Упражнения за мъже с проблеми с простатата или свръхактивен пикочен мехур

Симптоми на проблеми с простатата и свръхактивен пикочен мехур

Проблемите с простатата и свръхактивният пикочен мехур (OAB) са много различни състояния. Но при мъжете и двете могат да причинят чести и внезапни позиви за уриниране.

Въпреки че това може да бъде досадно и неудобно, то може да бъде лекувано.

В допълнение към медицинските средства, различни упражнения могат да ви помогнат да намалите колко пъти изпитвате внезапно желание да отидете до тоалетната.

Повече за проблемите с простатата

Простатата е с размерите на орех. Той заобикаля уретрата, която носи урина от пикочния мехур.

С напредването на възрастта на мъжете простатата им често се увеличава. Това оказва натиск върху уретрата им.

Уголемената простата е известна още като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Състоянието може да допринесе за желание за често уриниране или чувство, че все още може да се наложи да отидете, след като приключите с уринирането.

Причини за свръхактивен пикочен мехур

OAB възниква, когато мускулите, които контролират пикочния мехур, вече не работят правилно. Именно това предизвиква усещането, че трябва да използвате тоалетната по-често.

Пиенето на твърде много течности – особено напитки с кофеин, алкохол и цитрусови сокове – може да доведе до често уриниране. Затлъстяването също може да окаже натиск върху пикочния мехур.

Понякога ОАБ може да произтича от сериозни неврологични състояния, като болест на Паркинсон или множествена склероза (МС).

Упражненията могат да помогнат

Мускулите около пикочния мехур могат да станат слаби с напредване на възрастта. Това може да се случи и след лечение на рак на простатата.

Различни видове упражнения могат да бъдат полезни за мъже с проблеми с простатата или OAB. Упражненията на Кегел могат да укрепят и тренират мускулите на тазовото дъно, за да помогнат за контролиране на уринирането.

Упражнения като ходене, джогинг, плуване и тенис също са полезни. Тези и други аеробни упражнения могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.

Какво представляват упражненията на Кегел?

Упражненията на Кегел са предназначени за укрепване на мускулите на тазовото дъно.

Често се препоръчват за жени, особено след раждане. Но диабетът, операцията на простатата и OAB също могат да отслабят мускулите в тазовото ви дъно.

Упражненията на Кегел могат да се правят почти по всяко време. Освен това те не изискват специално оборудване.

Но може да са необходими малко практика и концентрация, за да направите упражненията точно.

Как да правим упражнения на Кегел

Първо трябва да намерите мускулите на тазовото си дъно. За да направите това, започнете да уринирате и след няколко секунди спрете по средата на потока.

Концентрирайте се върху мускулите, които току-що сте използвали. Това са вашите мускули на тазовото дъно.

Започнете упражненията на Кегел с празен пикочен мехур. Легнете на пода със свити и раздалечени колене.

Стегнете мускулите на тазовото дъно за три секунди и след това ги отпуснете за три секунди. Повторете няколко пъти.

Не забравяйте да се съсредоточите само върху мускулите на тазовото дъно. Скоро ще можете да правите това, докато седите или правите.

Традиционни упражнения

Редовните упражнения осигуряват много ползи за здравето. Здравето на сърцето и мускулите зависи от честата физическа активност.

Упражнението може да ви помогне да загубите излишните килограми и да постигнете здравословно тегло. Поддържането на здравословно тегло може да помогне за намаляване на риска от проблеми с простатата, според Медицински център на университета Rush.

Упражненията също помагат за балансиране на хормоните на тялото, които влияят на простатата. Клиниката Mayo препоръчва да се стремите към здравословно тегло, за да облекчите симптомите на OAB.

Ако имате нужда от помощ

Упражненията на Кегел могат да бъдат трудни за овладяване. Вашият лекар може да ви помогне да научите как да изолирате ключовите мускули.

Промените в начина на живот или лекарствата също могат да бъдат полезни. Ако продължавате да изпитвате симптоми, като чести позиви за уриниране, попитайте Вашия лекар за други стъпки, които можете да предприемете.

Тези проблеми могат да бъдат смущаващи. Но качеството на живот може да се подобри, ако положите усилия да се справите с всичките си симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss