Топ 6 ползи от суровия мед

Общ преглед

Суровият мед е бил използван като народен лек през цялата история и има различни ползи за здравето и медицински цели. Дори се използва в някои болници за лечение на рани. Много от тези ползи за здравето са специфични за суров или непастьоризиран мед.

По -голямата част от меда, който намерите в магазините за хранителни стоки, е пастьоризиран. Високата топлина убива нежеланата мая, може да подобри цвета и текстурата, премахва всякаква кристализация и удължава срока на годност. Много от полезните хранителни вещества също се унищожават в процеса.

Ако се интересувате да опитате суров мед, купете го от доверен местен производител. Ето някои ползи за здравето, които може да предложи суровият мед:

1. Добър източник на антиоксиданти

Суровият мед съдържа набор от растителни химикали, които действат като антиоксиданти. Някои видове мед имат толкова антиоксиданти, колкото плодовете и зеленчуците. Антиоксидантите помагат да се предпази тялото ви от увреждане на клетките, дължащо се на свободните радикали.

Свободните радикали допринасят за процеса на стареене и също могат да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. Изследванията показват, че антиоксидантните съединения в меда, наречени полифеноли, могат да играят роля за предотвратяване на сърдечни заболявания.

2. Антибактериални и противогъбични свойства

Изследванията показват, че суровият мед може да убие нежеланите бактерии и гъбички. Той естествено съдържа водороден пероксид, антисептик. Ефективността му като антибактериално или противогъбично средство варира в зависимост от меда, но очевидно е повече от народен лек за тези видове инфекции.

3. Заздравяване на рани

Медът от манука се използва в медицински заведения за лечение на рани, тъй като е установено, че е ефективен убиец на микроби, а също и подпомага регенерацията на тъканите.

Проучванията показват, че медът от манука може да ускори времето за заздравяване и да намали инфекцията. Имайте предвид, че медът, използван в болнични условия, е медицински, което означава, че е инспектиран и стерилен. Не е добра идея да третирате разфасовките с мед, който купувате от магазин.

4. Електростанция с фитонутриенти

Фитонутриентите са съединения, открити в растенията, които помагат да се предпази растението от вреда. Например, някои държат насекомите далеч или предпазват растението от ултравиолетова радиация.

Фитонутриентите в меда са отговорни за неговите антиоксидантни свойства, както и за неговата антибактериална и противогъбична сила. Смята се също, че суровият мед е показал имуностимулиращи и противоракови ползи. Тежката обработка унищожава тези ценни хранителни вещества.

5. Помощ при храносмилателни проблеми

Медът понякога се използва за лечение на храносмилателни проблеми като диария, въпреки че няма много изследвания, които да покажат, че той действа. Доказано е, че е ефективен като лечение за Helicobacter pylori Бактериите (H. pylori) обаче са честа причина за стомашни язви.

Освен това е мощен пребиотик, което означава, че подхранва добрите бактерии, които живеят в червата, които са от решаващо значение не само за храносмилането, но и за цялостното здраве.

6. Успокойте възпалено гърло

Имам настинка? Опитайте лъжица мед. Медът е стар лек за възпалено гърло. Добавете го към горещ чай с лимон, когато ви удари вирус на настинка.

Той действа и като средство за потискане на кашлицата. Изследванията показват, че медът е толкова ефективен, колкото и декстрометорфан, често срещана съставка в лекарствата за кашлица без рецепта. Просто вземете една или две супени лъжици, направо.

Има ли рискове?

Освен полезни пребиотици и хранителни вещества, суровият мед може да носи и вредни бактерии като напр Clostridium botulinum. Това е особено опасно за бебетата. Суров мед никога не трябва да се дава на бебе на възраст под една година.

Симптомите на отравяне с ботулизъм при кърмачета могат да включват:

  • запек
  • бавно дишане
  • отпуснати клепачи
  • липса на запушване
  • загуба на контрол върху главата
  • парализа, която се разпространява надолу
  • лошо хранене
  • летаргия
  • слаб плач

При възрастни симптомите могат да включват начален кратък период на диария и повръщане, последван от запек и по-тежки симптоми, като замъглено зрение и мускулна слабост. Посетете лекар, ако почувствате някой от тези симптоми след консумация на суров мед.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss