Хората, лекувани от жени лекари, обикновено имат по-добри резултати

Хората, лекувани от жени лекари, са склонни да имат по-добри здравни резултати, установява проучване.

Хората, лекувани от жени лекари, обикновено имат по-добри резултати
Експертите казват, че жените лекари са склонни да прекарват повече време с пациентите си.

  • Изследване, публикувано тази седмица, предполага, че мъжете и жените имат по-добри резултати, когато се лекуват от жена лекар.
  • Това проучване установява, че пациентите постоянно се възстановяват по-добре, когато са под грижите на жена лекар.
  • Експертите казват, че мъжете лекари трябва да обмислят резултатите от това проучване и да направят извод как биха могли да подобрят собствената си практика.

Хората, лекувани от жени лекари, имат по-ниски нива на смъртност и реадмисия от тези, лекувани от мъже лекари.

Това е резултат от изследване, публикувано в списанието Annals of Internal Medicine.

В своето проучване изследователите съобщават, че има клинично значима разлика в резултатите за хората в зависимост от пола на техния лекуващ лекар.

„Това, което показват нашите открития, е, че лекарите жени и мъже практикуват медицина по различен начин и тези разлики имат значимо въздействие върху здравните резултати на пациентите“, д-р Юсуке Цугава, старши автор на това проучване и доцент по медицина в отдела по обща вътрешна медицина и изследване на здравните услуги в Медицинския факултет на Дейвид Гефен към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се казва в изявление за пресата.

„По-нататъшното изследване на основните механизми, свързващи пола на лекаря с резултатите на пациентите и защо ползата от получаването на лечение от жени лекари е по-голяма за пациентите жени, има потенциала да подобри резултатите на пациентите навсякъде“, добави той.

Tsugawa и колегите му изследваха данни от искове на Medicare, направени между 2016 г. и 2019 г. Данните включват повече от 458 100 жени и повече от 318 800 мъже. Приблизително 31% от групите пациенти мъже и жени са били лекувани от жена лекар.

Изследователите съобщават, че смъртността при пациенти жени, когато са били лекувани от жена лекар, е била 8,15% в сравнение с 8,38%, когато са били лекувани от лекар мъж. Изследователите считат това за клинично значима разлика.

Сред мъжете смъртността е била 10,15% при лечение от жени в сравнение с 10,23% при мъжете.

Жените и мъжете лекари практикуват медицина по различен начин

Изследователите казват, че може да има някои причини за разликата в резултатите между жените и мъжете лекари.

„Знаем, че има разлики в моделите на предоставяне на грижи от мъже спрямо жени лекари в различните области на медицината. Жените лекари прекарват повече време с пациенти и прекарват повече време във вземане на споделени медицински решения и дискусии за партньорство, отколкото лекарите мъже,” д-р Лиза Ротенщайн, съавтор на изследването и асистент и медицински директор в Калифорнийския университет Сан Франциско ни каза.

„Доказателствата от амбулаторните условия показват, че жените лекари прекарват повече време в електронното здравно досие, отколкото колегите мъже, и предоставят по-висококачествени грижи“, отбеляза Ротенщайн. „В областта на хирургията жените лекари прекарват повече време в хирургична процедура и имат по-ниски нива на постоперативни повторни приемания. Трябва да се запитаме как да осигурим обучение и стимули, така че всички лекари да могат да подражават на грижите, предоставяни от жени лекари.

У нас специалностите с най-висок процент жени лекари са педиатрия (65%) и хосписна и палиативна медицина (62%)

Спортната медицина и ортопедичната хирургия имат най-нисък процент жени лекари (съответно 7% и 6%).

Защо жените обикновено са по-добри лекари

Това ново проучване е най-новото проучване, което предполага, че резултатите за пациентите са по-добри, когато хората се лекуват от жени лекари.

Кристофър Уолис, д-р, асистент в отделението по урология в университета в Торонто, е изследвал следоперативните резултати въз основа на пола както на хирурга, така и на пациента.

Той казва, че констатациите, публикувани тази седмица, не са изненадващи.

„В много области на медицината множество проучвания показват подобрени резултати (независимо дали смъртност, повторно приемане или други) сред пациентите, лекувани от жени лекари. Тези данни обобщават тези констатации“, каза ни Уолис, който не е участвал в проучването.

„Ясно е, че винаги ще има различия между лекарите. Това, което виждаме тук, е систематична разлика в това, че пациентите, лекувани от жени лекари… се справят по-добре от тези, лекувани от мъже лекари“, добави той. „За мен не е изненадващо да видя това поради редица причини. Първо, от данните, датиращи от десетилетия назад, знаем, че жените и мъжете практикуват медицина по различен начин с особени разлики в стиловете на комуникация и придържането към насоките. За мен не е изненадващо да видя как тези разлики се пренасят в резултатите на пациентите. Второ, както по-широко в обществото, така и със сигурност в медицината, жените се считат за по-високи стандарти от мъжете. Това е преувеличен феномен в хирургията и може да обясни някои от разликите, които сме виждали там.“

Защо мъжете лекари трябва да обмислят как практикуват медицина

Тъй като жените лекари съставляват малко повече от една трета от всички практикуващи лекари в нашата страна, експертите, които разговаряха с нас, казват, че се надяват лекарите мъже да мислят за собствената си практика и да обмислят области, които да подобрят.

„Бих се радвал мъже лекари да разгледат сериозно тези данни и да разпитат собствените си практики. Често има тенденция да се пренебрегват данни като тези, защото са неудобни или може да изглеждат заплашителни. Въпреки това, този вид отговор няма да помогне на пациентите“, ни каза д-р Аргаван Салес, клиничен доцент по медицина в Станфордския университет в Калифорния, който не е участвал в проучването.

„Ако мъжките лекари могат да подходят към тези данни с любопитство защо пациентите могат да имат по-лоши резултати в ръцете си, те ще започнат да идентифицират как да подобрят грижите, които предоставят“, каза тя. „Например, проучване на хирурзи, извършващи холецистектомия, установи, че пациентите имат по-добри резултати, когато техният хирург е жена, а не мъж. Едно от откритията в това проучване е, че операцията отнема само няколко минути повече, когато се извършва от жени хирурзи. Дали това допълнително време е прекарано в двойна проверка, за да се уверите, че всичко е наред преди края на процедурата? Беше ли това време, изразходвано за извършване на по-внимателна дисекция, за да се опитат да предотвратят усложнения? Това проучване не отговори на тези въпроси, но те са неща, които трябва да се вземат предвид.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss