Химиотерапия за болестта на Crohn

Общ преглед

Химиотерапията включва лечение на заболяване с помощта на химикали. Той отдавна е успешен в лечението на хора с рак. Някои форми на химиотерапия са ефективни и при автоимунни заболявания като болестта на Crohn.

Когато се използват за Крон, химиотерапевтичните лекарства понякога се наричат ​​имуномодулатори. Това е така, защото те променят имунната система на организма, за да намалят възпалението и други симптоми.

За хората с болестта на Crohn тези лекарства могат да помогнат да се отърват от стероидите и да ги поддържат в ремисия.

Метотрексат

Метотрексат е друго популярно лечение на Крон. Първоначално се използва за лечение на рак на гърдата. Метотрексат се използва и като химиотерапия за лимфом и левкемия. Дозата е значително по -ниска за лечение на автоимунни заболявания.

Метотрексат се прилага веднъж седмично чрез инжектиране. Той блокира клетъчното производство, което го прави ефективен при контролиране на възпалението, причинено от болестта на Crohn. Страничните ефекти на метотрексат включват намаляване на кръвните клетки, произвеждани от костния мозък.

Това може да доведе до усложнения. Хората, приемащи метотрексат, обикновено се тестват редовно, за да се гарантира адекватна кръвна картина.

Хората, приемащи метотрексат, често ще получават кръвни изследвания на всеки два месеца. Тези тестове проверяват чернодробната и бъбречната функция. Възможни са и белези на белите дробове. Хората могат да бъдат помолени да наблюдават проблеми като постоянна кашлица или затруднено дишане. Честите нежелани реакции включват:

  • главоболие
  • гадене
  • повръщане
  • умора

Хората, използващи метотрексат, често трябва да приемат дневна доза фолиева киселина. Това помага да се противодейства на някои от страничните ефекти на лекарството.

Метотрексат не трябва да се използва от бременни жени с болест на Crohn. Лекарството може да причини вродени дефекти или дори смърт при развиващо се бебе.

6-MP

Меркаптопурин, известен също като 6-MP, се предлага под формата на таблетки. Това е едно от най -популярните химиотерапевтични лечения за болестта на Crohn. Класифициран като антиметаболит, 6-МР пречи на метаболитното действие. Антиметаболитите са ефективни при лечението на болестта на Crohn.

Страничните ефекти на 6-MP обаче могат да бъдат предизвикателни за управление. Сериозните странични ефекти включват временно намаляване на броя на белите и червените кръвни клетки. Това може да увеличи риска от инфекция и анемия.

Могат да възникнат проблеми с черния дроб и панкреаса и традиционните странични ефекти на химиотерапията като гадене и повръщане.

Инфликсимаб

Инфликсимаб е блокер на TNF (фактор на туморна некроза). Използва се за лечение на умерена до тежка болест на Crohn. Първоначално е проектиран като химиотерапевтично лекарство за лечение на рак, но не е ефективен за рак.

Доказано е, че лекарството действа срещу автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и болестта на Crohn. Тези видове лекарства сега са известни като биологични, тъй като действат, като блокират определени протеини, създадени от имунната система.

Инфликсимаб се прилага чрез интравенозна линия (IV) в медицинско заведение. Процесът обикновено отнема няколко часа. Той носи риск от рак на лимфом, най -вече за млади хора. Той също така идва с риск от туберкулоза и гъбични инфекции.

Тези състояния понякога са били фатални при хора с болестта на Crohn.

Някои хора са имали алергични реакции към инфликсимаб. Няколко души също съобщават за симптоми, подобни на лупус, включително:

  • болки в гърдите или ставите
  • задух
  • обриви

Ако започнете да изпитвате тези нежелани реакции, Вашият лекар може да реши да промени дозата Ви или да Ви премахне от лекарството.

Инфликсимаб не трябва да се използва от хора със определени сърдечни проблеми, защото може да влоши тези състояния. Говорете с Вашия лекар, преди да започнете инфликсимаб, ако имате сърдечни проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss