Увеличава ли повиването риска от SIDS?

изображение на плачещо повито новородено
Снимка, плач, новородено, бебе, бебе, родителство, повиване, разкъсване, сълзи, бебе, лице, човек, новородено, човек Kohei Hara/Getty Images

Когато сте родител на малко бебе, имате чувството, че непрекъснато сте бомбардиран с ужасни предупреждения и добронамерени инструкции какво трябва да правите, за да осигурите най-добрия резултат за вашето бебе.

Всеки родител или болногледач, който някога е ходил на курс за грижа за бебето, знае, че повиването се счита за най-доброто решение за запазване на спокойствието на новородените.

В същото време страхът от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS) е реален. Постоянно сме загрижени за правилния начин за сън на бебето и как да сведем до минимум рисковите фактори, които могат да увеличат шансовете за SIDS – особено при много малки бебета.

Неотдавна едно проучване установи потенциална връзка между повиването и SIDS – което доведе до подновена загриженост относно потенциалните опасности от повиването.

Увеличава ли повиването риска от SIDS?

Краткият отговор е: вероятно не, но винаги трябва да лягате бебето по гръб, за да спи, и да спрете да го повивате, когато детето ви започне да се преобръща.

В интерес на истината проучването от 2016 г. доведе до много сензационни заглавия в публикации, фокусирани върху потребителите, които намекват, че повиването като цяло е присъщо опасна дейност.

Но когато се прочете задълбочено, проучването направи много конкретни наблюдения, които са в съответствие с настоящите насоки за сън на бебето, както е посочено от Американската академия по педиатрия (AAP).

По-специално, проучването отбелязва, че при повиване, ако бебето е поставено по корем или настрани, за да спи, потенциалът за SIDS е по-висок в сравнение с бебета, които са поставени по гръб.

Това не се различава от настоящите експертни препоръки за съня на бебетата като цяло. AAP съветва да не слагате малки бебета да спят по корем или настрани, независимо дали са повити – особено ако все още не са достигнали етапа на преобръщане.

По-важното е, че изследователите изрично заявяват, че концепцията за повиване е свободно дефинирана. Така че данните не могат да направят разлика между фактори като избиране на прекалено топло одеяло или прекалено стегнато повиване на дете.

Изследователите напълно признават специфични ограничения, които не могат да бъдат прегледани предвид ограничените данни, с които работят. Според отговор на статията проучването има три ограничения:

 • Тяхното проучване не се позовава на a отчет публикуван от Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ, разглеждащ смъртните случаи на бебета, свързани с повивки и одеяла, продавани между 2004 г. и 2012 г. Докладът предполага, че повечето смъртни случаи са свързани с други рискове, свързани със съня.
 • Би било полезно да се разгледа броят на смъртните случаи от SIDS, свързани с повиване, в сравнение със смъртните случаи на бебета или наранявания, причинени от детски плач, съчетан с изтощение на родителите, следродилна депресия, злоупотреба, излагане на цигарен дим и небезопасни практики за сън.
 • По-големите бебета изглежда са изложени на повишен риск от смъртни случаи при повиване, свързани със СВДС. Това би означавало, че неправилните практики на повиване (продължаване на повиването дълго след като детето е усвоило преобръщането) е по-вероятно да насърчат риска от SIDS в сравнение с общия акт на повиване.

След като се вземат предвид тези фактори, не е възможно да се свърже общият акт на повиване с увеличаване на SIDS в сравнение с известни влиятелни рискови фактори.

Намалява ли повиването риска от SIDS?

Краткият отговор е, не.

Повиването не е свързано с намален риск от SIDS. Но както при всички други проблеми, свързани със съня, практикуването на безопасно поведение при сън е най-добрият начин да сведете до минимум риска вашето бебе да умре от SIDS.

Това означава:

 • поставяне на вашето бебе да спи по гръб върху твърда, равна повърхност
 • не ги обличайте твърде топло
 • като се уверите, че няма други препятствия в креватчето или кошарата, като одеяла, играчки или възглавници

Специално за повиване, избягвайте да използвате одеяло или плик, който е твърде тежък. По същия начин не повивайте бебето си прекалено стегнато, тъй като това може да попречи на способността му да диша или да движи бедрата си. Освен това избягвайте да използвате повивки с тежести или да добавяте предмети с тежести, когато повивате бебето си.

Кои са най-големите рискови фактори за SIDS?

Към днешна дата повиването все още не е пряк рисков фактор за SIDS. Вместо това факторите на околната среда и поведението са по-вероятни фактори за смъртта на бебе от SIDS.

Най-големият рисков фактор за SIDS е поставянето на бебетата да спят настрани или по корем вместо на гърба им. Поставянето на вашето бебе в място за спане с предмети, които потенциално биха могли да причинят задушаване, е друг основен фактор.

Други поведенчески фактори и фактори на околната среда, които могат да увеличат риска от SIDS при бебето – по ред на разпространение – включват:

 • Споделяне на легло с родител пушач
 • Раждане преди 37 седмица
 • Меко спално бельо
 • Спящ стомах
 • Споделяне на легло с родител непушач
 • Пушенето по време на бременност
 • Родителска безработица
 • Излагане на бебето на цигарен дим
 • Странично спане

Важно е да се отбележи, че докато споделянето на леглото все още се гледа с неодобрение в Съединените щати от медицински и научни организации, има нарастващо движение от организации като La Leche League и изследователи за определяне на по-безопасни начини за съвместен сън.

Проучване от 2019 г. отбелязва, че макар да са необходими повече насоки — особено при кърмени бебета, които се кърмят — споделянето на леглото не представлява повишен риск от SIDS, стига да не са налице други известни опасности, изброени по-горе.

Как да предотвратим SIDS

Най-големият фактор, допринасящ за SIDS, е поставянето на бебета в леглото в така наречената нелегнала позиция – или не по гръб. Независимо дали се слагат да подремнат или през нощта, бебетата винаги трябва да се слагат по гръб върху твърда повърхност без препятствия.

Поведенческите опасения, както е показано в списъка с водещи символи по-горе, също могат да увеличат риска от SIDS при детето. Експертите препоръчват да поддържате бебето в течение имунизации може да намали риска им. Така може да им дадете залъгалка, според a 2014 проучване.

За бъдещите родители избягвайте злоупотребата с вещества и употребата на никотин по време на бременност и не забравяйте да посещавате всички необходими посещения за пренатална грижа.

Отново изключете повиването, след като детето ви започне да се преобръща, тъй като повиването може да представлява риск от задушаване. И избягвайте използването на наклонени траверси. Те също могат да представляват риск от задушаване.

Въпреки че може да не е жизнеспособно за всички болногледачи, изборът на кърмене срещу адаптирано мляко е доказано, че е положително свързан с намаляването на потенциала за поява на SIDS.

Долния ред

Въпреки че трябва да бъдете внимателни — като например да не повивате, когато бебето ви започне да се преобръща, и да не го повивате твърде стегнато или в прекалено топло одеяло — доказателства сочат, че най-големият ви рисков фактор за SIDS ще бъде да поставите бебето си да спи на стомаха или отстрани.

Докато помните азбуката на съня (винаги сами, по гръб и в креватче — или равна повърхност), можете да повивате с увереност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss