Хирургия за болестта на Crohn

Какво представлява болестта на Crohn?

Болестта на Crohn е възпалително заболяване на червата, което причинява хронично възпаление на чревния тракт. Възпалението обикновено засяга края на тънките черва или илеума и първата част на дебелото черво. Заболяването обаче може да се развие във всяка част на чревния тракт, включително:

 • уста
 • хранопровод
 • стомаха
 • ректума

Болестта на Crohn може да се появи и в слоевете на чревната лигавица. Продължителното възпаление и дразнене често причиняват неприятни симптоми, като:

 • диария
 • подуване на корема
 • болка в корема
 • умора
 • загуба на апетит
 • гадене
 • кървави изпражнения

Повечето хора с болестта на Crohn се нуждаят от лечение. Въпреки че няма лечение за болестта, лекарите могат да предписват лекарства, предназначени да контролират възпалението и да облекчат симптомите.

Кога е показана операция за болестта на Crohn?

Лекарствата не винаги са достатъчни и някои хора с болестта на Crohn в крайна сметка се нуждаят от операция. Приблизително 75 % от хората с болестта се нуждаят от някакъв вид операция, за да облекчат симптомите си. Хирургията често се счита за последно средство за лечение на болестта на Crohn.

Ако Вашият лекар открие ракова тъкан или потенциално ракови показатели в дебелото черво, може да се наложи операция. Хората с болестта на Crohn са изложени на повишен риск от колоректален рак, но премахването на определени участъци от дебелото черво може да помогне за предотвратяване на развитието на този вид рак.

Може да се нуждаете и от операция, тъй като лекарствата, които приемате, причиняват тежки странични ефекти или са спрели да действат толкова ефективно.

Ако болестта на Crohn създава усложнения, които са спешна медицинска помощ, може да се наложи и операция. Тези усложнения могат да включват:

 • абсцес на червата
 • перфорация на червата
 • фистула, която е анормална връзка между две кухини, като ректума и пикочния мехур
 • чревна запушване или запушване
 • токсичен мегаколон
 • неконтролирано кървене

Въпреки че операцията може да помогне на много хора, живеещи с болестта на Crohn, всички операции включват определени рискове. Някои видове операции може да не са подходящи за вас. Вие и Вашият лекар можете да оцените рисковете си от операцията и да обсъдите дали операцията може да ви помогне да живеете по -здравословен живот.

Видове операции за болестта на Crohn

Видът на операцията, който вашият хирург ще извърши, зависи от засегнатата част на чревния тракт.

Остомия

Стома включва създаване на дупка за тялото ви, за да се елиминира съдържанието му. Вашият хирург може да извърши тази операция, след като сте отстранили част от тънкото или дебелото черво.

Илеостомия

Илеостомията включва създаване на дупка в корема, където тънките черва могат да бъдат отклонени.

Колостомия

Колостомата включва хирург, който отклонява единия край на дебелото черво през отвор в корема. Той е подобен на илеостомия, но свързва дебелото черво с коремната стена, а не с тънките черва. В някои случаи хирургът може да отмени тази процедура, след като червата е имала време да се излекува.

Колектомия

Колектомията включва отстраняване на увредената част на червата, включително тънките черва, дебелото черво или ректума. Тази операция се нарича още резекция на червата. Когато се отстрани само част от червата, това се нарича частична колектомия.

Проктоколектомия

Проктоколектомията се състои в отстраняване на дебелото черво и ректума и често включва създаване на стома за събиране на отпадъчни продукти.

Стриктурна пластика

Стриктурната пластика включва скъсяване и разширяване на червата, без да се отстранява никаква част от тях, за да се намалят ефектите от белези.

Хирурзите могат да извършат повечето от тези процедури, използвайки минимално инвазивна техника или лапароскопия. Тези методи включват малки разрези и използване на специални инструменти и камери, за да видите вътрешността на тялото си. В някои случаи обаче може да се наложи хирургът да направи по -големи разрези по време на процедурите.

Риск от операция за болестта на Crohn

Всички хирургични процедури носят определени рискове. Ако Ви предстои операция за болестта на Crohn, възможно е Вашият хирург да отреже случайно област от здрави черва, което може да доведе до значително кървене. Допълнителните рискове включват следното:

Инфекция

Всяка операция, която включва разрези, носи риск от инфекция. Отварянето на телесната кухина прави възможно навлизането на вредни бактерии и заразяване на тялото. Хирургичните разрези също могат да се заразят след операция, ако не се грижат правилно.

Малабсорбция

Тънките черва са отговорни за усвояването на много хранителни вещества във вашата храна. Операцията за отстраняване на цялото или част от тънките черва може да причини малабсорбция. Това състояние влияе върху способността на тялото ви да абсорбира достатъчно хранителни вещества, което увеличава риска от хранителни дефицити.

Маргинални язви

Може да се развият маргинални язви на мястото, където вашият хирург зашива червата обратно. Това предотвратява правилното заздравяване на зоната. Резултатът може да бъде много болезнен и да доведе до инфекция или перфорация на червата.

Поухит

Пухит може да възникне, след като вашият хирург премахне дебелото черво, ако те свържат края на тънките черва с ануса ви. Тази процедура се нарича илеоанална анастамоза. По време на тази процедура вашият хирург създава J-образна торбичка за събиране на отпадъци и забавяне на транспортирането на тези отпадъци до ануса. Това намалява инконтиненцията. Пухит възниква, ако тази торбичка с форма на J се възпали. Честите симптоми на поухит включват загуба на контрол на червата, кръв в изпражненията и треска.

Стриктури

На мястото на операцията може да се развият стриктури или белези. Полученото увреждане може да затрудни храносмилането и храносмилането през тялото ви. Това в крайна сметка може да доведе до запушване на тънките черва или перфорация на червата.

Има и вероятност някои операции да не работят по предназначение и симптомите да продължат.

Важно е вие ​​и вашият лекар да обсъдите тези рискове преди операцията. Обикновено операцията не се препоръчва, ако рисковете надвишават ползите.

Минимизирането на риска от усложнения след процедурата включва внимателно слушане на инструкциите на Вашия лекар след операцията. Това включва поддържане на разрезите чисти и сухи и спазване на всяка специална диета, която Вашият лекар може да препоръча.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Трябва да се обадите на Вашия лекар, ако развиете някакви сериозни симптоми, които биха могли да показват наличието на инфекция или друго усложнение. Тези симптоми включват:

 • подуване на корема
 • кръв в изпражненията
 • болка в гърдите
 • объркване
 • треска над 101 ° F
 • болка, която не отшумява с времето
 • гной или миризлив секрет, идващ от разрезите
 • задух
 • невъзможност да се яде или пие нещо

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако почувствате някой от тези симптоми след операцията.

Възстановяване след операция за болестта на Crohn

Продължителността на времето за възстановяване може да варира в зависимост от хирургичния подход и вида на операцията. Някои хора може да се наложи да останат в болницата само няколко дни след операцията. На други може да се наложи да останат за няколко седмици. Говорете с Вашия лекар за очакваното време за възстановяване за конкретната Ви операция.

Вашият лекар ще Ви даде инструкции как да се възстановите у дома. Много хора се насърчават да се хранят с диета с ниско съдържание на фибри и ниско съдържание на остатъци след операция. Това дава на червата време за почивка, защото не е нужно да работи толкова трудно за смилане на храни.

Примерите за храни с ниско съдържание на фибри и ниско съдържание на остатъци включват:

 • авокадо
 • консервирани или варени плодове
 • паста
 • картофи
 • ориз
 • добре сварени зеленчуци

Понякога може да се чувствате уморени или неудобни по време на възстановяването. Трябва обаче да се почувствате много по -добре с изтичането на периода на възстановяване. В идеалния случай вашата операция трябва да намали симптомите на болестта на Crohn.

Намиране на подкрепа след операция за болестта на Crohn

Докато операцията със сигурност може да помогне за облекчаване на симптомите, отстраняването на част от червата ви може да промени живота ви. Това може да повлияе на начина, по който ядете, пиете и използвате банята. Ако имате проблеми с приспособяването след операцията, трябва да помислите за присъединяване към група за поддръжка.

Налични са много групи за поддръжка. Можете да се присъедините към тях, за да обсъдите предизвикателствата си с други хора, които са имали или преминават през подобни преживявания. За да намерите групи за поддръжка във вашия район или онлайн, посетете уебсайтовете на Crohn’s & Colitis Foundation of America и United Ostomy Associations of America. Можете също да попитате Вашия лекар дали може да препоръча местни ресурси за поддръжка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss