Умора и улцерозен колит: Какво трябва да знаете

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.

Да, умората може да бъде симптом на улцерозен колит (UC) поради възпалението, страничните ефекти на лекарствата или психическото напрежение от хроничното състояние.

Марко Говел/Стокси Юнайтед

Приблизително 600 000 до 900 000 души в Съединените щати са засегнати от улцерозен колит (UC). UC е форма на възпалително заболяване на червата (IBD), често свързано с коремна болка и проблеми с червата. Но може да изпитате и умора.

Огромната умора може да е резултат от възпаление от болестта, страничен ефект от лекарства или дори психическото напрежение от живота с това хронично заболяване.

Тази статия ще предостави повече информация защо може да се появи умора и какво можете да направите по въпроса с помощта на вашия здравен екип.

Улцерозният колит причинява ли умора?

Индивидите с UC могат да изпитват умора по различни причини.

Изследователи в a Проучване от 2020 г установиха, че UC може да доведе до анемия, хранителни дефицити, депресия и нарушения на съня, които могат да причинят умора.

Други потенциални причини за умора за лица с UC включват:

 • възпаление
 • артрит (често срещано състояние, съпътстващо UC)

 • странични ефекти на лекарствата
 • промени в оста мозък-чрева

А Проучване от 2019 г изследване на причините за умората при деца и юноши с IBD установи, че нарушените семейни отношения и липсата на подкрепа от възрастни също могат да играят роля за повишена умора.

Ако изпитвате умора и смятате, че това е свързано с вашия UC, важно е да уведомите Вашия лекар. Те могат да помогнат за по-добро определяне на специфичните фактори, които може да играят роля за вашата умора.

Колко тежка е умората от улцерозен колит?

Умората или непреодолимото чувство на умора, което не се облекчава от почивка или сън, засяга 80% от хората с активно IBD и 50% от хората в клинична ремисия. Проучване от 2018 г. също установи, че жените изпитват по-висока степен на умора от UC, отколкото мъжете.

Може да е трудно да се определи количествено чувството на умора, но честотата и тежестта на умората, която индивидът изпитва, може да варира в зависимост от факторите като:

 • нива на стрес
 • колко активно е заболяването
 • дали дадено лице има анемия или недостиг на витамини
 • лекарства, които дадено лице приема
 • промени в оста черво-мозък

Как е свързана надбъбречната умора с улцерозния колит?

Надбъбречната умора е теория, че високите нива на стрес могат да предизвикат надбъбречна недостатъчност, медицинско състояние, при което надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно необходими хормони, за да се справят с неща като възпаление. Умората е често срещан симптом на надбъбречна недостатъчност.

Въпреки че все още не е прието като истинско медицинско състояние, привържениците на теорията за умората на надбъбречните жлези вярват, че когато човек е под хроничен стрес, неговите надбъбречни жлези не могат да произвеждат достатъчно количество необходими хормони като кортизол. Липсата на тези хормони предизвиква симптоми като умора.

Наличието на UC е пример за нещо, което може да бъде много стресиращо и всъщност може да доведе до надбъбречна умора у индивида. Това би накарало индивида да изпита по-големи количества възпаление и умора.

Как да лекувам умората от улцерозен колит?

А Проучване от 2020 г установиха, че най-добрият начин за намаляване на умората, свързана с IBD, е лечението на основните причини.

Въпреки че понастоящем няма лечение за UC, има лечения, които могат да помогнат за намаляване на симптомите като възпаление и нередовни движения на червата.

Ако възпалението от вашия улцерозен колит причинява умора, може да се наложи да работите с ревматолог и гастроентеролог, за да определите нов план за лечение, който ще намали активните обостряния. Вашите лекари може да предложат актуализации на вашето лекарство и диета, нов план за упражнения или дори потенциална операция на дебелото черво.

Ако психическото напрежение от наличието на често активно хронично заболяване ви тежи, може да пожелаете да се присъедините към група за подкрепа или да говорите с терапевт. Дори ако нямате местни опции, виртуалната терапия е достъпна чрез компании като BetterHelp.

Други начини за намаляване на умората

В допълнение към лечението на основните симптоми на UC и всички свързани здравословни състояния, има различни неща, които можете да направите, за да намалите умората. Те включват:

 • редовно упражняване
 • приемане на всички необходими хранителни добавки
 • избягване или спиране на тютюнопушенето
 • без дълги дрямки (особено по-късно през деня)
 • проследяване, когато чувствате умора, за да определите каквито и да било модели и задействания

Ако имате UC, вероятно ще изпитате поне известна умора. Това може да бъде причинено от аспекти на заболяването като възпаление, странични ефекти на лекарства или психическо напрежение от болезнено хронично състояние.

Ако изпитвате умора поради UC, важно е да говорите с Вашия лекар относно плана си за лечение. Вашият лекар може да работи с вас, за да намери план, който минимизира симптомите на заболяването и страничните ефекти от всяко лечение. Те могат също да помогнат за предоставяне на препоръки за групи за подкрепа и терапевти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss