Управление на разходите за ранно лечение на рак на гърдата

Лечението на рак на гърдата може да бъде скъпо, но предприемането на няколко проактивни стъпки може да помогне разходите за грижи да станат по-управляеми.

Въпреки че няма лек за рак на гърдата, ранното откриване предлага надежда и осигурява най-високите шансове за лечението му.

Но лечението на рак на гърдата е скъпо – дори със застраховка. Всъщност през 2020 г. ракът на гърдата беше най-скъпият вид рак за лечение, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Въпреки че е тежко финансово препятствие, налични са ресурси и подкрепа.

Ето преглед на различни разходи, свързани с лечението на рак на гърдата, както и опции за управление на тези разходи.

Преки разходи за лечение на рак на гърдата

Преките разходи, свързани с лечението на рак на гърдата, могат бързо да се увеличат.

На първо място, има разходи, свързани с диагностични тестове и процедури. Вашият лекар може да използва различни тестове, за да открие и диагностицира рак на гърдата. Те могат да включват образни тестове като:

 • скрининг мамография
 • диагностична мамография
 • ултразвук
 • ЯМР

Повечето планове за здравно осигуряване покриват цялата цена на скринингова мамография, но те може да не покриват разходите за други образни тестове. Средните разходи от джоба за тях включват:

 • $290 за диагностична мамография
 • $250 за ултразвук
 • $1,084 за MRI

Въпреки това повечето застрахователни компании имат центрове за изображения в мрежата, които обикновено струват по-малко от джоба, отколкото опциите извън мрежата.

Освен изображения, може да се наложи да се подложите на биопсия на гърдата. Това включва отстраняване и тестване на проба от гръдна тъкан. Повечето застрахователни планове покриват биопсия на гърдата, въпреки че може да носите отговорност за доплащане и самоучастие.

Освен това назначенията за лечение увеличават цената. Те включват посещения за:

 • химиотерапия
 • радиация
 • хормонална терапия
 • имунотерапия
 • таргетни терапии

Има и разход за среща с допълнителни здравни специалисти. Например, може да работите с психолог, който осигурява подкрепа за психичното здраве, или диетолог, който помага да управлявате вашите хранителни нужди. Тези посещения обикновено се покриват от много застрахователни планове, въпреки че може да изискват доплащане.

Непреки разходи за лечение на рак на гърдата

Финансовото въздействие на рака на гърдата надхвърля преките медицински разходи. Непреките разходи също могат да се натрупат по време на лечението.

Например, има разходи за пътуване до и от вашите срещи. Това влияе върху цената на горивото, таксите за паркиране или обществения транспорт. В зависимост от продължителността на лечението, тези такси могат да се увеличат с времето.

Освен това може да се наложи да поискате отпуск от работа, за да посещавате лекарски прегледи. Вземането на допълнителна почивка може да доведе до намаляване на доходите, което може да повлияе на финансовата стабилност.

Ако имате семейство, грижите за децата може да станат проблем. Може да понесете допълнителни разходи, за да подредите грижите за вашите деца по време на медицински посещения.

Може също да се наложи да наемете помощ за ежедневните задачи и домакинските отговорности, като например:

 • пазаруване на хранителни стоки
 • готвене
 • почистване
 • пералня

Други непреки разходи включват:

 • допълнителни терапии като акупунктура или масаж
 • продукти, свързани с косопад, като перуки, шалове и шапки
 • следоперативни сутиени
 • лечения за запазване на плодовитостта

Тези непреки разходи могат да добавят огромно финансово бреме, когато вече се справяте с емоционалните и физически предизвикателства на рака на гърдата.

По-високи разходи за премии, доплащания и самоучастие

Нарастващите разходи за застрахователни премии, самоучастие, доплащане и съзастраховане също могат да станат фактор по време на лечението на рак на гърдата.

Тъй като медицинските разходи нарастват, може да се сблъскате с трудни избори, като потенциално забавяне или отказ от необходимите лечения поради финансови ограничения.

Тежестта на разходите, свързана с разходите от джоба, също може да повлияе на психичното здраве. Това може да влоши чувството на несигурност или да добави допълнителен слой тревожност по време на лечението на рак на гърдата. Това може да влоши емоционалното въздействие на вашата диагноза.

По-високите разходи за здравеопазване също могат да повлияят на вашите взаимоотношения и да ви накарат да се чувствате по-социално изолирани. А стресът от безпокойството за парите може да попречи на съня ви и цялостното качество на живот.

Поради тази причина намирането на начини за облекчаване на финансовия стрес от лечението на рак на гърдата е важно за вашето физическо, емоционално и психическо благополучие.

Ресурси за управление на разходите за лечение на рак на гърдата

Ето няколко съвета за управление на разходите за лечение на рак на гърдата:

1. Разберете вашето здравноосигурително покритие

Започнете, като прочетете застрахователната си полица, за да разберете точните си ползи.

Това включва преглед на подробностите за покритието, като отговорността ви за собствени средства, която може да включва:

 • самоучастие
 • доплащания
 • съзастраховане

Запознайте се с професионалистите, обхванати от вашия план, и след това останете във вашата мрежа. Това може да намали разходите ви от джоба ви.

2. Пазарувайте за най-доброто здравноосигурително покритие

Разгледайте различни планове за здравно осигуряване, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.

Сравнете разходите за:

 • премии
 • самоучастие
 • покритие

Смяната на плановете може да е опция по време на отворените периоди за записване, което може да ви помогне да спестите пари. Но не избирайте автоматично най-евтиния план.

Имайте предвид, че въпреки че плановете с по-високо приспадане може да имат по-ниски месечни премии, обикновено ще плащате повече от джоба си, преди вашият доставчик да изплати иск.

3. Проучете програми за подпомагане на пациентите

Много фармацевтични компании и програми предлагат помощ на пациентите, за да помогнат за покриване на разходите за лекарства, отпускани с рецепта.

Попитайте Вашия лекар за програми, които предлагат финансова помощ или безплатни лекарства. Няколко програми включват:

 • Фондът за подпомагане – Програма за помощ при рак на гърдата
 • NeedyMeds.com
 • Програма за финансова помощ Комен
 • Фондация Мрежа за достъп до пациенти
 • GoodRx

4. Срещнете се с финансов навигатор от вашия център за лечение

Повечето центрове за лечение на рак на гърдата имат специализирани финансови навигатори или съветници, които да ви напътстват през финансовите аспекти на грижите. Те могат да ви помогнат:

 • разберете разходите за лечение
 • дешифрирайте вашето здравноосигурително покритие
 • проучете програми за финансова помощ

За да намерите финансов навигатор в център за лечение, започнете, като се свържете с главния офис или администрацията на центъра. Можете също така да помолите вашия медицински специалист или представител на услугите за пациенти за съдействие.

Освен това можете да проверите уебсайта на центъра или да се свържете с тяхната линия за помощ, за да се свържете с финансов навигатор.

5. Договаряйте медицински сметки и планове за плащане

Ако имате високи медицински сметки, не се колебайте да преговаряте. Много здравни специалисти са отворени за обсъждане на планове за плащане или намалени такси. Можете също така да попитате дали има някакви програми, които да помогнат за покриване на разходите за грижи за тези, които имат финансова нужда и дали може да отговаряте на изискванията.

Комуникирайте открито за финансовото си състояние и прегледайте възможностите за облекчаване на финансовата тежест от лечението на рак на гърдата.

6. Участвайте в клинично изпитване

Ако търсите нови лечения и искате да спестите от разходи, записването в клинично изпитване може да е опция. Започнете, като попитате Вашия лекар дали знае за някакви изпитвания с отворено записване, които отговарят на вашите нужди.

Можете също да проверите онлайн ресурси като ClinicalTrials.gov или да се свържете директно с местни болници и изследователски центрове, за да попитате за предстоящи изпитвания.

Участието в клинично изпитване допринася за подобряване на възможностите за лечение на рак на гърдата. Той също така ви предлага предимства, като безплатен достъп до предстоящи лечения.

Ракът на гърдата може да бъде скъп за лечение, но проактивността може да ви помогне да управлявате разходите. Започнете, като проучите програми за помощ на пациенти и разберете вашето застрахователно покритие. Може дори да обмислите да се присъедините към клинично изпитване.

Освен това откритото общуване с вашия здравен екип, разчитането на вашата система за поддръжка и поддържането на актуална информация за наличните ви ресурси може да ви помогне да сте в крак с всичко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss