Тумор на Glomus Jugulare

Тумор на Glomus Jugulare

Glomus jugulare тумор е тумор в черепната кухина. Областта на черепа, засегната от този вид тумор, се нарича югуларен отвор. Вратният отвор е върху слепоочната кост. Временните кости са отстрани на черепа или слепоочията ви.

Тези тумори почти винаги са доброкачествени или неракови, но тяхното присъствие може да причини загуба на слуха, проблеми с преглъщането и парализа на лицето. Вашият лекар може да използва образни тестове и биопсия, за да потвърди наличието на тумор на glomus jugulare.

Лечението включва хирургично отстраняване. След операцията може да се наложи лъчева терапия за пълно отстраняване на тумора. Въпреки че туморът е малко вероятно да бъде раков, важно е да го премахнете поради физическите проблеми, които може да причини.

Какво представляват туморите на Glomus Jugulare?

Туморите на Glomus jugulare, известни още като гломусни тумори, са група тумори, които се развиват в гломусни клетки и тъкани. Гломусните клетки са специализирани клетки, които се намират в някои кръвоносни съдове и по протежение на нервите. Клетките действат, за да открият промени в кръвния поток, като наличие на определен химикал или промяна в температурата. Те също могат да реагират на промените чрез освобождаване на хормони.

Гломусните тумори могат да се образуват навсякъде, където има гломусни клетки. Долната страна на темпоралната кост в черепа съдържа много нервни снопове с гломусни клетки. Туморите, които растат в тази област, се наричат ​​glomus jugulare тумори, защото се образуват в горната част на югуларната вена. Това е вената, която отвежда кръвта от мозъка обратно към сърцето.

Гломусните тумори, въпреки че не са често ракови, могат да растат широко и могат да се разпространят по вътрешността на нервите, по вените и артериите, и в ухото и Евстахиевата тръба, която е връзката между ухото и носа.

Какви са симптомите, свързани с туморите на Glomus Jugulare?

Тъй като този вид тумор произхожда от черепа, точно под средното ухо, симптомите, свързани с ухото, са често срещани. Те могат да включват:

 • частична или пълна загуба на слуха
 • звънещ или пулсиращ звук, който се нарича шум в ушите
 • болки в ушите
 • виене на свят

Ако туморът е достатъчно голям и расте към лицето или шията, той може да причини други симптоми. Те могат да включват:

 • слабост в мускулите на лицето
 • парализа на лицето
 • затруднено преглъщане
 • дрезгавост
 • увиснали рамене
 • слабост на езика

При малък процент от тумори на glomus jugulare масата може да произвежда хормони и да причини допълнителни симптоми:

 • главоболие
 • треперене
 • зачервяване
 • тревожност
 • високо кръвно налягане
 • ускорен сърдечен ритъм

Какви са причините за туморите на Glomus Jugulare?

Причините за образуването на тумор на glomus jugulare не са напълно изяснени, но се подозират генетични фактори. Лекарите смятат, че придобитите мутации причиняват тумори, а не наследствени гени. Това означава, че мутациите, причиняващи туморите, се придобиват през живота на човек и не се предават от едно поколение на друго.

Туморите на Glomus jugulare се образуват по -често при жените, отколкото при мъжете, и при възрастните хора. Те обаче могат да се образуват при всеки на всяка възраст.

Как се диагностицират туморите на Glomus Jugulare?

Физическият преглед е първата стъпка към диагностицирането на тумор на гломус югуларе. Симптомите, както и преглед на областта на ухото и гърлото, могат да показват, че може да има тумор. Възможно е да има бучка на шията, а туморът дори може да се види вътре в ухото.

За да потвърди наличието на тумор на glomus jugulare, Вашият лекар трябва да извърши образна диагностика, като например компютърна томография или ЯМР. И двата теста могат да дадат на Вашия лекар подробно изображение на въпросната област и да потвърдят или отрекат наличието на тумор.

Как се лекуват туморите на Glomus Jugulare?

Единственото истинско лечение за тумор на glomus jugulare е операцията. Дори ако туморът е малък и не причинява тежки симптоми, може да се наложи да бъде отстранен. Ако не бъде отстранен, туморът ще продължи да расте бавно и да причинява повече проблеми с увеличаването му. Има няколко различни варианта за операция.

Пълно хирургично отстраняване

Гломус югуларен тумор може да бъде напълно отстранен с помощта на традиционни неврохирургични техники. Процесът е труден, защото в зоната има толкова много нерви, но ако туморът може да бъде изваден, без да се повредят нервите, не е необходимо друго лечение.

Стереотаксична радиохирургия

Стереотактичната радиохирургия технически не е хирургия. Тя включва използването на рентгенови лъчи, насочени към тумора за унищожаване на анормалната тъкан. За разлика от традиционната лъчева терапия, тази техника е по -целенасочена и е по -малко вероятно да навреди на нормалната тъкан.

Хирургия, последвана от лъчева терапия

В някои случаи традиционната операция за отстраняване на по-голямата част от тумора се комбинира с последващо облъчване. Радиацията е насочена към остатъците от тумора, които хирургът не може физически да отстрани.

Какво представлява дългосрочната перспектива?

Колкото по -бързо се отстрани туморът, толкова по -големи са шансовете ви за пълно възстановяване. Ако имате по -малък, по -малко обширен тумор, по -лесно се отстранява и има по -малка вероятност от случайно увреждане на близките критични структури. Ако туморът е нахлул в кръвоносните съдове и нервите, ще бъде по -трудно да се отстрани.

Въпреки сложния характер на операцията за отстраняване на този вид тумор, повечето хора се излекуват след една или повече процедури. В някои случаи туморът може да се върне, което означава, че е необходима повече операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss