Факти и съвети за това как да живеете с ХЛЛ Етап 0

Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) е вид рак, който засяга лимфоцитите, вид бели кръвни клетки. CLL раковите клетки се намират предимно в кръвта и костния мозък и не образуват тумори.

Подобна форма на рак, малък лимфоцитен лимфом (SLL) – който също засяга лимфоцитите, но произхожда от лимфните възли – обаче може да образува тумори.

Лекарите определят етапа на състоянието, като разглеждат факторите в кръвта ви и промените в размера на някои органи, като лимфни възли и далак.

Повечето хора с диагноза CLL са възрастни хора. Етап 0 често не изисква лечение. Ако имате лечение за стадий 0 CLL, може да искате да предприемете стъпки, за да управлявате цялостното си здраве и енергийни нива, като същевременно се предпазвате от инфекция.

Какво е стадий 0 CLL?

Има две системи за поставяне на CLL: системата Rai и системата Binet.

Системата Rai се използва за измерване на лимфоцитите в кръвта и костния мозък. За диагноза CLL трябва да имате висока концентрация на моноклонални лимфоцити в кръвта. „Моноклонално“ означава, че лимфоцитите са имали същите оригинални бели кръвни клетки. Това състояние е известно като лимфоцитоза.

В Rai стадий 0 CLL ще имате лимфоцитоза. Въпреки това, няма уголемяване на вашите лимфни възли или органи. Имате почти нормален брой червени кръвни клетки и тромбоцити. В по-късните стадии на ХЛЛ вашите тестове ще покажат нисък брой кръвни клетки или увеличение на лимфните възли или органи в допълнение към лимфоцитозата.

Ако вашият CLL прогресира до по-късните етапи, вашите тестове ще покажат нисък брой кръвни клетки или увеличение на лимфните възли или органи в допълнение към лимфоцитозата.

Другата система за стадиране на CLL, системата Binet, взема предвид вашите органи, лимфни възли и кръвна картина. Не взема под внимание лимфоцитозата.

Можете ли да запазите нормалната си рутина с ХЛЛ от стадий 0?

Много хора с ХЛЛ от стадий 0 нямат никакви симптоми. Те продължават с обичайната си рутина и не правят промени в начина си на живот.

От друга страна, ако имате симптоми, имате ниска кръвна картина или имате голям растеж на лимфни възли, Вашият лекар обикновено ще препоръча лечение.

В такъв случай може да се наложи да направите някои промени в графика си, за да се съобразите с редовните посещения при лекар. Ако получавате активно лечение, може да получите нежелани реакции, като умора, които засягат енергийните ви нива.

Може също така да пожелаете да вземете повече предпазни мерки, докато приемате имуносупресори, за да не се разболеете.

Как лекувате стадий 0 левкемия?

Стадий 0 CLL се счита за стадий с „нисък риск“. Стандартът на грижа изисква подход на наблюдение и изчакване, при който сте внимателно наблюдавани от Вашия лекар, но не получавате активно лечение.

Типичният подход на гледане и изчакване включва посещение при лекар и кръвни изследвания на всеки 3 месеца. В края на 12 месеца вие и вашият лекар можете да решите дали да продължите наблюдението или да започнете активно лечение.

Много хора с ХЛЛ от стадий 0 ще останат с този подход в продължение на много години. Започването на лечението по-рано от необходимото не подобрява резултатите. Има също странични ефекти и рискове от лечението на CLL. И с течение на времето тялото ви може да стане резистентно към някои лекарства, които може да са ви необходими в по-късен стадий на лечение на CLL.

Вашият лекар може да препоръча лечение на стадий 0 CLL, ако имате това, което указанията на Международния семинар по хронична лимфоцитна левкемия (iwCLL) наричат ​​„активно заболяване“. Някои признаци на активно заболяване включват:

 • продължителна треска
 • продължаващо нощно изпотяване
 • силна умора
 • значителна загуба на тегло

Лечението на стадий 0 CLL може да включва:

 • Целева терапия: Тази терапия действа върху клетките на молекулярно ниво. Това е най-често използваното лечение при CLL. Примери за лекарства за таргетна терапия за ХЛЛ са ибрутиниб, венетоклакс, акалабрутиниб, ритуксимаб и обинутузумаб.
 • Имунотерапия: Тази терапия действа върху имунната система, за да помогне в борбата с рака. Пример за имунотерапия за CLL е леналидомид.
 • Химиотерапия: Също форма на таргетна терапия, химиотерапията убива директно раковите клетки. Не се използва толкова много, колкото беше преди. Примери за химиотерапевтични лекарства включват бендамустин, хлорамбуцил, флударабин и циклофосфамид.

Съвети за управление на лечението и странични ефекти

По време на периода на гледане и изчакване може да искате да дадете приоритет на посещението при лекар и получаването на кръвни изследвания. Може да помогне да се поддържа регистър на симптомите, като промени в теглото и енергийните нива.

Ако получавате лечение за стадий 0 CLL, нежеланите реакции, които изпитвате, може да варират в зависимост от вида на лекарството и вашето лично здраве. Обществото за левкемия и лимфом има онлайн ресурс за специфични странични ефекти и как да управлявате всеки един от тях.

Докато сте на имунотерапия, може да искате да следвате насоките за хранене за хора с имуносупресия. Това може да ви помогне да се предпазите от заболяване, което имунната ви система иначе би предотвратила. Някои общи съвети включват:

 • Избягвайте сурово или недостатъчно обработено месо или яйца.
 • Избягвайте меки или непастьоризирани сирена или млечни продукти.
 • Измийте плодовете и зеленчуците преди ядене или обработка.

Независимо дали сте в активно лечение или бдително чакате, може да искате да предприемете стъпки към здравословен начин на живот, включително:

 • управление на стреса
 • упражнение
 • здравословно хранене
 • качествен сън
 • избягване на тютюн, наркотици и алкохол
 • оставайки хидратиран

Можете ли да живеете 30 години с CLL?

Средната възраст на диагнозата CLL е 70 години. Състоянието рядко засяга хора на възраст под 40 години.

Хората с диагноза CLL на етап 0, 1 или 2 могат на живо от 5 до 20 години без лечение. Повече от половината от тези със стадий 0 CLL живеят 12,5 години или повече.

Хроничната лимфоцитна левкемия е рак на кръвта. Лекарите обикновено наблюдават кръвната картина и симптомите на тези с CLL стадий 0. Лечението е необходимо само ако имате симптоми на активно заболяване.

Можете да управлявате страничните ефекти от лечението на CLL чрез здравословен живот и избягване на рисковете от инфекция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss