Трябва ли да сте на 50 години, за да получите ваксината за херпес зостер?

Ако сте като приблизително 99% от хората, родени преди 1980 г., има вероятност да сте имали вируса варицела-зостер, който причинява варицела. Обикновено се проявява в детска възраст с типичен сърбящ и хрипов обрив, въпреки че може да се появи по всяко време, със или без симптоми.

Много хора, които са се разболели от варицела като деца, отдавна са забравили за нея – или може би изобщо не са знаели, че са я имали. Но превъртете бързо напред няколко десетилетия и може да изпитате потенциално болезнено и дълготрайно усложнение: херпес зостер, наричан още херпес зостер.

Има ваксина срещу херпес зостер. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри Shingrix през 2017 г., след като го намери за безопасен и много ефективен за предотвратяване на херпес зостер. Но най-вече се препоръчва за хора на 50 и повече години.

Прочетете, за да научите за причините зад правилото за възраст над 50 години и няколко изключения от това правило.

Има ли минимална възраст за получаване на ваксина срещу херпес зостер?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва ваксината срещу херпес зостер за хора със здрава имунна система, които са на възраст 50 и повече години. Това е така, защото имунната ви система става по-малко стабилна с възрастта, така че рискът от развитие на херпес зостер се увеличава.

CDC също препоръчва ваксината за хора на възраст 19 и повече години, които са имунокомпрометирани. Това означава, че имат отслабена имунна система.

Какво представлява ваксината срещу херпес зостер?

Shingrix е ваксина, която съдържа неактивна форма на вируса на херпес зостер. Помага ви да развиете имунитет към активния вирус.

Възрастните получават ваксината в две отделни дози. Обикновено здрави възрастни над 50-годишна възраст получават втората си доза 2 до 6 месеца след първата доза. Възрастните с отслабен имунитет могат да получат втората доза по-рано.

Няма максимална възраст за получаване на Shingrix.

Какво е херпес зостер?

Херпес зостер се причинява от повторно активиране на вируса варицела-зостер, който е вирусът, причиняващ варицела.

Когато се разболеете от варицела и се възстановите, вирусът варицела-зостер не изчезва. Вместо това остава в латентно състояние във вашите нервни клетки. С напредване на възрастта тялото ви е по-малко способно да се бори с вирусите. През това време вирусът може да се реактивира.

Отличителният признак на херпес зостер е ясно изразен обрив от болезнени мехури, пълни с бистра течност. Обикновено се появява от едната страна на тялото, особено по главата, шията или торса. Това каза, че може да се появи навсякъде по тялото ви.

Други симптоми включват:

 • висока температура
 • главоболие
 • втрисане
 • разстроен стомах

Мехурите обикновено започват да заздравяват в рамките на 7 до 10 дни и изчезват в рамките на един месец. И все пак състоянието понякога може да причини постоянна нервна болка, наречена постхерпетична невралгия (PHN).

PHN може да засегне същата област, където сте имали обрив от херпес зостер. Може да продължи месеци или години, да стане силно болезнено и понякога да пречи на ежедневния живот.

Кой е изложен на риск да получи херпес зостер?

относно 1 милион души получават херпес зостер всяка година. Рискът от получаване на херпес зостер става по-висок с напредване на възрастта. Всъщност хората на 65 или повече години са три пъти по-вероятно да получите херпес зостер от по-младите хора.

Според CDC, 1 на 3 души ще получат херпес зостер през живота си. Херпес зостер е по-често при жените, отколкото при мъжете, и е по-често при белите хора, отколкото при чернокожите.

Рисковите фактори за херпес зостер включват:

 • прекарали варицела, дори и безсимптомно
 • след като сте имали ваксина срещу варицела, въпреки че рискът е по-нисък, отколкото при естествено възникваща инфекция

Някои състояния или лекарства, които засягат имунитета на тялото ви, също увеличават риска, особено:

 • рак, особено левкемия и лимфом
 • ХИВ
 • трансплантация на костен мозък или солиден орган (бъбречен, сърдечен, черен дроб и бял дроб).
 • имуносупресивни лекарства, включително:
  • стероиди
  • химиотерапия
  • имуносупресивни лекарства, свързани с трансплантация

Хората, родени след 1995 г., са по-малко склонни да се разболеят от херпес зостер, защото като цяло е по-малко вероятно да се разболеят от варицела. През тази година беше пусната ваксина, която значително намали предаването на варицела.

Можете да получите херпес зостер след ваксинация с ваксината срещу варицела, но това е по-малко вероятно, отколкото ако сте се разболели от варицела.

В зависимост от това кога ще получите Shingrix, ваксината е повече от 90% ефективен за предотвратяване на херпес зостер и PHN.

Имате реакция?

Ако сте получили Shingrix и изпитвате нежелана реакция, можете да я докладвате на FDA и системата за докладване на нежелани събития при ваксини (VAERS) на адрес https://vaers.hhs.gov/reportevent.html

Какво причинява херпес зостер?

Варицелата и херпес зостер се причиняват от един и същ вирус, варицела-зостер. Когато се възстановите от варицела, вирусът остава в клетките на нервната ви система.

Може да се активира отново, ако тялото ви вече не е в състояние да го потиска. Той се разпространява надолу по нервните влакна и до кожата ви, причинявайки обрив, възпаление, парене и болка.

Как се диагностицира херпес зостер?

Лекар ще прегледа обрива по кожата ви и ще ви попита за вашите симптоми. Това обикновено е начинът, по който медицинските специалисти диагностицират херпес зостер.

Медицински специалист може да извади малко течност от блистера за тестване, но обикновено това не е необходимо.

Как можете да предотвратите херпес зостер?

Ваксинацията е ключът към предотвратяването на херпес зостер. The CDC препоръчва:

 • две дози ваксина срещу варицела, независимо от възрастта
 • две дози Shingrix за възрастни над 50 години и възрастни с отслабена имунна система (имунокомпрометирана)

Според CDCтрябва да получите ваксината дори ако в миналото вие:

 • имаше херпес зостер
 • получи Zostavax, друга ваксина, която вече не е на пазара
 • са получили ваксина срещу варицела (варицела).

Създаването и поддържането на навици за здравословен начин на живот – като управление на стреса, здравословна диета, редовни упражнения и достатъчно сън – също може да помогне за предотвратяване или намаляване на обострянията.

Какви са перспективите за хората, които имат херпес зостер?

Херпес зостер може да бъде болезнен, но мехурите често започват да заздравяват в рамките на една седмица. Кожата ви обикновено се изчиства в рамките на един месец.

Хората, които развиват PHN, могат да го имат месеци или години след това, но не всеки, който има херпес зостер, ще развие PHN.

Здравните специалисти могат да помогнат при лечението на херпес зостер и да съкратят продължителността му с антивирусни лекарства, отпускани с рецепта. Те също могат да намалят вероятността да имате PHN.

Повечето хора получават херпес зостер само веднъж, въпреки че е възможно да го получат отново.

Често задавани въпроси

Мога ли да получа ваксина срещу херпес зостер, ако съм под 50 години?

Shingrix не се препоръчва за възрастни под 50 години, които имат здрава имунна система.

Препоръчва се за възрастни на възраст 19 или повече години, които са имунокомпрометирани, като хора със здравословно състояние, свързано с имунната система, или които получават имуносупресивни средства, които са лекарства, които намаляват имунния отговор на организма. Тези лекарства могат да помогнат за предотвратяване на отхвърлянето на орган след трансплантация на орган и за лечение на други медицински състояния.

Какво се случва, ако не получа втората доза в рамките на 6 месеца след първата?

Препоръчително е да получите втора доза между 2 и 6 месеца след първата. Но ако сте чакали повече от 6 месеца, според CDC, няма да се налага да започвате отначало. Просто вземете втората си доза възможно най-скоро.

Трябва ли да получа първа и втора доза, ако никога не съм боледувал от варицела (варицела)?

да Все още можете да хванете вируса варицела-зостер, ако никога не сте имали варицела, и това може да причини херпес зостер.

Колко дълго ще продължи имунитетът?

Имунитетът остава силен най-малко 7 години и е повече от 90% ефективен за предотвратяване на херпес зостер и PHN сред хора на възраст 50 и повече години CDC. Той е между 68% до 91% ефективен при имунокомпрометирани възрастни над 18-годишна възраст.

Има ли странични ефекти?

Повечето хора не развиват странични ефекти от ваксината срещу херпес зостер, но някои могат да се появят. Ваксината се инжектира в ръката ви, така че болката и болезнеността на мястото на инжектиране са чести.

FDA също издаде предупреждение през 2021 г че може да има връзка между получаването на ваксината и развитието на синдрома на Гилен-Баре (GBS), въпреки че връзката е слабо разбрана и са необходими повече изследвания.

GBS е рядко състояние, при което имунната система на тялото ви атакува част от нервната система.

Различават ли се ваксините за здрави възрастни над 50 години и имунокомпрометирани възрастни над 50 години?

Не, на CDC препоръчва всички хора над 50 години да получат ваксина срещу херпес зостер.

Кой не трябва да получава ваксината?

Не трябва да получавате Shingrix, ако:

 • някога сте имали тежка алергична реакция към който и да е компонент на ваксината или след доза Shingrix
 • имам херпес зостер в момента
 • са бременни
 • в момента имате умерено или тежко здравословно състояние, със или без треска

Долен ред

Херпес зостер е болезнено състояние, причинено от същия вирус като варицелата. Вирусът може да остане латентен във вашата нервна система в продължение на десетилетия, преди да се активира отново.

Има една ваксина, одобрена от FDA, която предотвратява херпес зостер и неговите усложнения. Обикновено се дава на възрастни над 50 години или на тези на 19 или повече години, които имат компрометирана имунна система. Вашият лекар може да е в състояние да Ви го предпише по-рано в зависимост от обстоятелствата Ви.

Ако получите херпес зостер, той обикновено изчезва в рамките на един месец. И все пак е възможно да се развие PHN, която да продължи месеци или години. Вашият медицински специалист може да предпише антивирусни лекарства, които ще съкратят продължителността на инфекцията с херпес зостер и ще помогнат за предотвратяване на PHN.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss