Хипертонията е известна като тихия убиец и ето какво трябва да знаете

Хипертонията или високото кръвно налягане засяга милиони хора – но без външни признаци или симптоми, много дори не знаят, че го имат. Поради това хипертонията често е известна като „тихият убиец“.

жена седи на дивана у дома и измерва кръвното си налягане с апарат за кръвно налягане
Stringer/Anadolu Agency чрез Getty Images

Хипертонията или високото кръвно налягане засяга почти 50% от всички възрастни в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Хипертонията е рисков фактор за сърдечни заболявания, една от водещите причини за смърт. И все пак само 24% от възрастните, живеещи с хипертония, я контролират.

Тъй като хипертонията обикновено не причинява очевидни симптоми, особено не в ранните етапи, тя често е известна като „тихият убиец“. Всъщност много хора с високо кръвно налягане дори не знаят, че го имат, докато не получат диагноза.

Научете повече за хипертонията.

Защо високото кръвно налягане (хипертонията) е „тихият убиец“?

Повечето хора, които имат хипертония, дори не знаят, че я имат, тъй като тя обикновено не причинява никакви симптоми.

Но високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за много хронични заболявания, включително инфаркт и инсулт, две от най-честите причини за смърт в световен мащаб.

Като се има предвид, че хората могат да живеят с хипертония в продължение на години, без да го знаят, има смисъл тя често да се нарича „тихият убиец“.

Какво е високо кръвно налягане?

Кръвното налягане се отнася до налягането, което кръвта ви оказва върху нашите артерии, докато пътува из цялото ви тяло до вашите органи и тъкани. Хипертонията се случва, когато кръвното ви налягане е по-високо от това, което се счита за нормално.

Ние измерваме кръвното налягане, като използваме две различни измервания: систолно и диастолно. Систолното кръвно налягане е вашето кръвно налягане по време на сърцебиене. Диастолното кръвно налягане е вашето кръвно налягане между сърдечни удари.

Текущи клинични насоки за диапазони на кръвното налягане и хипертония

Кръвно налягане диагноза Диапазон на кръвното налягане
Нормално кръвно налягане систолно по-малко от 120 милиметра живачен стълб (mm Hg) и диастолно по-малко от 80 mm Hg (120/80)
Повишено кръвно налягане систолно 120–129 mm Hg и диастолно по-малко от 80 mm Hg (120–129/80)
Хипертония 1 етап систолно 130–139 mm Hg или диастолно 80–89 mm Hg (130–139/80–89)
Хипертония етап 2 систолно 140 mm Hg или по-високо или диастолично 90 mm Hg или по-високо (140/90+)

Ако медицински специалист използва по-стари указания от 2003 г, може да забележите, че тези диапазони са различни. Но ако сте объркани кои насоки се използват, не се колебайте да поискате яснота – особено ако сте получили диагноза хипертония.

Кой е изложен на най-голям риск от хипертония?

Няколко различни фактори повишават риска от развитие на хипертония, включително:

 • здравословни състояния, като повишено кръвно налягане или диабет
 • начин на живот, включително диети с високо съдържание на натрий и липса на физическа активност
 • определено поведение, като употреба на алкохол или тютюн
 • фамилна анамнеза, като например да имате близък член на семейството с хипертония

Последните изследвания също показват това определени фактори е по-вероятно да доведат до неконтролирана хипертония. Има две групи хора, които тези фактори са склонни да влияят прекалено много.

Чернокожите

Усложнения на хипертониятаподобно на повишения риск от смърт от инсулт или сърдечно-съдови заболявания, засяга чернокожите общности повече от всяка друга расова или етническа група.

Въпреки че има множество причини за това, една от най-големите са неравенствата в здравеопазването. Неравенствата, които често засягат чернокожите общности – като расови пристрастия от страна на здравните специалисти и липсата на достъп до лечение – могат да затруднят чернокожите да получат диагноза и лечението, от което се нуждаят.

Възрастни хора

Не само по-възрастните възрастни са изложени на по-висок риск от развитие на хипертония с напредване на възрастта, но и няколко други рискови фактора, които нарастват с възрастта, могат допълнително да повишат риска.

Например състояния като диабет и коронарна артериална болест, които обикновено засягат по-възрастните хора, увеличават риска от неконтролирана хипертония. Други фактори, които нарастват с възрастта, като финансови бариери и дори забравяне, също могат да увеличат риска от неконтролирана хипертония.

Как се диагностицира хипертонията?

За да може лекарят или медицинският специалист да диагностицира точно хипертонията, те трябва да съберат поне две или повече четения в два отделни случая и намерете средната стойност на тези показания.

Важно е лекар или медицинска сестра да проверяват кръвното ви налягане по правилния начин, така че показанията ви да са възможно най-точни. Преди да започнете да четете, трябва да избягвате кофеина, упражненията и пушенето за поне 30 минути. По време на вашето четене лекарят може да реши да използва и двете ви ръце, за да вземе показания, така че да може да получи по-точна картина на вашите нива.

Как се лекува хипертонията?

Независимо дали имате хипертония или просто повишено кръвно налягане, важно е да го намалите, за да намалите риска от усложнения. Възможностите за лечение на високо кръвно налягане обикновено включват промени в начина на живот и лекарства.

Промени в начина на живот

Един от най-добрите начини да понижите кръвното си налягане е като промените начина си на живот. Някои от промените в начина на живот, които са полезни за управление на кръвното налягане, включват:

 • получаване на достатъчно физическа активност
 • спазване на диета с ниско съдържание на натрий
 • поддържане на ниски нива на стрес
 • ограничаване на приема на алкохол
 • ограничаване на приема на кофеин
 • спрете да пушите, ако го направите.

лекарства

За някои хора промените в начина на живот не са достатъчни и са необходими лекарства, за да се намалят нивата им. Съществуват много различни лекарства за високо кръвно налягане. Всеки вид лекарство работи за намаляване на кръвното ви налягане по различни начини.

Някои често срещани примери включват:

 • диуретици
 • инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE).
 • ангиотензин II рецепторни блокери (ARB)
 • блокери на калциевите канали
 • бета-блокери
 • алфа-бета-блокери
 • алфа-2 рецепторни агонисти (централни агонисти)
 • вазодилататори

Какво можете да направите, за да понижите кръвното си налягане

Дори и да нямате високо кръвно налягане, следвайте тези здравословни за сърцето стъпки може да ви помогне да поддържате кръвното си налягане ниско и сърцето си силно.

 • Яжте балансирана диета: Една здравословна за сърцето диета включва изобилие от храни с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини и с високо съдържание на калий и фибри. Опитайте се да напълните чинията си с плодове и зеленчуци, постни протеини и полезни за сърцето мазнини. Наслаждавайте се на лакомства в умерени количества.
 • Дръжте тялото си в движение: Упражненията са от решаващо значение за поддържане на ниско кръвно налягане, защото редовните упражнения помагат за укрепване на сърцето. Когато сърцето ви е по-силно, то помпа по-ефективно, което означава по-малко натиск и напрежение върху артериите ви.
 • Внимавайте за приема: Както пиенето на алкохол, така и пушенето могат да повишат кръвното Ви налягане. Опитайте се да се ограничите до не повече от една до две алкохолни напитки на ден (съответно за жени и мъже). Ако пушите, работете върху отказването.
 • Познайте вашите числа: Хипертонията е известна като „тихият убиец“, защото много хора не знаят, че я имат. Защитете себе си и сърцето си, като проверявате кръвното си налягане редовно и знаете собствените си числа.

Какви са перспективите за хората с хипертония?

Според Американска сърдечна асоциация (AHA)неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до редица здравословни усложнения, включително:

 • сърдечен удар
 • сърдечна недостатъчност
 • удар
 • заболяване на бъбреците
 • бъбречна недостатъчност
 • микроваскуларно заболяване
 • заболяване на периферните артерии
 • загуба на зрение
 • сексуална дисфункция

Ако вие или някой, когото обичате, сте получили диагноза повишено или високо кръвно налягане, никога не е късно да се обърнете към него. С промени в здравословния начин на живот и лекарства можете да понижите кръвното си налягане и да намалите риска от усложнения.

Често задавани въпроси

Ако все още се притеснявате, че може да не правите достатъчно, за да контролирате кръвното си налягане, ето няколко по-често задавани въпроса, които могат да бъдат полезни.

Как мога бързо да понижа кръвното си налягане?

Понижаването на кръвното ви налягане с промени в начина на живот отнема време. Въпреки че повечето хора започват да забелязват малки промени в рамките на седмици, понякога това може да отнеме повече от 6 месеца за да видите значителни промени, според AHA. Лекарствата, от друга страна, могат да започнат да понижават нивата на кръвното ви налягане по-бързо – обикновено в рамките на няколко дни.

Какви храни са полезни за понижаване на кръвното налягане?

Въпреки че няма специфични храни, които могат да понижат кръвното ви налягане сами по себе си, има определени храни, които могат да помогнат за поддържане на ниско кръвно налягане, когато се консумират редовно като част от балансирана диета. Някои от най-добрите храни за високо кръвно налягане включват цитрусови плодове, горски плодове, мазна риба, семена и ядки, листни зеленчуци и гръцко кисело мляко, само за да назовем няколко.

За някои хора ограничаването на приема на сол също може да бъде от полза.

Кога кръвното налягане е достатъчно високо, за да отидете в болница?

За повечето хора високото кръвно налягане обикновено не причинява симптоми. Но хората с много високо кръвно налягане могат да изпитат симптоми като главоболие, замаяност, болка в гърдите или дори замъглено зрение. Ако имате хипертония и изпитвате някой от тези симптоми, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Понякога може да изглежда като херкулесова задача да поддържате сърцето си здраво. Но когато става въпрос за здравето на вашето сърце, всичко опира до малки, последователни стъпки.

Промените в начина на живот като балансирана диета, редовна активност и ограничаване на консумацията на алкохол могат да помогнат за намаляване на риска от хипертония – или понякога дори за нейното лечение. Но ако тези промени не оказват достатъчно влияние върху нивата на кръвното ви налягане, лекарствата могат да ви помогнат да контролирате нивата си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss