиката трудна.

Ранните симптоми включват:

 • гадене и повръщане
 • загуба на апетит
 • сърбеж
 • болка в гърдите
 • неконтролируемо високо кръвно налягане
 • неочаквана загуба на тегло

Ако увреждането на бъбреците ви се влоши, в крайна сметка ще забележите симптоми. Това обаче може да не се случи, докато вече не са нанесени много щети.

Симптомите на по-късен етап включват:

 • трудно поддържане на бдителност
 • спазми и потрепвания
 • изтръпване на крайниците
 • слабост
 • умора
 • лош дъх
 • кожа, която е по -тъмна или по -светла от обикновено
 • костна болка
 • прекомерна жажда
 • кървене и синини лесно
 • безсъние
 • уриниране много повече или по -малко от обикновено
 • хълцане
 • подути крака и глезени
 • липса на менструация
 • задух

Хроничното бъбречно заболяване също може да доведе до сериозни усложнения, включително:

 • високо кръвно налягане
 • натрупване на течности в белите дробове или други области
 • дефицит на витамин D, който може да повлияе на здравето на костите
 • увреждане на нервите, което може да доведе до гърчове

Причини за хронична бъбречна недостатъчност

Диабетът и високото кръвно налягане са най -честите състояния, които водят до хронична бъбречна недостатъчност.

Други причини включват:

 • увреждане на бъбречната функция
 • повтарящи се бъбречни инфекции
 • възпаление в системата за филтриране на бъбреците
 • вродено бъбречно заболяване
 • запушване на пикочните пътища
 • автоимунни нарушения

Имате по -висок риск от хронична бъбречна недостатъчност, ако:

 • пуши
 • са със затлъстяване
 • имате диабет
 • имате сърдечно заболяване
 • имат висок холестерол
 • имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване
 • са индиански, афро-американски или азиатско-американски
 • са на възраст над 65 години

Диагностика на хронична бъбречна недостатъчност

Ако имате високо кръвно налягане, диабет или друго състояние, което Ви излага на по -висок риск от бъбречна недостатъчност, Вашият лекар вероятно ще следи бъбречната Ви функция. Не забравяйте да правите редовни прегледи и да съобщавате за необичайни симптоми.

Физически преглед

При назначаването Ви Вашият лекар ще Ви прегледа щателно. Бъбречната недостатъчност може да доведе до натрупване на течности в белите дробове или сърцето. Вашият лекар ще изследва тези органи, като ги слуша със стетоскоп. Това може да даде на Вашия лекар важна клинична информация.

Тестове за кръв и урина

Ако Вашият лекар смята, че може да имате хронична бъбречна недостатъчност, той ще назначи изследвания на кръв и урина.

Кръвните тестове за бъбречна функция измерват нивата на електролити и отпадъци в кръвта Ви. Те измерват отпадъчни продукти като креатинин и урея в кръвта. Креатининът е страничен продукт на мускулния метаболизъм. Уреята в кръвта остава, когато тялото ви разгражда протеините. Когато бъбреците ви работят правилно, те отделят и двете вещества.

Ще се направят изследвания на урината, за да се провери за аномалии. Например, протеинът обикновено присъства само в следи в урината. Повишеното ниво на протеин може да показва бъбречни проблеми месеци или дори години преди да се появят други симптоми. Вашата утайка от урина и клетки, открити в урината ви, също ще бъдат изследвани в лаборатория.

Тестове за изображения

Образните тестове могат да предоставят структурни подробности за бъбреците ви. Те включват ултразвук, ЯМР или CT сканиране.

Биопсия

Ако Вашият лекар все още не е сигурен относно причината за Вашите симптоми, той може да направи биопсия. Това може да се извърши като биопсия с игла или отворена биопсия.

Биопсията с игла е най -често срещаният вид бъбречна биопсия. По време на тази процедура Вашият лекар или техник ще постави специална игла в бъбрека Ви. Това се счита за минимално инвазивна процедура.

По време на отворена биопсия, Вашият лекар ще използва хирургичен разрез, за ​​да изложи Вашия бъбрек. Тази процедура изисква строги стерилни техники и обща анестезия.

След като Вашият лекар събере проба от бъбречна тъкан, тя ще я изпрати в лаборатория за микроскопско изследване.

Резултати от тестване и последващи действия

Резултатите от прегледа ще помогнат на Вашия лекар да постави диагноза. Също така може да им помогне да определят причината за бъбречната Ви недостатъчност.

Ако сте диагностицирани с хронична бъбречна недостатъчност, ще се нуждаете от редовни кръвни изследвания. Те ще се използват за измерване на различни вещества в тялото ви, като калций, калий, холестерол, натрий, магнезий и фосфор. Също така ще трябва да се подлагате на текущи тестове за бъбречна функция за нивата на креатинин и урея.

Лечение на хронична бъбречна недостатъчност

Няма лечение за хронична бъбречна недостатъчност. Има обаче мерки, които можете да предприемете, за да забавите прогресията му.

Лекарства

Бъбречната недостатъчност е свързана с високо кръвно налягане, така че Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за кръвно налягане. Може да се нуждаете и от лекарства, наречени статини, за да намалите нивото на холестерола.

Често хората с хронична бъбречна недостатъчност изпитват анемия. Анемията възниква, когато тялото ви не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Може да се нуждаете от добавка, която да помогне за увеличаване на производството на червени кръвни клетки. Тъй като тялото ви се нуждае от желязо за производството на кръвни клетки, Вашият лекар може също да Ви предпише хапчета или инжекции с желязо. В някои случаи може да се наложи кръвопреливане, за да подобрите здравето на червените кръвни клетки.

Ако бъбречният ви проблем причинява задържане на течности, диуретиците могат да помогнат за облекчаване на отока. Това лекарство ви кара да уринирате често.

Добавките от калций и витамин D помагат за защита на костите ви. Ако имате хронично бъбречно заболяване, ще имате по-ниски от нормалните нива на витамин D, който е от съществено значение за усвояването на калция. Приемането на витамин D ще намали риска от фрактури на костите. Фосфатът се повишава при бъбречна недостатъчност и това също може да намали усвояването на калция от организма. Вашият лекар може да Ви предпише фосфатни свързващи вещества, вид лекарство за контрол на нивото на фосфатите.

Антихистамините могат да облекчат симптома на сърбеж по кожата.

Антиеметиците могат да помогнат при гадене.

Диета

Може да са необходими и промени в диетата. Хората с хронична бъбречна недостатъчност обикновено трябва да намалят приема на протеини. Тъй като тялото ви преработва протеини, той създава отпадъчни продукти. Вашите бъбреци са отговорни за филтрирането на тези отпадъци. Диета с по-ниско съдържание на протеини улеснява работата им.

Може също да се наложи да следите нивата на сол, калий и фосфат. Работете с диетолог, за да разберете колко от тези вещества трябва да ядете.

Вземете навика да четете етикети. Дори и да не добавяте трапезна сол към храната си, много приготвени храни, като консервирана супа или бързо хранене, вече са с високо съдържание на натрий.

Научете кои храни са с високо съдържание на калий и кои с ниско. Бъбреците ви са отговорни за филтрирането на излишния калий от тялото ви. Когато не функционират добре, те няма да могат да филтрират правилно калия. При хора с хронична бъбречна недостатъчност високите нива на калий (хиперкалиемия) могат да бъдат животозастрашаващи. Това може да доведе до нарушена сърдечна дейност или парализа.

Възможно е и бъбреците ви да не могат да обработват фосфат. Фосфатът също може да намали способността на тялото ви да абсорбира калций. Храните с високо съдържание на фосфати включват риба, млечни продукти, яйца и месо. Може да се наложи да ядете по -малко от тях.

Може също да се наложи да ограничите приема на течности, така че бъбреците не трябва да работят твърде усилено.

Хората с хронична бъбречна недостатъчност често губят тегло. Уверете се, че консумирате достатъчно калории от храни, които вашият диетолог е одобрил и препоръчал.

начин на живот

Също така трябва да избягвате пушенето и да сте в течение с ваксините, включително ваксините срещу грип. Обсъдете добавките и лекарствата без рецепта с Вашия лекар, преди да ги приемете. Ако виждате други лекари за различни състояния, винаги ги информирайте за състоянието на бъбреците.

Лечение в краен етап

Ако опитите да се контролира състоянието ви чрез диета и медикаменти се провалят, може да се сблъскате с краен стадий на бъбречно заболяване. Това се случва, когато бъбреците ви работят само с 10 до 15 процента от пълния си капацитет. На този етап бъбреците вече не могат да елиминират отпадъците толкова бързо, колкото ги произвеждате.

Има две възможности за лечение на бъбречно заболяване в крайно състояние: диализа и бъбречна трансплантация.Лекарите се опитват да отложат тези възможности възможно най -дълго, защото и двете носят сериозни рискове.

Диализата е система за филтриране на отпадъчните продукти и излишните течности от кръвта Ви. Има няколко начина да направите това. Двата основни вида диализа са хемодиализаи перитонеална диализа. При хемодиализа кръвта ви се филтрира извън тялото ви, в машина. При перитонеална диализа запълвате коремната кухина със специален разтвор чрез катетър. Разтворът абсорбира излишната течност и отпадъците, преди да се източи от тялото ви. Тъй като диализата обикновено трябва да се прави няколко пъти седмично, това е голяма промяна в начина на живот. Диализата също носи риск от инфекция.

Бъбречната трансплантация е по -удобна от диализата, ако можете да намерите подходящ донорски бъбрек. Донорът трябва да има същата кръвна група като вас. Обикновено най -добър е бъбрек от жив брат или сестра или друг близък роднина. Можете също така да вземете бъбрека си от починал донор. Бъбречните трансплантации обаче носят и голям риск от инфекция, тъй като ще се нуждаете от имуносупресия през целия живот.

Дългосрочни перспективи за хронична бъбречна недостатъчност

Някои хора с хронична бъбречна недостатъчност успяват да живеят в продължение на много години. Това може да бъде постигнато само ако предпазите бъбреците си от влошаване чрез промени в начина на живот и приемане на лекарства. Ще трябва да поддържате здравословен режим на бъбреците до края на живота си.

Ако достигнете краен стадий на бъбречно заболяване, ще ви е необходима диализа или бъбречна трансплантация. Без такива интервенции болестта е фатална.

Здравето на бъбреците засяга и другите ви органи и системи. Възможните усложнения на бъбречна недостатъчност включват сърдечна и чернодробна недостатъчност, увреждане на нервите, инсулт, натрупване на течности в белите дробове, безплодие, еректилна дисфункция, деменция и костни фрактури.

Децата с бъбречна недостатъчност може да не растат правилно, тъй като бъбреците им не могат да активират витамин D. Витамин D е от съществено значение за растежа на костите.

Бъбречната недостатъчност също представлява сериозен риск за бременните жени и техните неродени бебета. Бременните жени с бъбречна недостатъчност са изправени пред по -висока честота на прееклампсия. Прееклампсията е скок на кръвното налягане, който може да доведе до мозъчен или чернодробен кръвоизлив при бременни жени. Това потенциално може да убие бременни жени и техните неродени бебета.

Предотвратяване на хронична бъбречна недостатъчност

Можете да предотвратите бъбречна недостатъчност, като промените здравословния начин на живот. Ето някои общи насоки за здравословен начин на живот:

 • Жените и мъжете над 65 години трябва да се ограничат до не повече от една алкохолна напитка на ден. Мъжете, които са под 65 години, трябва да се спрат на две напитки.
 • Поддържайте добър контрол на кръвното си налягане.
 • Ако имате диабет, контролирайте кръвната си захар.
 • Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да стигнете до здравословно тегло. Това обикновено означава да консумирате по -малко калории и да сте по -активни.
 • Обезболяващите без рецепта могат да причинят увреждане на бъбреците. Следвайте указанията на опаковките, само те вземат според нуждите и обсъдете използването на обезболяващи с Вашия лекар, ако имате проблеми с бъбреците.
 • Ако пушите цигари, откажете се днес.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss